Τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ στο 45% από το 35% αύξησε η Goldman Sachs και πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας που αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψή της εν μέσω σειράς τέτοιων προβλέψεων από επενδυτικές τράπεζες λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.

Η Goldman αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της από το 20% στις αρχές της περασμένης εβδομάδας εν μέσω φόβων, ότι οι σχεδιαζόμενοι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσουν αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία. Μερικές ημέρες αργότερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε μεγαλύτερους των αναμενόμενων δασμών, που πυροδότησαν ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές.


Η Goldman Sachs αυξάνει τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ

Έκτοτε τουλάχιστον επτά μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις τους για τον κίνδυνο ύφεσης, με την J.P.Morgan να θέτει τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία στο 60%, εν μέσω φόβων ότι οι δασμοί δεν θα πυροδοτήσουν μόνο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά και θα οδηγήσουν σε αντίποινα από άλλες χώρες, όπως έχει ήδη κάνει η Κίνα.

Η Goldman αναθεώρησε χθες πτωτικά την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2025 στο 1,3% από το 1,5%. Ο ρυθμός αυτός είναι, ωστόσο, υψηλότερος από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% της Wells Fargo Investment Institute (WFII) 1%, ενώ η J.P.Morgan προβλέπει συρρίκνωση κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση.

Η Goldman συνεχίζει να αναμένει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε καθεμία από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, αναμένει πλέον ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο και όχι τον Ιούλιο. Η J.P.Morgan αναμένει μείωση των επιτοκίων σε καθεμία από τις πέντε συνεδριάσεις της Fed που απομένουν για το 2025, με μία ακόμα μείωση τον Ιανουάριο να οδηγεί το βασικό επιτόκιο στο 3%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