Χωρίς «φρένα» συνεχίζεται η κατρακύλα των χρηματιστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς εντείνονται όλο και περισσότερο οι φόβοι πως η «βόμβα» δασμών που έριξε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας σαρωτικούς δασμούς σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, κινδυνεύει να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτώση πάνω από 8% από τα φετινά υψηλά 14 ετών κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να γνωρίζει μία από τις μεγαλύτερες βουτιές μετά τις 5 Αυγούστου 2024 όταν και τότε οι αγορές είχαν αντιμετωπίσει συνθήκες sell off (σ.σ. εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων στην Ιαπωνία). Πτώση 7,10% για τον τραπεζικό κλάδο και πάνω από 11% σε δύο ημέρες.

Ο Απρίλιος δεν μπήκε καλά για το Χρηματηστήριο Αθηνών, αλλά και τις υπόλοιπες αγορές μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει εμπορικό πόλεμο σχεδόν με όλο τον πλανήτη, επιβάλλοντας δασμούς πάνω από 25%. Ήδη, η Κίνα σήκωσε το γάντι και ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 34% για κάθε αμερικάνικο προϊόν που θα εισάγεται στη χώρα του ασιατικού δράκου. Οι αγορές το εξέλαβαν ως ένα κακό νέο που απομακρύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Κίνας, θεωρώντας ότι ο εμπορικός πόλεμος θα γενικευτεί με την Κομισιόν στην Ευρώπη να κινείται στο ίδιο κλίμα.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαρκο Ρούμπιο άφησε ανοιχτό παράθυρο για διαπραγματεύσεις, ενώ η σιωπή της Ε.Ε. μέχρι στιγμής εκλαμβάνεται ως στάση αναμονής μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο. Κλείσιμο στις 1.597 μονάδες και πτώση 4,83% για τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις συναλλαγές να σπάνε το φράγμα των 411 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ούτε τα 20 εκατ. ευρώ δεν ήταν η αξία των πακέτων. Που σημαίνει ότι άλλαξαν χέρια καθαρά μέσα στη συνεδρίαση περί τα 392 εκατ. ευρώ, ούσα πρωτοφανής και εντυπωσιακή αξία συναλλαγών σε ημερήσια συνεδρίαση. Πανικός από τους Έλληνες επενδυτές ή τους εγχωρίως προερχόμενους, με πρώτους στη λίστα ΑΕΔΑΚ, αμοιβαία κεφάλαια, asset management και μεγαλοϊδιώτες, κλείνοντας ανοιχτές θέσεις στα παράγωγα, κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.

Κατακρημνίζεται η Wall Street

Τράπεζες και blue chips βρέθηκαν στο στόχαστρο. Και πώς να μη γίνει αυτό, όταν την ίδια στιγμή στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού ο Dow Jones χάνει πάνω από 1.500 μονάδες (+1.600 χθες) και ο S&P υποχωρεί 4,15%, στις 5.171,5 μονάδες σε μία ακόμα τραγική επίδοση φέτος. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δηλώσεις τους σε ξένα μέσα ενημέρωσης δηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία επιστρέφει σε ύφεση και όλα δείχνουν ότι θα την εξάγει και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι τεχνολογικές μετοχές δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα. Η Apple, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική αγορά και την παραγωγή εκεί, έπεσε πάνω από 3%, προσθέτοντας σε εβδομαδιαίες απώλειες που ξεπερνούν το 10%. Η Nvidia, εισηγμένη και εμβληματική εταιρεία στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, διολίσθησε κατά 5%, ενώ η Tesla υποχώρησε κατά 6%. Και οι τρεις έχουν εκτεταμένη έκθεση στην κινεζική αγορά και επηρεάζονται έντονα από τα αντίμετρα του Πεκίνου. Εκτός τεχνολογίας, οι βαριές βιομηχανικές μετοχές όπως η Boeing και η Caterpillar, μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες προς την Κίνα, οδήγησαν επίσης τον Dow σε χαμηλότερα επίπεδα. «Η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να παίζει παιχνίδι με τους εμπορικούς της εταίρους, αλλά οι επενδυτές δεν περιμένουν το αποτέλεσμα. Πουλούν άμεσα και ρωτούν μετά», δήλωσε ο Michael Arone, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη State Street Global Advisors.

