614 εκατ. ευρώ για φροντιστήρια ξόδεψαν οι Έλληνες γονείς: Τι δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ
Αυξημένη ζήτηση για τους μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές
Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση απορροφά τη συντριπτική πλειονότητα των δαπανών των νοικοκυριών για φροντιστήρια

Σε 614 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για φροντιστήρια Γενικής Παιδείας το 2023, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ). Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση απορροφά τη συντριπτική πλειονότητα των δαπανών των νοικοκυριών για φροντιστήρια, γεγονός που αντανακλά την αυξημένη ζήτηση για εξωσχολική υποστήριξη των μαθητών στην κρίσιμη προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Τα στοιχεία της έρευνας με τίτλο «Οργανωμένη φροντιστηριακή εκπαίδευση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: ερευνητικά ευρήματα μιας πρώτης ποσοτικής και ποιοτικής προσέγγισης» προέρχονται από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ και καλύπτουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, ενώ ενισχύθηκαν από τη συνδρομή της εταιρείας ερευνών Metron Analysis, η οποία διενήργησε ποσοτική και ποιοτική έρευνα (συνεντεύξεις κ.λπ.) με σκοπό την ερευνητική πλαισίωση και υποστήριξη του εγχειρήματος.
Διαβάστε ακόμα Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στα φροντιστήρια και βάζει τέλος στις αδυναμίες των μαθητών - Πώς λειτουργεί η "έξυπνη" πλατφόρμα
Τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής: Τα ελληνικά νοικοκυριά το 2023 δαπάνησαν συνολικά σχεδόν 614 εκατ. ευρώ για φροντιστήρια Γενικής Εκπαίδευσης. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 16,2% των δαπανών τους για αγαθά και υπηρεσίες εκπαίδευσης και στο 0,7% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης τους. Η δαπάνη αυτή, ενώ από το 2013 έως το 2020 παρουσιάζει μια φθίνουσα πορεία, το διάστημα 2021-2023 καταγράφει μια απότομη αύξηση της τάξης του 36% (σε σταθερές-αποπληθωρισμένες τιμές). Το 4,2% των δαπανών για φροντιστήρια Γενικής Εκπαίδευσης αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Εντυπωσιακό είναι ότι η δαπάνη αυτή έχει τετραπλασιαστεί: από 5,9 εκατ. ευρώ το 2013 έχει ανέλθει σε 26,1 εκατ. ευρώ το 2023, γεγονός που αποδίδεται στην ανάπτυξη των Κέντρων Μελέτης τα τελευταία χρόνια.
Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση απορροφά τη συντριπτική πλειονότητα των δαπανών για φροντιστήρια (94,6%), φτάνοντας στα 580,9 εκατ. ευρώ. Αυτή η κατανομή αντανακλά φυσικά την αυξημένη ζήτηση για υποστήριξη μαθητών στην κρίσιμη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου λαμβάνει χώρα η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Παρότι η συγκεκριμένη δαπάνη παρουσίαζε πτωτική τάση έως το 2020, τη διετία 2021-2023 αυξήθηκε και αυτή σημαντικά (+35,5%).
Οι δαπάνες για φροντιστήρια Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχονται σε 7,2 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1,2% των συνολικών δαπανών για φροντιστήρια. Παρά τις μικρές διακυμάνσεις, παραμένουν σε σχετικά σταθερά επίπεδα καθ’ όλη τη δεκαετία. Οι απόψεις των γονέων και των νέων για τον κύριο ρόλο των φροντιστηρίων σχεδόν ταυτίζονται, με έναν στους τρεις να θεωρεί πως ο κύριος ρόλος των φροντιστηρίων Γενικής Παιδείας στη χώρα μας είναι να καλύπτουν την αδυναμία του σχολείου να βοηθήσει τα παιδιά για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ή να διδάξει με επάρκεια τα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Ως προς τη σχέση του φροντιστηρίου με το σχολείο, τόσο οι γονείς (39%) όσο και οι νέοι (37%) αντιλαμβάνονται τα φροντιστήρια κυρίως ως εκπαίδευση συμπληρωματική προς το σχολείο, ενώ θεωρούν ότι ο ρόλος τους ενισχύεται ειδικά ως προς την είσοδο στο πανεπιστήμιο (21% των γονέων και 31% των νέων). Ωστόσο, εμφανίζεται και ένα σημαντικό ποσοστό που θεωρεί ότι το φροντιστήριο υποκαθιστά το σχολείο (1 στους 5 γονείς και 1 στους 4 νέους). Και οι γονείς (62%) και οι νέοι (55%) θεωρούν την κάλυψη των κενών του σχολείου ως την κύρια ανάγκη που καλύπτουν τα φροντιστήρια Γενικής Παιδείας, ενώ η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο εμφανίζεται ως δευτερεύουσα ανάγκη και για τις δύο ομάδες, ωστόσο πιο έντονη για τους γονείς (41%) από ό,τι για τους νέους (32%).
Η δεύτερη κύρια ανάγκη που αναδεικνύουν οι νέοι είναι η σωστή εκπαίδευση στα μαθήματα Γενικής Παιδείας σε ποσοστό 37%, ενώ οι γονείς την κατατάσσουν χαμηλότερα (33%). Επίσης, ένας στους τρεις γονείς ή νέους θεωρεί ότι μια κύρια ανάγκη που έρχεται να καλύψει το φροντιστήριο είναι η σωστή οργάνωση του χρόνου και της μελέτης καθώς και η εξοικείωση με τη διαδικασία των εξετάσεων και τη διαχείριση του άγχους.Κοινή πεποίθηση είναι ότι τα φροντιστήρια Γενικής Παιδείας βοηθούν ουσιαστικά τους μαθητές στην είσοδό τους σε πανεπιστήμια (74% των γονέων και 68% των νέων συμφωνεί σχεδόν έως απόλυτα με την πρόταση) και στην ανεργία των εκπαιδευτικών, προσφέροντας δουλειά σε πολλούς νέους αδιόριστους εκπαιδευτικούς (66% των γονέων και 60% των νέων συμφωνούν σχεδόν έως απόλυτα με την πρόταση).