Η αγορά των βραχυχρόνιων µισθώσεων στην Ευρώπη συνεχίζει να καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη, µε την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρωτοπορία των δηµοφιλών προορισµών. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της AirDNA για τον Φεβρουάριο 2025, η ζήτηση για καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης αυξήθηκε κατά 12,1% σε ετήσια βάση, την ώρα που η προσφορά καταλυµάτων αυξήθηκε κατά 7%. Ετσι η πληρότητα σηµειώνει έντονα ανοδική πορεία. Η Ελλάδα διατηρεί την ισχυρή δυναµική της, καθώς οι κρατήσεις για τη Μεγάλη Εβδοµάδα του 2025 εµφανίζουν αύξηση 25% σε σχέση µε το 2024, µε τις διανυκτερεύσεις να φτάνουν τις 502.000 από 404.000 την προηγούµενη χρονιά.

Δείτε ακόμη: Πάσχα 2025: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό - Μικρή μείωση στις κρατήσεις, "κλειδί" οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής

Οι κρατήσεις για την περίοδο του Πάσχα εκτοξεύθηκαν κατά 67% συγκριτικά µε δύο εβδοµάδες νωρίτερα, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αντίστοιχη αύξηση του 24% που είχε καταγραφεί πέρυσι. Ο Φεβρουάριος του 2025 ήταν µήνας-ορόσηµο για την αγορά των βραχυχρόνιων µισθώσεων στην Ευρώπη. Οι συνολικές κρατήσεις άγγιξαν τις 24 εκατοµµύρια διανυκτερεύσεις, σηµειώνοντας αύξηση 12,1% σε σύγκριση µε το 2024. Ο αριθµός των διαθέσιµων καταλυµάτων αυξήθηκε επίσης κατά 7,7%, φτάνοντας τις 3,1 εκατοµµύρια καταχωρίσεις. Η µέση ηµερήσια τιµή (ADR) διαµορφώθηκε στα 158 ευρώ, σηµειώνοντας µικρή αύξηση 0,9% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα ανά διαθέσιµη διανυκτέρευση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 4,3%, αγγίζοντας τα 89 ευρώ.

«Μαγνήτης» ο ήλιος

Το ισχυρό αυτό momentum αποδίδεται στην αυξηµένη ζήτηση από ταξιδιώτες που αναζητούν ηλιόλουστους προορισµούς για τις διακοπές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις, µε τις κρατήσεις του Φεβρουαρίου για µελλοντικές διαµονές να αυξάνονται κατά 18% σε ετήσια βάση. Η περίοδος του Πάσχα αναδεικνύεται σε µία από τις πιο δηµοφιλείς ταξιδιωτικές στιγµές του έτους. Οι κρατήσεις για την Εβδοµάδα του Πάσχα αυξήθηκαν κατά 67% σε σχέση µε δύο εβδοµάδες πριν, έναντι αύξησης 24% το 2024. Η σύµπτωση του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα στις 20 Απριλίου 2025 ενίσχυσε ακόµα περισσότερο το ενδιαφέρον για ταξίδια. Σε αντίθεση µε το 2024, όπου το Ορθόδοξο Πάσχα έπεφτε αργότερα (5 Μαΐου), φέτος η ζήτηση διαµορφώθηκε νωρίτερα, µε τις κρατήσεις να ξεπερνούν ήδη τα επίπεδα του περυσινού Πάσχα. Σηµαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες επιλέγουν µεγαλύτερης διάρκειας διαµονές, καθώς η ζήτηση για τη Μεγάλη Εβδοµάδα και την εβδοµάδα µετά το Πάσχα παραµένει ισχυρή. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν από τους κορυφαίους προορισµούς της Ευρώπης για το Πάσχα του 2025, µε τη ζήτηση για καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης να αυξάνεται ήδη κατά 20% τον Φεβρουάριο.

Κορυφαίοι προορισμοί

Οι κορυφαίοι ελληνικοί προορισµοί που καταγράφουν τη µεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη. Τη µεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο εµφανίζουν τα Ιωάννινα (+53%) και η Καλαµάτα (+50%), ενώ σηµαντική άνοδο έχουν ο Βόλος (+38%), η Πάτρα (+37%) και το Ναύπλιο (+35%). Στον αντίποδα, η Μύκονος, που εµφανίζει µείωση 46%, µε τον Φεβρουάριο να πραγµατοποιούνται κρατήσεις για µόλις 4.000 διανυκτερεύσεις για το επόµενο διάστηµα, η Ζάκυνθος, που εµφανίζει µείωση 37%, και οι Ρόδος µε -18% και Σαντορίνη µε -15%. Το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών επικεντρώνεται στις δηµοφιλείς πόλεις και στα νησιά, µε τις 20 κορυφαίες ελληνικές πόλεις να συγκεντρώνουν το 75% της συνολικής ζήτησης για καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης. Με την εκρηκτική αύξηση της ζήτησης, οι οικοδεσπότες και οι διαχειριστές ακινήτων καλούνται να προσαρµόσουν δυναµικά τις τιµολογιακές στρατηγικές τους. Τα δεδοµένα της AirDNA δείχνουν ότι οι τιµές των καταλυµάτων για την εβδοµάδα πριν από το Πάσχα έχουν ήδη φτάσει τα επίπεδα τιµών της ίδιας της Μεγάλης Εβδοµάδας, µε µέση ηµερήσια τιµή στα 184 ευρώ.

Οι ταξιδιώτες κλείνουν πλέον τα καταλύµατά τους νωρίτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που επιτρέπει στους οικοδεσπότες να προσαρµόζουν τις τιµές τους σταδιακά, προκειµένου να µεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους

Οι νέες προκλήσεις

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της AirDNA, το 2024 οι συνολικές διανυκτερεύσεις σε καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης στην Ελλάδα έφτασαν τα 14,1 εκατοµµύρια, σηµειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση µε το 2023. Η πληρότητα αυξήθηκε στο 58%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση ακολουθεί την αυξανόµενη προσφορά. Τα δηλωθέντα έσοδα από τη βραχυχρόνια µίσθωση ανήλθαν στα 874 εκατ. ευρώ το 2024, από 746 εκατ. ευρώ το προηγούµενο έτος. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην έντονη ζήτηση από ξένους επισκέπτες, αλλά και στην ολοένα και µεγαλύτερη αποδοχή της βραχυχρόνιας µίσθωσης από τους Ελληνες ταξιδιώτες. Πέρα από τη συνεχή άνοδο του κλάδου, η αγορά καλείται να αντιµετωπίσει και προκλήσεις. Η αύξηση της προσφοράς δηµιουργεί εντονότερο ανταγωνισµό, ενώ οι νέες ρυθµίσεις για τις βραχυχρόνιες µισθώσεις, όπως οι περιορισµοί στην Αθήνα, αναµένεται να επηρεάσουν τη µελλοντική ανάπτυξη του κλάδου.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή