Στα 250 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία όλων των κοιτασμάτων στην Ελλάδα, με τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο να ανέρχονται στα 60 – 70 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το «Live News», προβλέπεται ότι τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο από τα κοιτάσματα θα πάνε σε ένα ταμείο, αντίστοιχο του νορβηγικού fund που υπάρχει, το οποίο εξασφαλίζει τις συντάξεις.

Πρόκειται για ένα «τεράστιο ποσό σε μία χώρα, η οποία έχει ΑΕΠ γύρω στα 200 δισ. ευρώ και έψαχνε πριν από λίγο καιρό πού να βρει χρήματα για να πληρώσει τις συντάξεις», αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d8s0nd5mlzhl)
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας σήμερα διαθέτει το έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής, Chevron, μετά την ExxonMobil.

Αυτή κρίνεται ως μία πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα τόσο οικονομικά όσο γεωστρατηγικά, και προβλέπεται συνολική αναβάθμιση της χώρας μας.

Εφόσον όλα αυτά υλοποιηθούν, θα δούμε μια σταθερή και μακροχρόνια ώθηση της οικονομίας με έμμεσο τρόπο, μέσω της εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών.

Ο ρόλος του Παπασταύρου

Κοµβικός κρίνεται ο ρόλος του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, για τη νέα θετική εξέλιξη στο µέτωπο των υδρογονανθράκων, που βάζει την Ελλάδα για τα καλά στον ενεργειακό χάρτη. Όπως επισήµανε ο ίδιος: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης Ι και ΙΙ. Η Chevron, δεύτερη µεγαλύτερη παγκοσµίως ιδιωτική αµερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδηλώνει συνεχές και εντεινόµενο ενδιαφέρον για έρευνες στην πατρίδα µας.

»Το γεγονός αυτό είναι µια ψήφος εµπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αποδεικνύει ότι η χώρα µας συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισµό, µε αξιόπιστη κυβέρνηση που εγγυάται τη σταθερότητα. Αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σηµαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιµων για τη χώρα µας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Πόροι που θα αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα ακολουθήσουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για τις ακριβείς συντεταγµένες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισµού. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί µε συνέπεια τις δεσµεύσεις της για µία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή».

Ο ενταφιασµός του τουρκολιβυκού µνηµονίου

Αν και η Chevron είχε εκδηλώσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον της για τα συγκεκριµένα θαλάσσια οικόπεδα, οι ευαίσθητες γεωπολιτικές συνθήκες δεν επέτρεπαν στην κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο φως», περιορίζοντας τις έρευνες της εταιρείας στο κοµµάτι νότια της Πελοποννήσου. Παλαιότερα, οι περιοχές που ενδιέφεραν τη Chevron αφορούσαν εκτάσεις που είχαν οριστεί µε τον νόµο Μανιάτη, βρίσκονταν νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης και περνούσαν µέσα από το διεκδικούµενο από τη Λιβύη τµήµα του παράνοµου τουρκολιβυκού µνηµονίου. Σήµερα, αν και τα δύο οικόπεδα βρίσκονται κοντά στα 22 θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα που έβγαλε προς παραχώρηση η Λιβύη, ωστόσο δεν παραβιάζουν τη «µέση γραµµή» µε την Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή, σύµφωνα µε το υπουργείο Ενέργειας, αποτελεί µία ακόµη διεθνή αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο εταίρο, που σέβεται και τηρεί το ∆ιεθνές ∆ίκαιο και το ∆ίκαιο της Θάλασσας.

Το εταιρικό προφίλ της Chevron

Η αμερικανικών συμφερόντων Chevron αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία παγκοσμίως με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 300 δισ. ευρώ. Με δραστηριότητες σε πάνω από 25 χώρες (Αίγυπτο, Ανγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Κύπρο κ.ά.) και με σημαντική εμπειρία σε γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού, όπως στον κόλπο της Αμερικής και τη Βραζιλία, η εταιρεία έχει αναδείξει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση ενδιαφέροντος επισφραγίζει το ενδιαφέρον της εταιρείας να ανακαλύψει περισσότερες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, και αναδεικνύει την πολύ σημαντική δυνητική σημασία της Ελλάδος σε αυτό το εγχείρημα.