Το «σαφάρι» της ΑΑ∆Ε συνεχίζεται, καθώς µελετώνται προσεκτικά τα ίχνη των influencers στα κοινωνικά δίκτυα µε σαρωτικούς ελέγχους και «σκανάρισµα» των κινήσεών τους. Στην τσιµπίδα της Ανεξάρτητης Αρχής έχουν µπει σοβαρές περιπτώσεις αδήλωτων εισοδηµάτων, τη στιγµή που στο στόχαστρο των νέων ερευνών βρίσκονται 20 επιδραστικές προσωπικότητες που, σύµφωνα µε υπολογισµούς, είναι πιθανό από µία και µόνο ανάρτηση στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποκοµίζουν έως και 10.000 ευρώ.

Παράλληλα µε τη µεγάλη έρευνα της Κοµισιόν για τη λεγόµενη καινούργια οικονοµία µέσω του ∆ιαδικτύου, σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην Ελλάδα έχει συσταθεί ειδική οµάδα που ασχολείται αποκλειστικά µε τη χρήση ειδικών λογισµικών, διασταυρώνοντας τα στοιχεία τους και τα εισοδήµατα που δηλώνουν στην Εφορία.

Στο στόχαστρο της ΑΑ∆Ε αρκετοί influencers

Η µονάδα ψηφιακών διασταυρώσεων συλλέγει πληροφορίες µέσω Τεχνητής Νοηµοσύνης, αξιοποιώντας όλες τις δεξαµενές φορολογικών δεδοµένων, µεταξύ των οποίων τα ψηφιακά συστήµατα φορολόγησης, τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ∆ιαδίκτυο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η έρευνα έχει αναδροµική ισχύ, δηλαδή µπορεί να ανατρέξει και σε αναρτήσεις που έχουν γίνει πριν από χρόνια, ενώ παράλληλα εντοπίζει εκείνους που αν και εµφανίζονται «µη έχοντες», στην Εφορία, την ίδια στιγµή ζουν πολυτελώς.

Τις εντατικές επιχειρήσεις της ΑΑ∆Ε, που προσανατολίζεται στην εύρεση ολοένα και περισσότερων influencers που φοροδιαφεύγουν, υπογράµµισε προ ηµερών και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Οµηρος Τσάπαλος. Ξεκαθάρισε πως έχουν µπει στο στόχαστρο της ΑΑ∆Ε αρκετοί influencers, οι οποίοι είτε χρεώνουν ακόµα και 10.000 ευρώ για µια ανάρτηση είτε δηλώνουν εισοδήµατα από 10.000 έως 30.000 ευρώ, την ώρα που, βάσει των αναρτήσεων και του τρόπου ζωής τους, ξοδεύουν πολύ παραπάνω.

«Υπάρχει µια έρευνα εδώ και αρκετό διάστηµα για 20 περιπτώσεις influencers που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εχει συσταθεί µια task force, µια οµάδα κρούσης µέσα στην ΑΑ∆Ε που κάνει µόνο αυτό: σκανάρει, ουσιαστικά, τη δραστηριότητα influencers στο ∆ιαδίκτυο. Προσοχή, δεν σκανάρουµε απλά πρόσωπα. ∆εν γινόµαστε "Big Brother"- "Μεγάλοι Αδελφοί"! Οταν υπάρχουν όµως άνθρωποι που έχουν εµπορική δραστηριότητα στο ∆ιαδίκτυο, διαφηµίζουν προϊόντα εξόφθαλµα και κάνουν µια συναλλαγή µε µια επιχείρηση που τους δίνει ένα προϊόν και τους λέει "προωθήστε το’", εκεί µιλάµε για µια άλλη περίπτωση έρευνας, εκεί µιλάµε για εµπορική δραστηριότητα που χρήζει ελέγχου. Ταρίφα δεν υπάρχει, γιατί µιλάµε για ‘‘µαύρα’’ χρήµατα. Κινούνται διάφορα ποσά και κοστολόγια. Μπορεί και µία ανάρτηση να χρειαστεί να δώσει 5.000-10.000 ευρώ για να γίνει από έναν µεγάλο influencer», είχε τονίσει ειδικότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονοµικών.

Οι τρόποι εξιχνίασης της φοροδιαφυγής

Τις νέες µεθόδους εξιχνίασης της φοροδιαφυγής αλλά και τους τρόπους εντοπισµού των ύποπτων λογαριασµών εξηγεί στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο φοροτεχνικός και πρόεδρος Επιτροπής Λογιστών Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Ηλίας Χατζηγεωργίου.

«Η ΑΑ∆Ε µπορεί να αξιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει στην κατοχή της από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασµών που βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον, από τις ελληνικές τράπεζες µπορεί να έχει όποτε χρειαστεί το σύνολο των κινήσεων που έγιναν σε ένα ελεγχόµενο διάστηµα. Το ίδιο ακριβώς και από φορείς διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων. Εκτός όµως από τις ελληνικές τράπεζες, οι διακρατικές συµφωνίες που έχει η Ελλάδα µε τα περισσότερα ξένα κράτη αναφέρουν ότι κάθε έτος γίνονται ανταλλαγές πληροφοριών µεταξύ των τραπεζών και των φορολογικών αρχών και έτσι η ΑΑ∆Ε µπορεί να έχει τα προαναφερόµενα στοιχεία (υπόλοιπα και κινήσεις) και από ξένους τραπεζικούς και χρηµατοπιστωτικούς οργανισµούς», τονίζει ο κ. Χατζηγεωργίου, δίνοντας το στίγµα της παρέµβασης της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Στη συνέχεια, αφού συλλεχθούν όλα τα στοιχεία και γίνει η απαραίτητη επεξεργασία, γίνεται σύγκριση µε τα δεδοµένα των φορολογικών δηλώσεων. Οταν υπάρχουν ενδείξεις υψηλής φοροδιαφυγής, η ΑΑ∆Ε µπορεί να εκδώσει σχετική εντολή ελέγχου προς τον φορολογούµενο, ζητώντας µε σχετικό αίτηµα παροχής πληροφοριών να αιτιολογήσει τις χρηµατικές συναλλαγές. Εάν από τον έλεγχο προκύψει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, ο ελεγχόµενος έχει τη δυνατότητα να προβεί οικειοθελώς σε δήλωση των "κρυµµένων εισοδηµάτων". Αν δεν το κάνει αυτό, η φορολογική Αρχή µπορεί να εκδώσει οριστικά αποτελέσµατα και να βεβαιώσει τις όποιες φορολογητέες διαφορές µε τα ανάλογα πρόστιµα και τις προσαυξήσεις», προσθέτει, εξηγώντας αναλυτικά πώς δρα η ΑΑ∆Ε σε περιπτώσεις υψηλής φοροδιαφυγής.

Kαταλήγοντας, τονίζει πως «αξίζει να αναφερθεί ότι καθόλη τη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου και ανάλογα µε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ο φορολογούµενος έχει το δικαίωµα να εκφράσει τις απόψεις του παρουσιάζοντας στοιχεία που τυχόν αντικρούουν τους ισχυρισµούς της φορολογικής Αρχής, καθώς και να προσφύγει στη ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών ή στα ∆ιοικητικά ∆ικαστήρια», καταλήγει, ενώ την ίδια ώρα αναµένονται νέα «αποκαλυπτήρια» φοροδιαφυγής και εξάρθρωσης ύποπτων δικτύων στα social media.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή