Τις… αντικειµενικές συνθήκες για επαναφορά της 13ης σύνταξης δηµιουργεί ο προϋπολογισµός του ΕΦΚΑ, όπως περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισµού της Βουλής, και ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι τρία σενάρια για τον τρόπο απόδοσής της. Το… παραθυράκι άφησε ορθάνοικτο την περασµένη Πέµπτη µέσω του ραδιοφώνου των Παραπολιτικών 90,1 η ίδια η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, η οποία όχι µόνο δεν διέψευσε τη σχετική ερώτηση, αλλά επισήµανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απόδοση πλεονασµάτων στους πολίτες. «Αυτά είναι ζητήµατα που άπτονται του δηµοσιονοµικού χώρου.

»Προφανώς, τη διαχείριση την κάνει συνολικά το υπουργείο Οικονοµικών, το οποίο έχει τη συνολική επισκόπηση των οικονοµικών της χώρας. Όσα περισσότερα εισπράττει το κράτος, τόσα περισσότερα µπορεί να δίνει πίσω στην κοινωνία, άρα αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται, θα συνεχίσει να γίνεται. Όσο καλύτερα πηγαίνουν τα φορολογικά έσοδα, τόσο αυτό µας δηµιουργεί δηµοσιονοµικό χώρο για να επιστρέψουµε πίσω στην κοινωνία», ήταν η ακριβής διατύπωσή της, απαντώντας για τη χορήγηση 13ης σύνταξης.


Τα σενάρια που εξετάζονται για την επαναφορά της 13ης σύνταξης

Ο τρόπος µε τον οποίο θα επανέλθει η 13η σύνταξη συνεπώς είναι ευθέως συνδεδεµένος µε τις δυνατότητες του προϋπολογισµού. Έτσι, διατυπώνονται τα εξής σενάρια:

  • Το πρώτο αφορά στην επαναφορά ποσού 500 ευρώ για τους χαµηλοσυνταξιούχους µε αποδοχές έως 800 ευρώ.
  • Το δεύτερο αφορά στη χορήγηση σε όλους τους συνταξιούχους ποσού 500 ευρώ σε δύο δόσεις, δηλαδή από 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
  • Το τρίτο, το οποίο ωστόσο κρίνεται δηµοσιονοµικά ασύµφορο στην παρούσα φάση, αφορά στην απόδοση µίας ολόκληρης σύνταξης επιπλέον στο τέλος κάθε έτους.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισµού της Βουλής, το δηµοσιονοµικό αποτέλεσµα του ΕΦΚΑ θα διαµορφώσει πλεόνασµα ύψους 999 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας µείωση κατά 161 εκατ. ευρώ σε σχέση µε το αντίστοιχο εκτιµώµενο µέγεθος για το 2024. Πιο συγκεκριµένα, τα έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν σε 52,166 δισ. ευρώ, αυξηµένα κατά 1,191 δισ. ευρώ σε σχέση µε το 2024. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφο ρές κατά 434 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω µεταβολή ενσωµατώνει τις ακόλουθες αυξοµειώσεις:

1. Την αναµενόµενη αύξηση των εσόδων από εισφορές, η οποία οφείλεται:

  • Στην αύξηση των µισθών και της απασχόλησης ως αποτέλεσµα του ρυθµού ανάπτυξης της οικονοµίας.
  • Στη νέα αναµενόµενη αύξηση του κατώτατου µισθού στον ιδιωτικό τοµέα εντός του 2025.
  • Στην αύξηση του µισθολογίου του δηµόσιου τοµέα από τον Απρίλιο 2025, σε συνέχεια της αύξησης του κατώτατου µισθού.
  • Στη µείωση κατά µία ποσοστιαία µονάδα των ασφα λιστικών εισφορών για την υγειονοµική περίθαλψη από 1η/1/2025.

2. Επιπρόσθετα, αύξηση κατά 767 εκατ. ευρώ προβλέπεται να παρουσιάσουν τα έσοδα των ΟΚΑ από τρέχουσες και λοιπές κεφαλαιακές µεταβιβάσεις από:

  • Την αύξηση των µεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολο γισµό για την αναπλήρωση των εσόδων από την προαναφερόµενη µείωση κατά µία ποσοστιαία µονάδα των ασφαλιστικών εισφορών υγειονοµικής περίθαλψης για τον ΕΟΠΥΥ.
  • Την αύξηση της επιχορήγησης της ∆ΥΠΑ από τον τακτικό προϋπολογισµό, προκειµένου να καλυφθούν δαπάνες για τη στήριξη των ανέργων (επιδόµατα ανεργίας, προγράµµατα απασχόλησης, επέκταση του επιδόµατος µητρότητας στους εννέα µήνες για το σύνολο των ασφαλισµένων κ.λπ.).

3. Αντίστοιχα, οι δαπάνες των ΟΚΑ προβλέπεται να είναι αυξηµένες κατά 1,353 δισ. ευρώ σε σχέση µε το 2024 και να ανέλθουν σε 51,167 δισ. ευρώ.


Τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του προϋπολογισµού του ΕΦΚΑ, τα συνολικά έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές προβλέπονται και αυτά αυξηµένα για το 2025 και εκτιµάται ότι θα ανέλθουν στα 33,69 δισ. ευρώ έναντι εκτιµήσεων ύψους 33,26 δισ. ευρώ το 2024. Ως προς τις εισπράξεις από καθυστερούµενες ασφαλιστικές εισφορές, προβλέπονται στο 1,4 δισ. ευρώ για το 2025 και θα είναι µειωµένες κατά 100 εκατ. ευρώ από το 2024, οπότε ανήλθαν στο 1,5 δισ. ευρώ.

Στην κατηγορία εσόδων από µισθωτή απασχόληση το 2025 αναµένεται να εισπραχθούν 12,72 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές µισθωτών έναντι 12,25 δισ. ευρώ για το 2024, που σηµαίνει αύξηση 3,83%. Για την κατηγορία των µη µισθωτών, δηλαδή των ασφαλισµένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ αναµένονται έσοδα 1,77 δισ. ευρώ έναντι εκτίµη σης 1,71 δισ. ευρώ για το 2025 δηλαδή αύξηση 3,13%.


Κρατική επιχορήγηση

Η κρατική επιχορήγηση για τον κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών θα ανέλθει στο ποσό των 15,13 δισ. ευρώ το 2025 έναντι εκτιµήσεων 13,95 δισ. ευρώ το 2024. Ο κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης προβλέπεται να επιχορηγηθεί µε ποσό 240 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της απώλειας των ασφαλιστικών εισφορών που εκτιµάται ότι θα προκύ ψει εξαιτίας της λειτουργίας του ΤΕΚΑ.

Ο προϋπολογισµός εσόδων Κύριας Ασφάλισης του ΕΦΚΑ για το 2024 εκτελέστηκε µειωµένος κατά 2,84%, που σηµαίνει ότι θα επιστραφούν χρήµατα από την κρατική επιχορήγηση λόγω της καλύτερης έναντι των προβλέψεων πορείας των εσόδων από ασφαλιστικές ει σφορές. Το ταµειακό αποτέλεσµα των τριών κλάδων ασφάλισης του ΕΦΚΑ (κύριας ασφάλισης, επικουρικής και εφάπαξ) διαµορφώνεται για το 2024 σε πλεόνασµα ποσού 401,77 εκατ. ευρώ, και το τελικό δηµοσιονοµικό αποτέλεσµα, λαµβανοµένης υπόψη της µείωσης των απλήρωτων υποχρεώσε ων, αναµένεται σε πλεόνασµα ύψους 455,93 εκατ. ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή