Η παρουσία τόσο της Chevron όσο και της ExxonMobil στα υπεράκτια ύδατα της Κρήτης ενισχύει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και δη της συγκεκριμένης περιοχής που τέμνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ενεργειακών κολοσσών δημιουργεί προϋποθέσεις για επιτάχυνση ερευνητικών δραστηριοτήτων και αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, από το βήμα του 6ου POWER & GAS FORUM, η είσοδος της Chevron σε άμεση γειτνίαση με τις περιοχές της ExxonMobil «διπλασιάζει τις προς έρευνα παραχωρήσεις και δημιουργεί συνθήκες δημιουργικού ανταγωνισμού». Αυτό αναβαθμίζει την ελληνική ενεργειακή αγορά, η οποία πλέον προσελκύει επενδύσεις από διεθνείς ηγέτες του κλάδου.

Διαβάστε επίσης Chevron: Αµερικανική ασπίδα στις έρευνες για φυσικό αέριο - Η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές µε τέσσερις νέες περιοχές προς παραχώρηση


Πέρα, όμως, από την ExxonMobil και τη Chevron, μια τρίτη ενεργειακή εταιρεία έχει εκδηλώσει ανεπίσημο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Στεφάτος. Αν και δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην αγορά σεισμικών δεδομένων, η παρουσία της επιβεβαιώνει την αυξανόμενη παγκόσμια προσοχή στην Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο. Αντίθετα, η Petronas, η οποία είχε εμπλακεί στις αρχικές διερευνητικές συζητήσεις, φαίνεται να έχει αποχωρήσει. Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές δεν θεωρούνται αρνητικές, καθώς η παρουσία της ExxonMobil και της Chevron διατηρεί το διεθνές ενδιαφέρον ζωντανό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το energygame.gr, η Chevron επιταχύνει τις διαδικασίες για την έναρξη ερευνών στα δύο οικόπεδα νότια της Κρήτης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού δημιουργεί ένα έντονο κλίμα κινητικότητας, με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει σε εφαρμογή έναν σαφή και αυστηρό οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του έτους. Η πρώτη φάση της διαδικασίας περιλαμβάνει την έκδοση υπουργικής απόφασης, μέσω της οποίας η ελληνική πολιτεία θα εγκρίνει επίσημα το ενδιαφέρον της Chevron. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο γεωγραφικός προσδιορισμός των νέων θαλάσσιων περιοχών, ώστε να οριστούν με ακρίβεια τα όρια των οικοπέδων. Αμέσως μετά, θα επιλεγεί το κατάλληλο μοντέλο σύμβασης, με την Ελλάδα να προκρίνει τη δοκιμασμένη πρακτική των παραχωρήσεων. Έπειτα, θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρονικό διάστημα 90 ημερών. Το τελικό στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει την ανάδειξη του αναδόχου και την έγκριση της σύμβασης, η οποία θα περάσει από έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και, στη συνέχεια, θα κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι κρίσιμη ώστε να διατηρηθεί η δυναμική της επένδυσης και να αξιοποιηθεί το γεωπολιτικό momentum.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση παραμένει στο επίκεντρο των διεθνών συζητήσεων. Ο κ. Στεφάτος, από το βήμα του συνεδρίου CERAWeek στο Χιούστον, μετέφερε το μήνυμα ότι χωρίς επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ο κίνδυνος ελλείψεων είναι υπαρκτός. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτάρκεια μέσω της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. «Αν έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr