Τόσο θα κοστίσει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με τις αγαπημένες συνταγές των Ελλήνων
Το κόστος των φαγητών
Τα πιο δημοφιλή φαγητά για την Καθαρά Δευτέρα και το κόστος παρασκευής τους

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και τα Parapolitika.gr σε συνεργασία με το SEO agency ON.marketing αποφάσισαν να ρίξουν μια… εξονυχιστική ματιά στις αναζητήσεις της Google για να ανακαλύψουν τα αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων για τη μέρα αυτή και, φυσικά, να δούμε πόσο θα μας κοστίσει το αγαπημένο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!
Τα καλά νέα είναι ότι οι Έλληνες δεν μας απογοήτευσαν: παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις και ακολουθούν κατά γράμμα τα «ήθη και έθιμα» της Καθαράς Δευτέρας. Τα κακά νέα, όμως, ήρθαν πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε! Το κόστος των φαγητών, είτε στο σπίτι είτε σε ταβέρνα, φαίνεται πως θα μας οδηγήσει σε μια εθελοντική… επανέναρξη της δίαιτας που αναβάλλουμε από την αρχή του χρόνου και που φυσικά πάντα «από Δευτέρα», μάλλον ήρθε αυτή η Δευτέρα!
Αλλά ας μην το βάζουμε κάτω – Καθαρά Δευτέρα είναι, και ό,τι κι αν μας κοστίσει, αξίζει για να τιμήσουμε τις παραδόσεις. Άλλωστε, πέφτει αρχές του μήνα, οπότε δεν έχουμε προλάβει καν να πληρώσουμε τους λογαριασμούς! Πάμε για φαγητό, λοιπόν, και την άλλη Δευτέρα… τα ξαναλέμε!Τα πιο δημοφιλή φαγητά για την καθαρά Δευτέρα
Οι συνταγές τις Καθαράς δευτέρας ξεπερνούν το 1,500,000 αναζητήσεις και τα πιο δημοφιλή φαγητά που ψάχνουν οι Έλληνες είναι αυτά:
- Λαγάνα
- Γαριδομακαρονάδα
- Χαλβάς Σιμιγδαλένιος
- Γαρίδες Σαγανάκι
- Χταπόδι Ξυδάτο
- Ταραμοσαλάτα
- Καλαμαράκια Τηγανητά
- Κριθαρότο με Γαρίδες
- Μύδια Σαγανάκι

