Η κατακόρυφη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωµών κατά 22%, στα 47 δισ. ευρώ, και η διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε τα POS σε συνδυασµό µε την επίδραση της ακρίβειας στον ΦΠΑ εκτόξευσαν τα κρατικά έσοδα το 2024, δηµιουργώντας δηµοσιονοµικό χώρο για νέες µειώσεις φόρων και στοχευµένες παρεµβάσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα περιµένει τις δηµοσιονοµικές εξελίξεις, λαµβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) στα τέλη Απριλίου, την πορεία του προϋπολογισµού τους επόµενους µήνες και τα πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, προκειµένου να δει πού θα κάτσει η µπίλια µε τον ελεύθερο ταµειακό χώρο και να αποφασίσει σε ποια πρόσθετα µέτρα στήριξης θα τον αξιοποιήσει (µειώσεις στους συντελεστές της φορολογικής κλίµακας για την ελάφρυνση των εισοδηµάτων από 15.000 έως 30.000 ευρώ, µεσοσταθµικό κούρεµα 30% στα τεκµήρια διαβίωσης, νέα µείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.).

Διαβάστε επίσης: Μαρινάκης: Αναμένονται ανακοινώσεις για μείωση φορολογικών συντελεστών


Νέες μειώσεις φόρων λόγω της αύξησης των εσόδων

Σύµφωνα µε στοιχεία της ΑΑ∆Ε, τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ έφτασαν τα 2,66 δισ. ευρώ το 2024, καθώς ανήλθαν σε 19,05 δισ. ευρώ από 16,38 δισ. ευρώ το 2023. Τα στοιχεία αυτά περιλαµβάνονται σε µελέτη της Ανεξάρτητης Αρχής, που παρουσίασε χθες ο διοικητής της, Γιώργος Πιτσιλής, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, και του υπουργού Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κυριάκου Πιερρακάκη.


Αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών

Οι ηλεκτρονικές πληρωµές αυξήθηκαν κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2024, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συναλλαγές µέσω IRIS, µειώνοντας τη χρήση µετρητών κατά 5,79 δισ. ευρώ. «Η υποκατάσταση των µετρη τών από ηλεκτρονικές πληρωµές αποκάλυψε αδήλωτες συναλλαγές, ενισχύοντας τις εισπράξεις από ΦΠΑ και, δευτερογενώς, τα έσοδα από φόρο εισοδήµατος», δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, επισηµαίνοντας ότι η αυξηµένη συµµόρφωση συνέβαλε σηµαντικά στα δηµόσια έσοδα.

Σε συγκεκριµένους κλάδους, η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωµών υπήρξε εκρηκτική. Στον κλάδο προγραµµατισµού ηλεκτρονικών υπολογιστών η άνοδος έφτασε το 2.459% (από 4,8 εκατ. ευρώ το 2023 σε 128 εκατ. ευρώ το 2024). Στην εκµετάλλευση αιθουσών, οι ηλεκτρονικές πληρωµές αυξήθηκαν από 3,5 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ. Στα ταξί η αύξηση άγγιξε το 221%, στις µεταφορές το 57%, στην εστίαση το 39% και στα καταλύµατα το 24%. Ο διοικητής της ΑΑ∆Ε εκτίµησε ότι το δηµοσιονοµικό όφελος από τον περιορισµό της φοροδιαφυγής θα είναι ακόµη µεγαλύτερο το 2025, αν και δεν υπάρχουν ακόµη µετρήσιµες προβλέψεις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε πως «η πρόοδος στην αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής αποτυπώνεται τόσο στη µελέτη της ΑΑ∆Ε όσο και στην εκτέλεση του προϋπολογισµού του 2024». Όπως σηµείωσε, τα επιπλέον έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ περιλαµβάνουν 760 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ και 700 εκατ. ευρώ από την οικονοµική ανάπτυξη. «Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Από το 2019 έως σήµερα, η κυβέρνηση έχει µειώσει 72 φόρους και µπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω ελαφρύνσεις», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι «η παραγόµενη φορολογητέα ύλη αυξήθηκε το 2023 κατά 22 δισ. ευρώ, επιτρέποντας την ενίσχυση κρίσιµων τοµέων όπως η Υγεία, η Παιδεία και οι Υποδοµές». Όπως ανέφερε, η ΑΑ∆Ε µπορεί πλέον να παρακολουθεί σε πραγµατικό χρόνο τη λειτουργία της οικονοµίας µέσω των συστηµάτων ηλεκτρονικής τιµολόγησης και της διασύνδεσης POS - ταµειακών µηχανών. «Επόµενος στόχος είναι ο εµπλουτισµός των εργαλείων παρακολούθησης», συµπλήρωσε.

Αδήλωτες συναλλαγές

Η πλήρης διασύνδεση POS - ταµειακών µηχανών διεύρυνε τη φορολογητέα βάση ειδικά στον τριτογενή τοµέα - από τα επιπλέον 8,3 δισ. ευρώ σε ηλεκτρονικές πληρωµές, τα 7,5 δισ. ευρώ αφορούν υπηρεσίες του τριτογενούς τοµέα (χονδρικό, λιανικό εµπόριο, καταλύµατα, δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, συντήρηση και επισκευή µηχανοκίνητων οχηµάτων, νοµικές και λογιστικές δρα στηριότητες κ.ά.).

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή