Το σαρακοστιανό τραπέζι -το πρώτο θα στηθεί την ερχόµενη Καθαρή ∆ευτέρα- αποτελεί έναν ακόµη πονοκέφαλο για τους καταναλωτές, καθώς όλα τα νηστίσιµα εδέσµατα έχουν ανατιµηθεί, για διαφορετικούς λόγους ανά κατηγορία:
  • Η λαγάνα, «πρωταγωνίστρια» στα Κούλουµα, στους παραδοσιακούς συνοικιακούς φούρνους θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα: 3,5-5 ευρώ ανά τεµάχιο. Οι αρτοποιοί διαβεβαιώνουν το καταναλωτικό κοινό ότι θα απορροφήσουν το αυξηµένο λειτουργικό κόστος.
  • Στον παραδοσιακό χαλβά θα βάλουν «φωτιά» οι πρώτες ύλες. Οι κατηγορίες ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά µε αυξήσεις 3,9%, αποξηραµένα φρούτα και ξηροί καρποί µε άνοδο 4,8% και καφές - κακάο - τσάι µε ανατιµήσεις 2,2% στο δελτίο του πληθωρισµού της ΕΛΣΤΑΤ εκτοξεύουν την τιµή του αγαπηµένου γλυκού, που θα κυµανθεί από 11 µέχρι και 22 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε το είδος και τη γεύση του.
  • Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ανατιµηµένα κατά 7,1% από πέρσι και κατά 6% από τον ∆εκέµβριο του 2024, είναι πραγµατικά απλησίαστα. Με το φρέσκο χταπόδι και το φρέσκο καλαµάρι πάνω από 20 €/κιλό στα ιχθυοπωλεία, λύση θα µπορούσαν να δώσουν τα κατεψυγµένα, τα οποία επίσης απευθύνονται σε… γερά βαλάντια: το χταπόδι κοστίζει από 9,6 µέχρι και 18 €/ κιλό, τα καλαµάρια από 11 µέχρι 15 €/κιλό και οι γαρίδες ξεπερνούν τα 18 €/κιλό.


Πάντως, τα τελευταία επίσηµα στοιχεία της Eurostat δείχνουν µηδενικές αυξήσεις σε χαλβά, αλοιφές και λοιπά, µειώσεις τιµών κατά 9,5% στα κατεψυγµένα θαλασσινά και µειώσεις 3,1% στα κατεψυγµένα ψάρια.

kathara_deytera_times

Αναµένονται οι ανακοινώσεις για το «Καλάθι της Σαρακοστής»

Σύµφωνα και µε το υπουργείο Ανάπτυξης «τους τελευταίους µήνες ο πληθωρισµός τροφίµων στην Ελλάδα κινείται γύρω από το µηδέν (π.χ. τον Ιανουάριο του 2025 ήταν 0,5%) και είναι -σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της Eurostat- ο χαµηλότερος στην Ευρωζώνη. Σε ό ,τι αφορά στις τιµές των κατεψυγµένων προϊόντων µε υψηλή ζήτηση κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, που αφορούν πρωτίστως τα οικονοµικά ευάλωτα νοικοκυριά, αυτές κινούνται σε επίπεδα αντίστοιχα ή χαµηλότερα από τα περυσινά».

Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευµατινής», ήδη έχουν γίνει συζητήσεις και αναµένονται οι ανακοινώσεις για την εφαρµογή και φέτος του «Καλαθιού της Σαρακοστής» στα ράφια των σουπερµάρκετ µε νηστίσιµα εδέσµατα και διάρκεια µέχρι και τη Μεγάλη Εβδοµάδα. Τα πολυκαταστήµατα ήδη προµηθεύονται τα προϊόντα που θα το απαρτίζουν ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια για όλη τη διάρκεια εφαρµογής του µέτρου. Θα περιλαµβάνει χαλβά, νηστίσιµες σαλάτες (αλοιφές, µελιτζανοσαλάτες, ταραµοσαλάτες κ.ά.) και δύο τουλάχιστον είδη κατεψυγµένων θαλασσινών.


Σε εφαρµογή και ο Κώδικας ∆εοντολογίας για τις προσφορές

Σχεδόν ταυτόχρονα, προς όφελος των καταναλωτών που έχουν «γονατίσει» από την πολυετή ακρίβεια, θα τεθεί σε εφαρµογή και ο Κώδικας ∆εοντολογίας για τις προσφορές. Σύµφωνα µε τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, ύστερα από πολύµηνη διαβούλευση µε όλους τους παράγοντες της αγοράς (σουπερµάρκετ, βιοµηχανία τροφίµων, πολυεθνικές), ώστε να εί ναι ξεκάθαρο τι συνιστά έκπτωση και προσφορά και πώ ς µπορεί να γί νονται οι σχετικέ ς προωθητικέ ς ενέ ργειες, ολοκληρώ θηκε η επεξεργασί α του Κώ δικα ∆εοντολογί ας από τη Γενική Γραµµατεί α Εµπορί ου του υπουργεί ου Ανά πτυξης.

Θα προστεθού ν νέ ες περιπτώ σεις παραβά σεων της καταναλωτική ς νοµοθεσί ας και παραδεί γµατα που αφορού ν τις παραπλανητικέ ς εκπτώ σεις και προσφορέ ς. Ο νέος εµπλουτισµένος Κώδικας ∆εοντολογίας για τις εκπτώσεις και τις προσφορές θα ανακοινωθεί την Πέ µπτη 6 Μαρτί ου. Θα ακολουθή σει δεκαή µερο ενηµέ ρωσης και εξοικεί ωσης της αγορά ς και από τη ∆ευτέ ρα 17 Μαρτί ου θα ξεκινή σουν εντατικοί έ λεγχοι από τις αρµό διες υπηρεσί ες για την εφαρµογή του Κώ δικα ∆εοντολογί ας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή