Η διάθεση για ταξίδι, τουρισμό και διακοπές δείχνει να παραμένει ανεπηρέαστη για το Πάσχα 2025, παρά την έντονη περίοδο της αβεβαιότητας και ανασφάλειας που βιώνουμε, ποικιλοτρόπως ως Ελληνες και Ευρωπαίοι κατ' επέκταση. Ακόμα και μετά την επίσημη ανακοίνωση της Κομισιον, την προηγούμενη εβδομάδα, για οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση σοβαρής κρίσης (βλ. πόλεμο, πανδημία, black out, γεωφυσικά φαινόμενα), η ψυχολογία για - έστω και μίνι - διακοπές δεν πέφτει, γεγονός που ερμηνεύεται θετικά για την ελληνική τουριστική αγορά. Ήδη, οι πρώτες εκτιμήσεις για την περίοδο του Πάσχα όσον αφορά την ξενοδοχειακή αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητικές με τις κρατήσεις να καταγράφουν ανοδική πορεία.

Διαβάστε ακόμα Πάσχα 2025: Έκρηξη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Οι περιζήτητοι προορισμοί


«Αν και η εικόνα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, θεωρώ πως οι πληρότητες θα ανέβουν τις επόμενες ημέρες. Και αυτό, διότι οι Έλληνες προτιμούν να οργανώνουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή», σχολιάζει σχετικά στο parapolitika.gr ο Γιάννης Χατζής, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Ερωτηθείς για το πώς η αγορά αναμένεται να κινηθεί σε σχέση με το Πάσχα του 2024 εκτιμά πως αναμένεται να κινηθεί σε παρόμοια επίπεδα. «Στην ηπειρωτική Ελλάδα βλέπουμε ότι οι κρατήσεις κινούνται με καλό ρυθμό με την πληρότητα να κορυφώνεται τη Μ. Εβδομάδα. Στη νησιωτική Ελλάδα, η εικόνα είναι θετική καθώς μπαίνουμε στην έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, όμως αυτό αφορά στα ξενοδοχεία που ήδη είναι σε λειτουργία, εφόσον, μην ξεχνάμε πως τώρα, σταδιακά, ανοίγει η σεζόν», αναφέρει από την πλευρά του ο Αγγελος Καλλίας, ΓΓ της ΠΟΞ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής


Πληρότητες και τιμή διανυκτέρευσης για το Πάσχα 2025

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που μας δίνουν τα ξενοδοχεία- μέλη της ΠΟΞ, αρκετή ζήτηση συγκεντρώνουν οι ορεινοί προορισμοί με τον Νομό Ιωαννίνων να αγγίζει ποσοστό 80% σε πληρότητα στα ξενοδοχεία και με τη ζήτηση να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες. Το κόστος διαμονής κυμαίνεται, ενδεικτικά, από 60 ευρώ έως 250 ευρώ τη βραδιά για το δίκλινο και από 100 ευρώ έως 300 ευρώ για ένα τετράκλινο δωμάτιο. Αντίστοιχα, στα Καλάβρυτα, το ποσοστό είναι στο 60% με ανοδικές τάσεις, κάτι που δείχνει μια ανέλπιστα καλή εικόνα. Η διαμονή για ένα δίκλινο δωμάτιο κυμαίνεται από 70 ευρώ έως 120 ευρώ τη βραδιά, και για ένα τετράκλινο από 100 έως 170 ευρώ. Σε παρόμοιο ποσοστό (60%) κυμαίνονται οι πληρότητες στην Πιερία με τη διαμονή στο δίκλινο δωμάτιο να ξεκινά στα 70 ευρώ.

Στις σταθερες προτιμήσεις των ταξιδιωτών παραμένουν η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και ο Αργοσαρωνικός με την Ύδρα και τις Σπέτσες να κερδίζουν έδαφος σε κρατήσεις, τόσο από τους Ελληνες, όσο και από τον εισερχόμενο τουρισμό. Ενδεικτική τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο είναι στα 100 ευρώ και άνω τη βραδιά. Λίγο πιο πάνω από το 60% είναι αυτή τη στιγμή η πληρότητα σε πολλά ξενοδοχεία της Νότιας Πελοποννήσου με τη Λακωνία να προσφέρει πιο ελκυστικές τιμές διαμονής που κινούνται από τα 75 ευρώ τη βραδιά για το δίκλινο και από τα 100 ευρώ τη βραδιά για ένα τετράκλινο δωμάτιο.


Τι αλλάζει φέτος και πόσο επηρεάζει το τέλος ανθεκτικότητας

Τόσο ο κ. Χατζής όσο και ο κ. Καλλίας τονίζουν πως οι σύντομες περίοδοι των εορτών δεν παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά την εικόνα του εσωτερικού τουρισμού. Πρέπει να συνεκτιμώνται και άλλα δεδομένα. Για παράδειγμα, ένα συμπέρασμα για τη φετινή πασχαλινή περίοδο είναι ότι οι διανυκτερεύσεις έχουν μειωθεί από τέσσερις με πέντε σε τρεις με τέσσερις. Εδώ, σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι ο Έλληνας ταξιδιώτης είναι αντιμέτωπος με το αυξημένο τέλος ανθεκτικότητας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και το οποίο είναι σε ισχύ από σήμερα, επηρεάζοντας το συνολικό κόστος των ταξιδιών. Αυτό οδηγεί και σε ένα άλλο βασικό στοιχείο: Μεγάλο ποσοστό ταξιδιωτών προτιμά, πλέον, κοντινότερους προορισμούς για το λόγο ότι θα έχουν χαμηλότερα κόστη μετακίνησης. Για να ταξιδέψει κανείς από την Αθήνα στην Ξάνθη θα χρειαστεί 300 ευρώ μόνο για το κόστος μετακίνησης (βλ. καύσιμα, διόδια). Συνεπως, θα προτιμήσει κοντινότερους προορισμούς όπως είναι ο Βόλος, η Αράχωβα, το Καρπενήσι κ.ο.κ.

Ο ΓΓ της ΠΟΞ, Άγγελος Καλλίας