Η τάση μείωσης των φορολογικών προσφυγών στην Εφορία από πολίτες και επιχειρήσεις συνεχίζεται σταθερά, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι φορολογούμενοι πλέον καταφεύγουν λιγότερο συχνά σε ένδικα μέσα, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην αυστηροποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών όσο και στη διαμόρφωση σαφούς νομολογίας από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Η ΔΕΔ, η οποία ιδρύθηκε στα χρόνια των μνημονίων, λειτουργεί ως ένα ταχύτατο δικαστικό όργανο που βασίζεται σε νομολογία και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η λειτουργία της έχει ως αποτέλεσμα την αποθάρρυνση αβάσιμων προσφυγών, καθώς οι φορολογούμενοι γνωρίζουν πλέον ότι μια προσφυγή πρέπει να είναι τεκμηριωμένη για να έχει πιθανότητες επιτυχίας. Σημαντικός παράγοντας στη μείωση των ενστάσεων είναι επίσης η αναβάθμιση της ποιότητας των ελεγκτικών εκθέσεων της εφορίας. Τα πορίσματα είναι πλέον πιο τεκμηριωμένα, μειώνοντας τις περιπτώσεις στις οποίες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να διεκδικήσουν ακύρωση ελέγχου για διαδικαστικούς λόγους.


Τα στατιστικά στοιχεία για τις προσφυγές στην Εφορία

Το 2024, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών προσέφυγαν 6.425 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις 10.028 προσφυγές του 2020. Το 2018, από τις 8.170 υποθέσεις που εξετάστηκαν, οι 3.179 (38,9%) δικαιώθηκαν. Το 2023 εξετάστηκαν συνολικά 6.454 υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκκρεμών από το προηγούμενο έτος. Από αυτές, οι 1.992 έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω (30,8%), επιβεβαιώνοντας ότι περίπου 3 στους 10 φορολογούμενους δικαιώθηκαν. Αντίθετα, 4.289 προσφυγές απορρίφθηκαν, ενώ 160 απορρίφθηκαν σιωπηρώς λόγω παρέλευσης της προθεσμίας των 120 ημερών. Επιπλέον, 13 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία. Από τους φορολογούμενους που απορρίφθηκαν οι προσφυγές τους, 2.547 επέλεξαν να συνεχίσουν τη διαδικασία στα δικαστήρια.

Συνολικά, από το 2013 έως σήμερα, η ΔΕΔ έχει εξετάσει 90.873 υποθέσεις, από τις οποίες:
  • 22.545 έγιναν δεκτές,
  • 49.456 απορρίφθηκαν,
  • 15.072 απορρίφθηκαν λόγω εκπρόθεσμης υποβολής,
  • 658 τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των ενδιαφερομένων.

Από αυτές, 36.593 υποθέσεις έχουν προχωρήσει στα διοικητικά δικαστήρια, δείχνοντας ότι παρά τη μείωση των προσφυγών, η δικαστική διεκδίκηση εξακολουθεί να αποτελεί επιλογή για πολλούς φορολογούμενους. Αξίζει να σημειωθεί πως η σταδιακή μείωση των φορολογικών προσφυγών καταδεικνύει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν γίνει πιο ακριβείς και σαφείς, η ΔΕΔ εφαρμόζει πλέον πάγιες νομολογιακές αρχές, μειώνοντας την πιθανότητα επιτυχίας των ενστάσεων και ότι οιι φορολογούμενοι γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να διεκδικήσουν δικαίωση. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τη διαφάνεια στις φορολογικές διαδικασίες και μειώνοντας τις αμφισβητήσεις από πλευράς φορολογουμένων και επιχειρήσεων.