Αρνητικό ήταν το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών προς το τέλος της εβδομάδας, καθώς πολλοί επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, επιδιώκοντας να μειώσουν την έκθεσή τους ενόψει του Σαββατοκύριακου. Ο φόβος πως για νέες δηλώσεις εμπορικού προστατευτισμου από τον Ντόναλντ Τραμπ ή γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να εντείνουν τις πιέσεις με το άνοιγμα της Δευτέρας, οδήγησε αρκετούς στη λογική του«πούλα πριν από το κλείσιμο». Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται ιστορικά, καθώς οι πιο έντονες αντιδράσεις στα χρηματιστήρια καταγράφονται συνήθως στις αρχές ή τα μέσα της εβδομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις 5 Αυγούστου 2024, όταν ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχασε άνω του 6%, είχε ήδη προδιαγραφεί από το αρνητικό κλείσιμο της Παρασκευής με απώλειες -3%. Παρά την αρχική πίεση, η αγορά τότε κατάφερε να σταθεροποιηθεί, ωστόσο το πρόσφατο κλίμα παραμένει φορτισμένο.

* Διαβάστε περισσότερα Συμεών Διαμαντίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Αν κοπούν εντελώς οι εξαγωγές από Ελλάδα στις ΗΠΑ, θα επηρεαστούν κάποιοι κλάδοι

Την ίδια περίοδο, εν μέσω προσδοκιών για ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» και την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς σε πάνω από 180 χώρες, η ελληνική αγορά κατέγραψε απώλειες άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο Τραπεζικός Δείκτης υποχώρησε κατά 12,2% μέσα σε δύο συνεδριάσεις, ενώ το διήμερο 2 και 5 Αυγούστου κατέγραψε συνολική πτώση 11,5%. Αντίστοιχες πιέσεις είχε να δει η αγορά από τον Μάρτιο του 2023, όταν λόγω της κρίσης στην Credit Suisse και της συγχώνευσής της με την UBS προκλήθηκε μια σύντομη, αλλά έντονη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές.

H κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιδεινώθηκε την Παρασκευή


Η κατάσταση επιδεινώθηκε την Παρασκευή όταν η Κίνα απάντησε επιθετικά στις κινήσεις Τραμπ, επιβάλλοντας δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα. Αντίθετα, η Ευρώπη εμφανίζεται πιο συγκρατημένη. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ενδέχεται να επιδιωχθούν απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων στο άμεσο μέλλον, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης. Σε τεχνικό επίπεδο, το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή φάνηκε να προσεγγίζει τη ζώνη διόρθωσης στο 50% της ανοδικής πορείας που είχε ξεκινήσει από τις 1.360 μονάδες στις 18 Νοεμβρίου, και κορυφώθηκε στις 1.750 μονάδες στα τέλη Μαρτίου 2025. Η κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 1.560 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να σημειώνει χαμηλό στις 1.579 μονάδες. Παρά το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να αναμένεται ισχυρή αντίδραση από αυτά τα επίπεδα, οι χρηματιστές επισημαίνουν ότι σε περιόδους έντονων γεωπολιτικών και οικονομικών αναταραχών, η τεχνική ανάλυση χάνει την προβλεπτική της δύναμη.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχόλησε τους επενδυτές είναι ποιος προχώρησε στις μαζικές πωλήσεις του τελευταίου διημέρου. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές παρέμειναν στις θέσεις τους, δηλαδή εκείνοι που στήριξαν την αγορά το προηγούμενο δίμηνο ή τρίμηνο. Αντίθετα, οι βασικοί πωλητές ήταν εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια, ΑΕΔΑΚ, asset management και ιδιώτες επενδυτές. Στην αγορά παραγώγων, όπου κυριαρχούν Έλληνες επενδυτές, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα ανοιχτά συμβόλαια. Στην περίπτωση της Πειραιώς, από τα 50.000 ανοιχτά συμβόλαια, μόλις 10.000 παρέμειναν, ενώ στην Alpha Bank ο αντίστοιχος αριθμός μειώθηκε από 100.000 σε 25.000. Παρά το κλίμα αστάθειας, στελέχη τραπεζικών asset management υπογραμμίζουν πως αρχίζουν να ενεργοποιούνται σήματα εισόδου για μια σειρά μετοχών. Οι τιμές-στόχοι διαμορφώνονται στα 4,70 ευρώ για την Πειραιώς, στα 2 ευρώ για την Alpha Bank, στα 8,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 2,40 ευρώ για την Eurobank, στα 12,80 ευρώ για τη ΔΕΗ και στα 38 ευρώ για τη Metlen.
Αξιοσημείωτη είναι η διψήφια ποσοστιαία διόρθωση που έχουν υποστεί πολλές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά τους. Η Alpha έχει σημειώσει πτώση άνω του 18,8%, η Εθνική Τράπεζα 17,39%, η Eurobank 17,3%, η Πειραιώς 17,23%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 15,85%, η Aktor πάνω από 15%, η Cener 14,9%, η Βιοχάλκο 14,26%, η Optima 13,52%, η Aegean 13%, η Motor Oil 12,9%, η Jumbo 12,46%, η Metlen 11,88%, η ΔΕΗ 11,39%, η Τιτάν 11,26%, ο Σαράντης 10,52%, η Lamda Development 10,13%, ο ΟΠΑΠ 9%, η HelleniQ Energy 8%, η ΕΥΔΑΠ 7,86%, το Αεροδρόμιο Αθηνών 5,8% και ο ΟΤΕ 4,2%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπαίνει σε μια νέα περίοδο αυξημένων προκλήσεων, με τους επενδυτές να καλούνται να σταθμίσουν τόσο τις τεχνικές ενδείξεις όσο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα τις αποτιμήσεις. Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, αλλά για ορισμένους, ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη στιγμή για προσεκτικές επανατοποθετήσεις.