Οι τιµές των κατοικιών στα νότια προάστια της Αθήνας συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία στην άνοδο της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Κύριος µοχλός αυτής της δυναµικής ανόδου είναι οι πολυτελείς οικιστικές αναπτύξεις που εκτείνονται κατά µήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, µε εµβληµατικά projects, όπως το Ελληνικό, να διαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο στη µεταµόρφωση του παραλιακού µετώπου. H Αθηναϊκή Ριβιέρα, που εκτείνεται σε µια εντυπωσιακή ακτογραµµή 60 χιλιοµέτρων από τον Πειραιά έως το Σούνιο, έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό προορισµό για επενδύσεις ακινήτων.

Δείτε ακόμη: Οι επενδύσεις που ''απογειώνουν'' την Αθηναϊκή Ριβέρα και οι συγκρίσεις με τη γαλλική και ισπανική αγορά

Η ανάπτυξη της περιοχής οφείλεται στις εκτεταµένες πολεοδοµικές και εµπορικές παρεµβάσεις, µε το έργο του Ελληνικού να αποτελεί την αιχµή του δόρατος, επαναπροσδιορίζοντας το παραθαλάσσιο τοπίο και προσελκύοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το Ηνωµένο Βασίλειο, τη Γερµανία και την Κίνα. Η ζήτηση για ακίνητα στα νότια προάστια συνεχίζει να αυξάνεται, οδηγώντας σε διαρκή άνοδο των τιµών. Το 2024 η αύξηση έφτασε το 7,9%, ενώ για το 2025 προβλέπεται περαιτέρω, αν και ηπιότερη, άνοδος της τάξης του 3%. Παρά τη σηµαντική ανατίµηση, η Αθηναϊκή Ριβιέρα παραµένει πιο προσιτή συγκριτικά µε άλλους µεσογειακούς προορισµούς. Οι τιµές των πολυτελών νεόδµητων κατοικιών κυµαίνονται από 6.800 έως 13.000 ευρώ/τ.µ., πολύ χαµηλότερα από τις αντίστοιχες στη Γαλλική Ριβιέρα, όπου αγγίζουν τα 30.000-60.000 ευρώ/τ.μ.

Ποικιλία

Η ανάλυση των τιµών ανά περιοχή αποκαλύπτει µια ενδιαφέρουσα ποικιλία, καλύπτοντας διάφορες προτιµήσεις και ανάγκες των αγοραστών. Στα Καλύβια Θορικού, µε µέση τιµή στα 2.520 ευρώ/τ.µ., βρίσκουµε την πιο οικονοµική επιλογή, ιδανική για εκείνους που αναζητούν ηρεµία και άµεση επαφή µε τη φύση. Στο Παλαιό Φάληρο, η τιµή των 3.800 ευρώ/τ.µ. συνδυάζει την εγγύτητα στο κέντρο της Αθήνας µε τη µαγευτική παραθαλάσσια ατµόσφαιρα. Η περιοχή της Βάρης, µε 3.820 ευρώ/τ.µ., προσφέρει µεγαλύτερες κατοικίες και οικογενειακή ατµόσφαιρα, κάνοντάς την ιδιαίτερα ελκυστική για οικογένειες. Στο Ελληνικό, οι τιµές αγγίζουν τα 5.039 ευρώ/τ.µ., µε την αξία να ενισχύεται από τη σηµαντική επένδυση στον πρώην αερολιµένα. Η Γλυφάδα, µε 5.100 ευρώ/τ.µ., παραµένει µία από τις πιο δηµοφιλείς περιοχές, προσφέροντας εξαιρετικές συνθήκες ζωής κοντά στη θάλασσα και στην πόλη. Η Βούλα, µε 5.680 ευρώ/τ.µ., διατηρεί έναν αριστοκρατικό χαρακτήρα, προσελκύοντας κατοίκους που επιθυµούν έναν πιο εκλεπτυσµένο τρόπο ζωής. Στο Σούνιο η τιµή φτάνει τα 5.710 ευρώ/τ.µ., προσφέροντας αποµονωµένα παραθαλάσσια ακίνητα, ιδανικά για εκείνους που επιθυµούν την ησυχία και τη φυσική οµορφιά. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Βουλιαγµένη, µε 7.441 ευρώ/τ.µ., προσελκύοντας την ελίτ της αγοράς ακινήτων, µε τις υπερπολυτελείς κατοικίες της και την απαράµιλλη θέα.

Σηµαντικά έργα

Η αναβάθµιση του παραλιακού µετώπου αναµένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ελκυστικότητα της περιοχής. Ενα από τα σηµαντικότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο Αέναον στο Φάληρο, µια επένδυση 370 εκατ. ευρώ που εκτείνεται σε 570 στρέµµατα. Το πάρκο, που προγραµµατίζεται να ολοκληρωθεί το 2028, θα διαθέτει πεζόδροµους, αθλητικές εγκαταστάσεις, µαρίνες και υπαίθριους κινηµατογράφους, προσφέροντας µια νέα πνοή στην περιοχή. Συνολικά, η Αθηναϊκή Ριβιέρα συνεχίζει να εξελίσσεται σε έναν από τους πιο περιζήτητους προορισµούς για αγοραστές και επενδυτές, συνδυάζοντας πολυτέλεια, ποιότητα ζωής και στρατηγικές αναβαθµίσεις που διαµορφώνουν το µέλλον της περιοχής. Παράλληλα, αναµένονται κι άλλες σηµαντικές επενδύσεις, όπως η ανάπλαση στη Β' Πλαζ Βάρκιζας (πρώην Yabanaki/Varkiza Resort). Το έργο περιλαµβάνει «παρεµβάσεις ήπιας µορφής για την ανάπλαση και αισθητική αναβάθµιση και για τη διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα». Ακόµη, τρέχουν οι επενδύσεις στη Β' Πλαζ Βούλας αλλά και στη Μαρίνα Αλίµου, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι αντιµετωπίζει σοβαρά ζητήµατα µε τις αλλαγές του Νέου Οικοδοµικού Κανονισµού (ΝΟΚ), µε αποτέλεσµα να έχει περαιτέρω καθυστερήσεις.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή