Οι νέοι δασμοί που επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ χτυπούν κατευθείαν την καρδιά των ελληνικών εξαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο εμβληματικά ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα, το ελαιόλαδο και οι ελιές Καλαμών.

Η δασμολογική πολιτική του Αμερικανού προέδρου απειλεί να ανατρέψει το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-ΗΠΑ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς.

Δασμοί Τραμπ: Η αξία των ελληνικών εξαγωγών που κινδυνεύουν

Το 2024, οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στις ΗΠΑ έφτασαν σε σημαντικά ποσά, αποδεικνύοντας τη δυναμική παρουσία των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Συγκεκριμένα:

  • Ελιές: 213 εκατομμύρια ευρώ
  • Ελαιόλαδο: 69 εκατομμύρια ευρώ
  • Φέτα: 53 εκατομμύρια ευρώ
  • Κρασί: 19 εκατομμύρια ευρώ
  • Κομπόστες: 88 εκατομμύρια ευρώ

Οι δασμοί Τραμπ απειλούν άμεσα αυτά τα προϊόντα, θέτοντας σε κίνδυνο εξαγωγές συνολικής αξίας άνω των 440 εκατομμυρίων ευρώ και προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Οι επιπτώσεις στους Έλληνες παραγωγούς

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις αποθήκες των αγροτικών συνεταιρισμών ελαιόλαδα πάρα πολύ καλής ποιότητας. Θα είναι μια καταστροφή η μη διάθεση του προϊόντος και, όπως είναι αναμενόμενο, θα μείνουν στις αποθήκες ή θα πουληθούν σε εξευτελιστικές τιμές», δηλώνει στο Star ο ελαιοπαραγωγός της Κορινθίας Ναπολέων Γιαννακουλόπουλος.

Σε ένα ελαιοτριβείο που επισκέφθηκε το Star, υπάρχουν περίπου 200 τόνοι παρθένου ελαιόλαδου. Οι μισοί κινδυνεύουν να παραμείνουν αδιάθετοι στις δεξαμενές, καθώς το 50% της παραγωγής εξάγεται στην Αμερική.

«Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πλήγμα για την ελληνική βιομηχανία και ειδικά στη βιομηχανία τροφίμων του νομού μας. Θα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους μας», τόνισε στο Star ο εξαγωγέας από την Ηλεία Αντώνης Παρασκευόπουλος.



Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στους δασμούς Τραμπ

Με δεδομένη την ανησυχία για επιστροφή της ύφεσης, η Ελλάδα στρέφεται και σε άλλες αγορές, όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν να απορροφήσουν μέρος των ελληνικών εξαγωγών που προορίζονταν για τις ΗΠΑ, αποτελώντας εναλλακτικές λύσεις για τους Έλληνες παραγωγούς.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών υπουργών, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους δασμούς Τραμπ και την προστασία των ελληνικών εξαγωγών.


Τραμπ: «Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί οι δασμοί»

Οι οικονομολόγοι «σκίζουν τα πτυχία τους» με τους υπολογισμούς του Τραμπ, όμως ο ίδιος έχει τον σκοπό του. O πρόεδρος των ΗΠΑ τον αποκάλυψε από το Air Force One στην πτήση για Φλόριντα:

«Οι δασμοί μας δίνουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ΤikΤok. Έχουμε μια κατάσταση με το ΤikΤok όπου η Κίνα πιθανότατα θα πει: «θα εγκρίνουμε μια συμφωνία, αλλά θα κάνετε κάτι με τους δασμούς

«Η πρώτη χώρα που θα διαπραγματευτεί με τον πατέρα μου θα κερδίσει» αποκάλυψε για τις προθέσεις του πατέρα του ο γιος του Αμερικανού προέδρου Έρικ Τραμπ.


Η ΕΕ στρέφεται σε άλλες αγορές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για νέες εμπορικές συνεργασίες.

«Σίγουρα, η Ευρώπη δεν θα μπορεί να εξάγει στις ΗΠΑ όσο πριν, οπότε θα αναζητήσει εναλλακτικές. Και η κίνα θα είναι μία από αυτές» πρώην διευθυντής οργανισμού οικονομικής ανάπτυξης Γενεύης – Βέρνης, Φιλίπ Μονιέ.

Μακρόν: Καλεί για αναστολή των επενδύσεων στις ΗΠΑ – Μελόνι: Δεν είναι καταστροφή οι δασμοί

«Οι μελλοντικές επενδύσεις ή οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, που είναι συνομιλήτρια του Αμερικανού προέδρου, δεν βλέπει τα πράγματα τόσο μαύρα.

«Πιστεύω πως η επιλογή των ΗΠΑ είναι λάθος, αλλά δεν είναι η καταστροφή» δήλωσε η Μελόνι.

«Αιματοχυσία» στα χρηματιστήρια

Μαύρα όμως τα βλέπουν οι αγορές κατακόκκινη η Wall Street, με χαρακτηριστική την εικόνα χρηματιστή που παρακολουθεί την κατρακύλα και έχει μείνει με το στόμα ανοιχτό!