Υπό πίεση οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο, σημειώθηκαν αγορές κόντρα στο κύμα στο τέλος και όταν η αγορά μαζευόταν από τα χαμηλά μέρας των 1.578 μονάδων προς τις 1.610, αλλά χωρίς τύχη, όπως έδειξε η συνέχεια. Σχεδόν 7% η πτώση στην Alpha Bank στα 2,03 ευρώ, πτώση 6,4% η ΕΤΕ στα 8,68 ευρώ, βουτιά 7,7% η Eurobank, στα 2,28 ευρώ και -7,41% η Πειραιώς, στα 4,62 ευρώ. Χαμηλό ημέρας στα 2 ευρώ η Alpha Bank, στα 8,46 η ΕΤΕ, στα 2,23 η Eurobank και στα 4,56 ευρώ η Πειραιώς. Πάνω από 26 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στην Alpha Bank, 6,8 εκατ. στην ΕΤΕ, 18,3 εκατ. στην Eurobank και 16,13 εκατ. στην Πειραιώς. Κοντά στα 70 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στην Πειραιώς, στα 50 εκατ. στην Alpha Bank, στα 47 εκατ. η ΕΤΕ και 37 εκατ. ευρώ η Eurobank. Δηλαδή, στις τέσσερις συστημικές έγινε σχεδόν ο μισός τζίρος της αγοράς με περίπου 203 εκατ. ευρώ!

Ευρείες συναλλαγές και στα υπόλοιπα blue chips, ενδεικτικό της διάθεσης των πωλητών να περιορίσουν το ρίσκο τους. Η Aegean υποχώρησε 3,4% στα 10,96 ευρώ διακινώντας 352 χιλιάδες κομμάτια, η Βιοχάλκο υποχώρησε -5,62%, στα 5,37 ευρώ με 302 χιλιάδες όγκο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχώρησε 5,48%, στα 18,30 ευρώ με 290 χιλιάδες συναλλαγές, η ΔΕΗ κατέγραψε νέα πτώση 2%, στα 13,32 με 1,49 εκατ. τεμάχια, η Coca Cola που την Πέμπτη έγραψε ιστορικά υψηλά υποχώρησε 2,6% στα 42 ευρώ και συναλλαγές της τάξης των 100 χιλιάδων τεμαχίων, κάτι που έχει να γίνει χρόνια στη μετοχή. Πάνω από 6% η πτώση στην Ελλάκτωρ, πάνω 4,8% στην ΕΧΑΕ, πάνω από 5% στον ΟΠΑΠ, πάνω από 6% στην Cener με συναλλαγές 562 χιλιάδων τεμαχίων και χαμηλό στα 8,16 ευρώ, κλείνοντας στα 8,45 ευρώ. Βουτιά 4,47% για την Τιτάν, κλείνοντας για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα παραμονής άνω των 40 ευρώ, κάτω από τα επίπεδα αυτά, στα 39,50. Πτώση άνω του 3,8% για τον ΟΤΕ άνω του 3,46% για τη Metlen στα 39,10 και χαμηλό στα 37,82 ευρώ, βουτιά 6,37% για τη Motor Oil στα 20 ευρώ και το πετρέλαιο να κατρακυλάει στα 61 δολάρια το βαρέλι.

Πώς θα αντιδράσει το Χρηματιστήριο την επόμενη εβδομάδα

Η Beta Χρηματιστηριακή σημειώνει: «Το καθοδικό χάσμα (1.734 – 1.718) που πρακτικά εκκινεί την διόρθωση από τα υψηλά έτους αποτελεί πλέον την κυριότερη βραχυπρόθεσμη ζώνη αντίστασης ενώ με βάση τις αναλογίες της ανόδου που έχει προηγηθεί η στήριξη της αγοράς εντοπίζεται στις 1.556 μονάδες επίπεδο που αντιστοιχεί στο 50% της διόρθωσης από τα υψηλά των 1749,9 μονάδων. Εκτός από τον MACD σήματα πώλησης έχουν δοθεί από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2024. Σε ότι αφορά την ένταση της πτώσης είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή οι συναλλαγές προσέγγισαν τα 400 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχουν ειδικές συναλλαγές διάθεσης μετοχών ή αναδιαρθρώσεις δεικτών γεγονός που δείχνει ότι τα “αδύναμα χέρια” έχουν εξέλθει της αγοράς. Επίσης, στη συνεδρίαση της Παρασκευής η αγορά μάζεψε μέρος των απωλειών της, δείχνοντας κάποια αντανακλαστικά στις έξωθεν πιέσεις αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας ανοδικής αντίδρασης στις επόμενες συνεδριάσεις. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι δεν έχουν υπάρξει επαρκείς ενδείξεις για το τέλος της διόρθωσης από τα υψηλά των 14,5 ετών καθώς η τάση παραμένει υπέρ των πωλητών και θα απαιτηθεί η υπέρβαση των 1.650 μονάδων για να επανέλθουν σε θέση οδηγού οι αγοραστές. Ασφαλές σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η διατήρηση της μεταβλητότητας και η συνέχιση της ταλάντωσης της αγοράς με ανοδικό όριο το καθοδικό χάσμα της Παρασκευής (1.676 – 1.664 μονάδες)».

Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«Ματώνουν» οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί άνω του 5,5%, ο γαλλικός CAC καταγράφει πτώση κοντά στο 5% και ο FTSE χάνει πάνω από 5%. Σχεδόν 7% πτώση για τον ΙΒΕΧ35 στην Ισπανία. Πάνω από 7,5% για τον FTSE MIB στην Ιταλία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 βυθίζεται σχεδόν 6%.