Γραφείο Προϋπολογισμού: Εντυπωσιακό πλεόνασμα, αλλά τέλος στη συζήτηση για 13ο και 14ο μισθό
Φραγή στα σενάρια επαναφοράς
Κλείνει τη συζήτηση στα σενάρια επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Τέλος στα σενάρια περί επιστροφής του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά και σε άλλες παροχές βάζει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, Γιάννης Τσουκαλάς, ο οποίος αναμένει για το 2024 πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο όμως δεν θα κατευθυνθεί σε νέες παροχές ή φορολογικές ελαφρύνσεις. Επισήμανε ότι οι μειώσεις φορολογικών βαρών πρέπει να επικεντρωθούν στους μισθωτούς, με τις κατάλληλες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ενώ απέκλεισε -όπως προαναφέραμε- τη συζήτηση για 13ο και 14ο μισθό, προτείνοντας αντί αυτών ενίσχυση των κινήτρων αποδοτικότητας στον δημόσιο τομέα. Ο ίδιος σημείωσε πως τυχόν δημοσιονομικός χώρος από τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αμυντικές δαπάνες μπορεί να αξιοποιηθεί για πολιτικές που ενδυναμώνουν την παραγωγική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε ακόμα Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1: Τα 600 ευρώ στην τσέπη τον χρόνο δεν νομίζω ότι είναι κάτι αμελητέο - Τι είπε για τη 13η σύνταξη
Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία παρουσίασε το 2024 έναν υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3%, και με το τέταρτο τρίμηνο να καταγράφει αύξηση 2,6%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η επιτυχία αυτή αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των εξαγωγών και των επενδύσεων, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αρνητικά συνέβαλαν η δημόσια κατανάλωση και η αύξηση των εισαγωγών.
Η αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s ενισχύει τις συνθήκες χρηματοδότησης και ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, Scope και DBRS, είχαν ήδη προβεί σε αναβάθμιση. Η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται από γεωπολιτικές εντάσεις και την αβεβαιότητα λόγω εμπορικών διαφωνιών, ιδιαίτερα μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνας. Μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία θα μπορούσε να βελτιώσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο αμυντικών δαπανών ύψους 800 δισ. ευρώ ενδέχεται να έχει ευνοϊκή επίδραση στην ελληνική οικονομία.
Παρά την ισχυρή ανάπτυξη, η Ελλάδα αντιμετωπίζει εξωτερικούς κινδύνους που απαιτούν στρατηγικές προσαρμογής. Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του δημόσιου χρέους και στην ενίσχυση των επενδύσεων για να βελτιωθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα. Η φορολογική συμμόρφωση βελτιώθηκε, με το Κενό Είσπραξης Οφειλών να περιορίζεται στο 0,8% το 2024, το χαμηλότερο από το 2000. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.