Την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από 1η Απριλίου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, με τις λεπτομέρειες για τη νέα αυτή πολιτική στήριξης, όπως και για τους στόχους της κυβέρνησης, να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για την πέμπτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά περίπου 50 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 880 ευρώ (740 καθαρά) για σχεδόν 600.0000 εργαζόμενους που απασχολούνται με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, κατά 35,4%, είναι σχεδόν διπλάσια από τον σωρευτικό πληθωρισμό της ίδιας περιόδου, που διαμορφώθηκε σε 18,1%. 

Από το 2028, ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται αυτόματα με μαθηματικό τύπο, λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικό στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Στα επιδόματα που συμπαρασύρονται από την αύξηση του κατώτου μισθού εστίασε, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός δηλώνοντας τα εξής: «Το κεντρικό θέμα της σημερινής μας συνεδρίασης είναι η έγκριση της πέμπτης κατά σειρά αύξησης του κατώτατου μισθού στη χώρα μας. Είναι μια απόφαση την οποία θα εισηγηθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο σε λίγο η υπουργός Εργασίας. Θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και θα αναβαθμίσει ταυτόχρονα και τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, συμπαρασύροντας επίσης ανοδικά 19 επιδόματα διαφορετικών κατηγοριών. Κυρίως όμως θα σηματοδοτήσει για ακόμα μία φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψει σταδιακά στην κοινωνία ένα μερίδιο της συλλογικής μας ανάπτυξης και σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η βασική αμοιβή θέλω να θυμίσω τη βρήκαμε στα 650 ευρώ το 2019 είναι σήμερα στα 830 ευρώ και από 1ης Απριλίου θα πάει στα 880 ευρώ».

Αύξηση κατώτατου μισθού: Αναλυτικά όσα θα ισχύσουν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 830 στα 880 ευρώ -ποσοστιαία αύξηση 6,02%- και θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου από 37,07 ευρώ σε 39,30 ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 11η θέση ανάμεσα στα 22 κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.

Από την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ωφελούνται άμεσα πάνω από 1,6 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων:

- περισσότεροι από 575 χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται με κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα
- δημόσιοι υπάλληλοι που επίσης θα δουν αύξηση
- όσοι λαμβάνουν επιδόματα που εξαρτώνται από τον κατώτατο μισθό (όπως το επίδομα μητρότητας, γάμου, γονικής άδειας, ανεργίας), ενώ συμπαρασύρονται και οι τριετίες

Κατώτατος μισθός και Δημόσιο

Για πρώτη φορά η προστασία του κατώτατου μισθού επεκτείνεται στο Δημόσιο, καθώς θα αποτελεί το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο για δημοσίους υπαλλήλους. Ως αποτέλεσμα της σύνδεσης, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οριζοντίως κατά 30 ευρώ φέτος και θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις τα επόμενα χρόνια.

Συνυπολογίζοντας όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2023, η μεσοσταθμική αύξηση ανέρχεται στα 2.283 ευρώ ανά έτος, που ισοδυναμεί με 1,3 επιπλέον μισθούς τον χρόνο.

Εμμέσως, ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και τη διαμόρφωση του μέσου μισθού.

Παραδείγματα

Η μεικτή αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 1η/4/2025 θα ανέλθει στα 50€:

- Αυτό αντιστοιχεί σε μηνιαία καθαρή αύξηση 34 € για εργαζομένους χωρίς παιδιά, χωρίς άλλα εισοδήματα και 43 € για εργαζομένους με 2 ή περισσότερα παιδιά χωρίς άλλα εισοδήματα, ύστερα από πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και φόρο εισοδήματος.
- Σε ετήσια βάση (14 μισθοί), το καθαρό όφελος των εργαζομένων είναι 473 € (χωρίς παιδιά) και 606 € (με 2 ή περισσότερα παιδιά).
- Συνολικά από τον Δεκέμβριο 2019, οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν επιπλέον καθαρά 195 € (χωρίς παιδιά) και 215 € (με 2 ή περισσότερα παιδιά) κάθε μήνα, και 2.735 € (χωρίς παιδιά) έως 3.010 € (με 2 ή περισσότερα παιδιά) ετησίως.

katwtatos-pinakas