Τόσο θα κοστίσει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
1. Λαγάνα

Η βασίλισσα της Καθαράς Δευτέρας είναι αδιαμφισβήτητα η λαγάνα. Όλοι ψάχνουν να βρουν την καλύτερη συνταγή αλλά και την πιο εύκολη, και με πάνω από 300,000 αναζητήσεις να την ακολουθούν, η λαγάνα είναι το πρώτο και πιο δημοφιλές φαγητό για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Και το καλύτερο; Μπορείτε να τη φτιάξετε μόνοι σας με λιγότερο από 3 ευρώ, ενώ η από τον φούρνο με τη τιμή να ξεκινάει από 2,80 €.
Παραδοσιακή λαγάνα
Υλικά
- 300-350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml χλιαρό νερό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού ταχίνι
- 50 γρ. σουσάμι + επιπλέον, για το πασπάλισμα
Συνταγή
- Για να φτιάξουμε άζυμη λαγάνα μοναστηριακή, σε βαθύ μπολ διαλύουμε το ταχίνι στο χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το σουσάμι και σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι.
- Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μέτρια λαγάνα, πάχους 0,5 εκ., κάνοντας και τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.
- Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (π.χ. μέσα σε φούρνο που έχουμε θερμάνει και μετά σβήσει) χωρίς να τη σκεπάσουμε, για περίπου 8 ώρες.
- Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα.
- Αλείφουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της λαγάνας, πασπαλίζουμε με όσο σουσάμι θέλουμε και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
2. Γαριδομακαρονάδα
Με περισσότερες από 200,000 αναζητήσεις, η γαριδομακαρονάδα κατατάσσεται δεύτερη στις προτιμήσεις των Ελλήνων για τη συγκεκριμένη μέρα. Αν αποφασίσετε να την φτιάξετε μόνοι σας, το κόστος κυμαίνεται από 5,15 € έως 8,00 € για 2 μερίδες, ενώ αν επιλέξετε να την παραγγείλετε σε εστιατόριο ή ταβέρνα, το ποσό ανεβαίνει από 15 € έως 20 € για μια μερίδα.
Δείτε εδώ: Γαριδομακαρονάδα με ούζο, αποθεωτική συνταγή
3. Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι η κλασική γλυκιά επιλογή της ημέρας. Αν αποφασίσετε να τον φτιάξετε μόνοι σας, η τιμή του κυμαίνεται από 5 € έως 10 € για 12 μερίδες. Για τους λιγότερο... σπιτικούς τύπους, το κόστος για να το παραγγείλεις σε ταβέρνα κυμαίνεται γύρω από 3,50 € ανά μερίδα.
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Υλικά
- 400 γρ. Σιμιγδάλι Χονδρό
- 600 γρ. ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- 2 ξύλα κανέλας
- 2-3 φέτες πορτοκαλιού
- 130 ml ελαιόλαδο
- 130 ml ηλιέλαιο
- 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι για το σερβίρισμα
Συνταγή
- Βάζουμε σε μεσαία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τις φέτες πορτοκαλιού να ζεσταθούν.
- Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αφού η ζάχαρη έχει διαλυθεί τελείως κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι.
- Σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει.
- Ρίχνουμε το σιμιγδάλι χονδρό και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να ξανθύνει ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
- Αναλόγως πόσο καβουρδισμένο το θέλουμε, το σοτάρουμε για 6-10 λεπτά.
- Προς το τέλος, ρίχνουμε την κανέλα σε σκόνη και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τα πορτοκάλια από την κατσαρόλα με το σιρόπι. Με μια κουτάλα για σούπα ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό σιρόπι στο μείγμα σιμιγδαλιού
- Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και ξαναβάζουμε την μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
- Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα το τελικό μείγμα, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ο χαλβάς.
- Μεταφέρουμε τον χαλβά σε ατομικές φόρμες ή μια μεγάλη.
- Αφήνουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30-40 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ατομικά πιάτα.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε.
- Έπειτα, λίγο-λίγο το λάδι και τέλος το χυμό λεμονιού, χτυπώντας πάντα μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή αφράτη κρέμα.
- Συνοδεύουμε, την αφράτη ταραμοσαλάτα, με φρέσκια, ζεστή λαγάνα.
4. Γαρίδες Σαγανάκι

Οι Γαρίδες σαγανάκι είναι το απόλυτο seafood πιάτο της Καθαράς Δευτέρας. Μπορείτε να το ετοιμάσετε στο σπίτι με κόστος που κυμαίνεται από 13 € έως 20 € για 3 μερίδες. Αν όμως θέλετε να απολαύσετε το πιο νόστιμο και παραδοσιακό πιάτο σε εστιατόριο ή ταβέρνα, το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 15 € ανά μερίδα. Για να μην το σκέφτεστε περισσότερο, απλά παραγγείλετε το και απολαύστε τη γεύση του χωρίς άγχη.
Γαρίδες σαγανάκι: Η κλασική συνταγή
Υλικά
- 10-12 γαρίδες
- 1-2 σκ. Σκόρδο
- 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
- 1/2 φινόκιο
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1/2 συσκευασία τοματα Κον κασέ ή φρέσκια
- Ελαιόλαδο
- Μαιντανό
- Αλάτι, πιπέρι
- Φέτα (προαιρετικά)
Συνταγή
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες.
- Κόβουμε ζουλιέν (σε λεπτές λωρίδες) το κρεμμύδι και το φινόκιο.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.
- Σε ένα πιάτο βάζουμε τις γαρίδες, αλατοπιπερωνουμε και σοτάρουμε και από τις δυο πλευρές έως ότου πάρουν χρώμα.
- Αφαιρούμε τος γαρίδες και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο δίπλα, θα τις βάλουμε αργότερα πάλι μέσα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα, το κρεμμύδι και το φινόκιο και σοτάρουμε, τελος το ψιλοκομμένο σκόρδο και σβήνουμε με το ούζο.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τις τομάτες και 1 ποτηράκι του κρασιού νερό.
- Βάζουμε πάλι τις γαρίδες στο τηγάνι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 περίπου λεπτά.
- Τέλος σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαιντανό και χοντρό σπασμένη φέτα.
5. Χταπόδι Ξυδάτο
Το χταπόδι ξυδάτο είναι το πιο «σοβαρό» πιάτο του μενού. Στο σπίτι, το κόστος ανέρχεται από 32 € έως 45 € για 8 μερίδες, ενώ αν το παραγγείλετε σε ταβέρνα, το ποσό μπορεί να φτάσει από 8,50 € έως 15 € ανά μερίδα. Παρά το γεγονός ότι το μαγείρεμα του χταποδιού απαιτεί κάποια δεξιότητα, το αποτέλεσμα αξίζει κάθε λεπτό της προετοιμασίας του.
Διαβάστε εδώ: Εύκολη συνταγή για χταποδάκι στη σχάρα
6. Ταραμοσαλάτα

