Δασμοί Τραμπ: Τα απόνερα στην ελληνική οικονομία
Ο πλανήτης εισέρχεται σε δύσκολη φάση
Τα προβλήματα σε περίπτωση αποδυνάμωσης των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ο έντονος προβληματισμός για τις εξαγωγές κρασιού και άλλων ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ και τα επτά μέτρα Χατζηδάκη

Δασμοί Τραμπ: Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία
Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με το τρίτο μεγαλύτερο εξωτερικό εμπόριο, μετά την Κίνα και την Ε.Ε. Σχεδόν 7 τρισ. δολ. αγαθών και υπηρεσιών μεταφέρονται από και προς τις ΗΠΑ κάθε χρόνο, αντιστοιχώντας σε περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου εμπορίου. Το διεθνές εμπόριο εκτιμάται σε κάτι περισσότερο από 60 τρισ. δολ. και οι νέες ταρίφες του Τραμπ θα αλλάξουν πολλά στην έως σήμερα διαμορφωμένη κατάσταση. «Γενικότερα είναι ένα εμπορι κό αλαλούμ αυτό που συμβαίνει», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας (ΠΣΕ), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης. Προσθέτει ακόμα ότι κανείς δεν γνωρίζει πού θα οδηγήσει αυτό και αμφισβητεί ότι η εν λόγω πολιτική μπορεί να αναζωογονήσει την εγχώρια βιομηχανία των ΗΠΑ, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. «Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι (οι νέες ταρίφες) απλά θα οδηγήσουν σε ύφεση και πληθωρισμό»Η Ελλάδα, αν και δεν είναι στόχος των δασμών, εκτιμάται ότι δε θα ξεφύγει από τις επιπτώσεις. Εξάγει αγαθά αξίας 2,4 δισ. ευρώ και οι ΗΠΑ είναι ο 5ος κατά σειρά πελάτης της, μετά την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Οι εξαγωγές αυτές αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1 τοις χιλίοις των εισαγωγών αγαθών των ΗΠΑ, οι οποίες για το 2024 ξεπέρασαν τα 3 τρισ. Εκείνοι που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι μεγάλες βιομηχανίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας κ.λπ. Ωστόσο δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, όπως με την κρίση του 2008, όταν εκτιμήθηκε ότι η χώρα μας ήταν θωρακισμένη. Τυχόν αποδυνάμωση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών αναπόφευκτα θα επηρεάσει την εύθραυστη πορεία των εξαγω γών και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Περιορισμός δαπανών
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΣΕ, η μείωση πωλήσεων μιας μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ θα φέρει περιορισμό του κόστους λειτουργίας, απολύσεις, μείωση εισοδήματος κ.ο.κ. Η ακόμα πιο αναιμική ανάπτυξη της Γερμανίας και της ευρωζώνης θα επηρεαστεί επί τα χείρω και οι καταναλωτές θα περιορίσουν δαπάνες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στις αγορές τους και στις υπηρεσίες που αποκτούν, ειδικά αναψυχής και τουρισμού, που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Παράλληλα, μια αύξηση τιμής κατά 20% των αγαθών από την Ελλάδα, όσο και αν η ελληνοαμερικανική κοινότητα θέλει να στηρίξει τα ελληνικά προϊόντα, σίγουρα θα επηρεάσει τις εξαγωγές στη χώρα αυτή. «Και μπορεί μεν να συνεχίσει ο Ελληνοαμερικανός να καταναλώνει ελιές Χαλκιδικής, αλλά τα ελληνικά κρασιά, για τα οποία οι ΗΠΑ είναι σημαντική αγορά -περί που 20 εκατ. ευρώ ετησίως- θα πληγούν, γιατί θα προτιμηθούν τα κρασιά της Καλιφόρνιας», λέει ο κ. Καλαμπόκης. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ καταναλώνουν μάλλον ακριβά κρασιά από την Ελλάδα και οι δασμοί θα τα κάνουν πιο ακριβά».
Παρεμβάσεις για θωράκιση της οικονομίας
Επτά παρεμβάσεις για θωράκιση της οικονομίας λόγω των δασμών παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, στην Αθήνα. Οπως τόνισε, παρά το ότι μόνο το 5% των εξαγωγών της Ελλάδας κατευθύνεται στις ΗΠΑ, θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι δεν επηρεάζεται η οικονομία της. Οι άξονες είναι:- Προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων με αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση Αμεσων Ξένων Επενδύσεων. Παράλληλα, προχωρούν οι δράσεις για:
- Περαιτέρω απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με στόχο τη μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25%.
- Περαιτέρω επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Ολοκλήρωση φέτος του Εθνικού Κτηματολογίου, προώθηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. _
- Εφαρμογή του νέου νόμου για κίνητρα στην καινοτομία και τις συγχωνεύσεις. - Ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που συζητείται στη Βουλή, για περαιτέρω ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη στήριξη ιδιαίτερα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Ενίσχυση της εξωστρέφειας. Βασικός στόχος είναι η διείσδυση σε δύο πολύ μεγάλες αγορές, την Ινδία και την Κίνα, με απλοποίηση και ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών και κίνητρα για εξαγωγές.
- Αναβάθμιση των υποδομών. Πέρα από τις υποδομές στην ενέργεια προχωρούν κρίσιμα έργα, όπως: η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης, η κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου, η αξιοποίηση περιφερειακών λιμανιών, η προώθηση του δικτύου οπτικών ινών.
- Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας. «Ηδη υπάρχει σημαντική αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα αλλάζει σταδιακά», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
- Ανθρώπινο δυναμικό. «Οι αλλαγές αντικατοπτρίζονται και στη μείωση της ανεργίας, η οποία έχει μειωθεί στο 8,6%. Ενισχύουμε αυτή την προσπάθεια με μαζικά προγράμματα κα τάρτισης εργαζομένων, με έμφαση στην πιστο ποίηση των δεξιοτήτων», τόνισε.
- Δημοσιονομική πολιτική και φορολογία. «Είμαι περήφανος, γιατί φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσα στον διάδοχό μου όχι μόνο πρωτογενές, αλλά κανονικό πλεόνασμα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Η πολιτική αυτή συνδυάζει τη μείωση του χρέους με ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και χωρίς προηγούμενη προσπάθεια για περιορισμό της φοροδιαφυγής», προσέθεσε.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»