Στην πρώτη γραµµή του εθνικού σχεδιασµού της χώρας φέρνει τους υδρογονάνθρακες η κινητοποίηση των δύο µεγαλύτερων αµερικανικών ενεργειακών κολοσσών, της Chevron και της ExxonMobil. Πλέον δηµιουργούνται νέα δεδοµένα µετά το πράσινο φως στη Chevron για έρευνες νότια της Κρήτης.

Σύµφωνα µε όσα ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του αµερικανικού κολοσσού για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, Σάλι Τζόουνς, «η Chevron διαθέτει µεγάλη και σηµαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, µια περιοχή που αποτελεί σηµαντικό τµήµα του µέλλοντός µας και προτεραιότητά µας».

Προσέθεσε πως «είµαστε έτοιµοι να συνεργαστούµε µε τον ρυθµιστή και την κυβέρνηση της Ελλάδας για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης». Η κ. Τζόουνς επιβεβαιώνει πως η Chevron έχει εκδηλώσει µη δεσµευτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (Ε∆ΕΥΕΠ) για τρεις περιοχές της Ελλάδας.

Το γεγονός ότι η Chevron εκδήλωσε επίσηµα ενδιαφέρον για τρεις θαλάσσιες περιοχές στην ελληνική ΑΟΖ -δύο νοτίως της Κρήτης και µία νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου- δεν είναι απλώς ακόµα ένα επεισόδιο στο µακρόσυρτο σίριαλ των ερευνών υδρογονανθράκων. Είναι η στιγµή που το ελληνικό πρόγραµµα παίρνει νέα ώθηση και το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτά νέο επίκεντρο. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον µε σαφήνεια στον χάρτη των στρατηγικών επιλογών των δύο µεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακών οµίλων παγκοσµίως: της ExxonMobil και της Chevron.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την αποδοχή του ενδιαφέροντος της Chevron για τα µπλοκ Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ, περιοχές που είχαν ενταχθεί στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισµού του 2014. Προηγήθηκε τον Ιανουάριο η αποδοχή του αιτήµατος για την περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, σε µια πρώτη, πιο προσεκτική διείσδυση του αµερικανικού κολοσσού στο ελληνικό ενεργειακό τοπίο, προτού «ξεκλειδώσει» το πιο «καυτό» πεδίο: την Κρήτη.

Με την απόφαση αυτή το συνολικό ερευνητικό αποτύπωµα της Chevron αγγίζει τα 46.000 τετραγωνικά χιλιόµετρα, προσθέτοντας µαζί µε το µπλοκ Α2 µια συνολική έκταση 47.000 τετραγωνικών χιλιοµέτρων προς εξερεύνηση -σχεδόν διπλασιασµός των ενεργών θαλάσσιων περιοχών υπό έρευνα στη χώρα. Η Chevron περνά στην πρώτη θέση από πλευράς έκτασης, ακολουθούµενη από την ExxonMobil µε 35.655 τ.χλµ., τη Helleniq Energy µε 8.564 και την Energean µε 2.414.

Οπως επισηµαίνουν πηγές της αγοράς, η πρωτοβουλία πλέον περνά στα χέρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο καλείται να προχωρήσει στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισµού. Το επενδυτικό ενδιαφέρον της Chevron χαρακτηρίζεται από αρµόδιους κύκλους ως σαφής ψήφος εµπιστοσύνης στην Ελλάδα και στην αξιοπιστία του πλαισίου.

Αξιοσηµείωτο είναι ότι η Chevron είχε ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της να µελετήσει διεξοδικά τα σεισµικά δεδοµένα που είχαν συλλεχθεί την περίοδο 2010-2011, γεγονός που δείχνει ότι η σηµερινή της κινητοποίηση δεν είναι συγκυριακή, αλλά προϊόν βαθιάς και µεθοδικής προεργασίας.

Το γεωπολιτικό αποτύπωµα των περιοχών -αφού περνούν εν µέρει από τη ζώνη του «τουρκολιβυκού µνηµονίου»- απαιτούσε πολιτικό χειρισµό υψηλής ευαισθησίας, µε την κυβέρνηση να «ξεπαγώνει» την παραχώρηση τη στιγµή που οι συνθήκες ωρίµασαν. Σηµαντικό ρόλο φέρεται να διαδραµάτισε και το γεγονός ότι η Λιβύη, στον δικό της ενεργειακό χάρτη µε τα 22 οικόπεδα που ανακοίνωσε, δεν παραβιάζει τη µέση γραµµή µε την Ελλάδα -µια διακριτική υποχώρηση που φαίνεται να λειτούργησε εκτονωτικά.

Ανταγωνισµός

Σηµειώνεται πως στα βόρεια του θαλάσσιου οικοπέδου για το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον η Chevron βρίσκονται τα ελληνικά µπλοκ ∆υτική Κρήτη και Νοτιοδυτικά Κρήτης, τα οποία έχουν ήδη παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil - Helleniq Energy. Συνεπώς, ο ανταγωνισµός γύρω από τα ελληνικά κοιτάσµατα υδρογονανθράκων εντείνεται.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή αναµένεται να δροµολογήσει σειρά θετικών συνεπειών: την περαιτέρω ποιοτική αναβάθµιση των ερευνητικών προγραµµάτων, τη διατήρηση υψηλών ρυθµών εξερεύνησης, καθώς και τον εµπλουτισµό των γεωλογικών µοντέλων και των σεναρίων εξέλιξης της περιοχής, ενισχύοντας την προοπτική εντοπισµού νέων δυνητικών στόχων ενδιαφέροντος. Αντίστοιχα, αναµένεται να αυξηθούν τα διαθέσιµα κεφάλαια για γεωτρήσεις µεγάλου βάθους, γεγονός που ενισχύει σηµαντικά τις πιθανότητες εντοπισµού αξιοποιήσιµων αποθεµάτων υδρογονανθράκων. «Η παρουσία πολλών αυξάνει και τις πιθανότητες για καλύτερα αποτελέσµατα», σχολιάζουν αρµόδιες πηγές.

Μήνυµα Μητσοτάκη

Σαφές µήνυµα για τη σηµασία της συνεργασίας µε τους δύο αµερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς, Chevron και ExxonMobil, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, µιλώντας στο υπουργικό συµβούλιο. Οπως υπογράµµισε, το νέο ενδιαφέρον της Chevron για τα µπλοκ νότια της Κρήτης, σε συνέχεια της εµπλοκής της και στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτέλεσµα συστηµατικής δουλειάς.

«Η Chevron αναγνωρίζει έµπρακτα την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή», τόνισε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη στάση της Λιβύης, η οποία στις πρόσφατες δικές της παραχωρήσεις ακολούθησε τη µέση γραµµή, σεβόµενη ουσιαστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώµατα. Παράλληλα, σηµείωσε ότι η ExxonMobil διατηρεί προβάδισµα στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, όπου ενδεχοµένως να ξεκινήσουν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις ήδη από το 2025.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου σε δήλωσή του τόνισε ότι η αποδοχή του ενδιαφέροντος της Chevron επιβεβαιώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης για µια Ελλάδα «ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή», κάνοντας ειδική µνεία στη συµβολή της Ε∆ΕΥΕΠ και του διευθύνοντος συµβούλου της, Αριστοφάνη Στεφάτου.

Παράλληλα, το υπουργείο θα προχωρήσει άµεσα στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν τον προσδιορισµό των συντεταγµένων των περιοχών, τον τύπο της σύµβασης (αναµένεται να είναι σύµβαση µίσθωσης) και την έγκριση του κειµένου της προκήρυξης.

* Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»