Το παραδοσιακό πιάτο που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, η ταραμοσαλάτα, έχει κάτι που το καθιστά απαραίτητο για την Καθαρά Δευτέρα. Μπορείτε να την φτιάξετε σπίτι από 3,30 € έως 9,60 € ή να την βρείτε στη ταβέρνα για περίπου 4,20 € ανά μερίδα. Σίγουρα θα προσφέρει μια ελαφριά, αλλά δυνατή γεύση, για να γιορτάσετε την Καθαρά Δευτέρα σωστά!
Ταραμοσαλάτα με ψωμί
Υλικά
- 200 γρ. ταραμάς λευκός
- 100 γρ. ψωμί χωρίς κόρα
- 1/2 λίτρο ελαιόλαδο
- χυμός από 2 λεμόνια
- 1 κρεμμύδι ξερό
Συνταγή
- Για να φτιάξουμε αφράτη ταραμοσαλάτα, αρχικά μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και μετά το στύβουμε καλά.
- Στη συνέχεια, πολτοποιούμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε τον ταραμά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ψωμί, πάντα συνεχίζοντας το χτύπημα.
7. Καλαμαράκια τηγανητά
Τα καλαμαράκια τηγανητά είναι το αγαπημένο πιάτο για πολλούς κατά την Καθαρά Δευτέρα και όχι μόνο. Αν αποφασίσετε να τα φτιάξετε μόνοι σας, το κόστος κυμαίνεται από 15 € έως 25 € για 4 μερίδες. Αν τα παραγγείλετε έξω, η τιμή μπορεί να είναι από 9 € έως 13 € ανά μερίδα. Αν σας αρέσει το τραγανό και το αλμυρό, τα καλαμαράκια θα είναι το πρώτο σας πιάτο.
Διαβάστε εδώ: Συνταγή για εύκολα καλαμαράκια τηγανητά
8. Κριθαρότο με γαρίδες
Το κριθαρότο με γαρίδες είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό. Το κόστος για να το φτιάξετε στο σπίτι κυμαίνεται από 12 € έως 20 € για 6 μερίδες, ενώ αν επιλέξετε να το παραγγείλετε έξω, το ποσό κυμαίνεται από 13 € έως 17 € ανά μερίδα. Ένα νόστιμο, πλούσιο και γεμάτο γεύση πιάτο που αξίζει την επένδυση!
Διαβάστε εδώ: Λαχταριστό κριθαρότο γαρίδας και τα μυστικά του
9. Μύδια σαγανάκι
Αναμφισβήτητα τα μύδια σαγανάκι είναι μία από τις αγαπημένες επιλογές της ημέρας. Αν αποφασίσετε να τα φτιάξετε στο σπίτι, το κόστος κυμαίνεται από 13 € έως 22 € για 4 μερίδες. Εάν προτιμάτε να τα παραγγείλετε στην ταβέρνα, το κόστος μπορεί να είναι από 8 € έως 14 € ανά μερίδα.
Διαβάστε εδώ: Μύδια σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας και κομματάκια φέτας