ΔΕΗ: Λαμβάνει σύσταση αγοράς από την AXIA με τιμή στόχο 22,60 ευρώ
Ισχυρές επιδόσεις και θετικές προοπτικές
Η AXIA διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της ΔΕΗ μετά τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα του 2024, με προοπτικές ανάπτυξης στις ΑΠΕ και βελτίωση της μόχλευσης
Η επενδυτική εταιρεία AXIAδιατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 22,60 ευρώ, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της επιχείρησης μετά τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2024.
Η θετική αξιολόγηση έρχεται σε μια περίοδο σημαντικής ανάπτυξης για τον ενεργειακό κολοσσό, με επέκταση στις ΑΠΕ και βελτίωση των οικονομικών δεικτών.
Εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2024
Σύμφωνα με την ανάλυση της AXIA, η ΔΕΗ παρουσίασε ισχυρά οικονομικά μεγέθη για τη χρήση του 2024, με τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA να φτάνουν τα 1,813 δισ. ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 40,9% σε ετήσια βάση.
Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες διαμορφώθηκαν στα 365 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός κινήθηκε σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, χάρη στη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης.
Οι θετικές επιδόσεις της ΔΕΗ προήλθαν τόσο από τον τομέα της διανομής όσο και από την ολοκληρωμένη δραστηριότητα παραγωγής και προμήθειας ενέργειας. Σημαντική συνεισφορά είχαν επίσης:
Η ενοποίηση των ρουμανικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 4ο τρίμηνο του 2023
Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος κατά το 1ο εξάμηνο του 2024
Μερισματική πολιτική και προβλέψεις για το 2025
Η διοίκηση της ΔΕΗ θα προτείνει μέρισμα ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2024, σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για το οικονομικό έτος 2025, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να αναμένονται στα 2 δισ. ευρώ, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ και το μέρισμα ανά μετοχή (DPS) να εκτιμάται στα 0,60 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χρήση του 2023, η ΔΕΗ είχε επωφεληθεί από κέρδη ύψους 141,6 εκατ. ευρώ από την πώληση θυγατρικής, ενώ τα επαναλαμβανόμενα EBITDA και καθαρά κέρδη δεν περιλαμβάνουν κυρίως μη ταμειακές αναπροσαρμογές της αξίας των PPAs.
Στρατηγική ανάπτυξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η AXIA δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΔΕΗ, καθώς ο όμιλος κατάφερε να προσθέσει 700MW μεταξύ Νοεμβρίου 2024 και Μαρτίου 2025. Σήμερα, η ΔΕΗ λειτουργεί περίπου 3 GW ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών), ενώ επιπλέον 3,7GW βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή είναι έτοιμα προς κατασκευή.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα των ΑΠΕ ενισχύει την εμπιστοσύνη της AXIA στις μεσοπρόθεσμες κατευθύνσεις της διοίκησης της ΔΕΗ και συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις της για 4,3GW σε λειτουργία έως το τέλος του 2025.
Βελτίωση της μόχλευσης και μακροπρόθεσμες προοπτικές
Η μόχλευση της ΔΕΗ (καθαρός δανεισμός προς EBITDA) διαμορφώθηκε σε 2,8x με τον καθαρό δανεισμό στα 5,09 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024, επίδοση καλύτερη από την αρχική καθοδήγηση και τις εκτιμήσεις της AXIA.
Συνολικά, η AXIA εκτιμά ότι οι ισχυρές επιδόσεις της ΔΕΗ κατά το οικονομικό έτος 2024, σε συνδυασμό με την εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου και τα σχόλια της διοίκησης, παρέχουν εμπιστοσύνη για την τριετή καθοδήγηση (2,7 δισ. ευρώ EBITDA έως το 2027) και διαμορφώνουν ένα θετικό όραμα για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας.
Σε λειτουργικό επίπεδο, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς κατά τη διάρκεια του έτους, οι επιδόσεις της ΔΕΗ ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες, υποστηριζόμενες από την ικανότητα του ομίλου να δημιουργεί κέρδη τόσο από την παραγωγή όσο και από την προμήθεια ενέργειας, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, και ενισχυόμενες από τη σταθερή πελατειακή βάση.
Η Διοίκηση προχώρησε επίσης σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις που σχετίζονται με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και τη στρατηγική του ομίλου:
τη μετατροπή της μονάδας Πτολεμαΐδα V από λιγνιτική σε αεριοκίνητη (350MW αρχικά με δυνατότητα αναβάθμισης σε 500MW) το 2027 και
τις διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την τοποθεσία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία να γίνει Mega Data Center.
Εστιάζοντας στο τελευταίο, η δυνητική ανάπτυξη θα λάβει χώρα σε μια περιοχή στην οποία η ΔΕΗ επενδύει ήδη σημαντικά (λίμνες υδροηλεκτρικών αντλιών, μονάδα φυσικού αερίου Πτολεμαΐδα V, φωτοβολταϊκά πάρκα, αποθήκευση μπαταριών, καλώδιο οπτικών ινών) και αν οι διαπραγματεύσεις με παγκόσμιους προγραμματιστές δεδομένων αποδώσουν καρπούς (βρίσκονται σε εξέλιξη), η ΔΕΗ θα μπορούσε αρχικά να κατασκευάσει ένα κέντρο δεδομένων 300MW και στη συνέχεια να το επεκτείνει σε 1.000MW.
Πρόκειται για μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική που στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργήσει σε 3-4 χρόνια από τώρα, αλλά μας δίνει μια ισχυρή ένδειξη για το όραμα της διοίκησης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA στη χρήση 24 ανήλθαν σε 1,813 δισ. ευρώ (+40,9% σε ετήσια βάση). Τα μεγέθη του 2024 ενσωματώνουν για πρώτη φορά τις ρουμανικές δραστηριότητες και την εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος που εξαγοράστηκε την άνοιξη του περασμένου έτους. Ειδικότερα, η λειτουργική κερδοφορία καθορίστηκε από – τα αυξημένα κέρδη των ολοκληρωμένων δραστηριοτήτων με τα προσαρμοσμένα EBITDA του εν λόγω τομέα να φτάνουν τα 1,03 δισ. ευρώ (+45% σε ετήσια βάση).
Σε αυτό συνέβαλαν:
α) η προσθήκη των περιουσιακών στοιχείων στη Ρουμανία
β) το βελτιωμένο μείγμα λιανικής στην Ελλάδα (τερματισμός των παλαιών συμβάσεων Υψηλής Τάσης)
γ) η μεγαλύτερη ευελιξία στην τιμολόγηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής (τέλος των ανώτατων ορίων από την 1η Ιανουαρίου 2024)
δ) η απόκτηση και η ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων ΑΠΕ, και
ε) η ενοποίηση της Κωτσόβολος – ο τομέας διανομής, (790 εκατ. ευρώ, +36% σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα κυρίως της προσθήκης περιουσιακών στοιχείων στη Ρουμανία και των αυξημένων επενδύσεων στην Ελλάδα.