Διάταξη που αναστέλλει τις ποινικές διώξεις σε φορολογουμένους που εξυπηρετούν ρυθμισμένα χρέη ενσωματώνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά. Η τροπολογία αφορά κυρίως φορολογούμενους με χρέη άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι παραμένουν εκτεθειμένοι σε ποινικές διώξεις ακόμη και αν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Με τη νέα διάταξη, η δίωξη παύει προσωρινά για όσο διάστημα τηρείται η ρύθμιση και εξαλείφεται οριστικά σε περίπτωση πλήρους εξόφλησης. Αντιθέτως, αν ο οφειλέτης σταματήσει την καταβολή των δόσεων, η διαδικασία επανεκκινείται και ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

*Διαβάστε ακόμα: Εξωδικαστικός μηχανισμός: Έρχεται αναστολή των ποινικών διώξεων για όσο διαρκεί η ρύθμιση της οφειλής



Ρυθμισμένα χρέη: Αναστολή ποινικών διώξεων με νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών - Ποιους αφορά

Η νομοθετική πρωτοβουλία επηρεάζει άμεσα 57.531 οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, με ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν συνολικά τα 97 δισ. ευρώ. Από αυτούς, 47.701 οφειλέτες χρωστούν από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ και συνολικά 12,79 δισ. ενώ 9.830 φορολογούμενοι έχουν χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, συνολικού ύψους 84,2 δισ. ευρώ.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει φυλάκιση για οφειλές που δεν εξοφλούνται εντός τεσσάρων μηνών από τη βεβαίωσή τους, με ποινές που κυμαίνονται από ένα έως τρία έτη, ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Συγκεκριμένα όταν το χρέος υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και όταν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, η ποινή ανεβαίνει σε τουλάχιστον τρία έτη φυλάκισης. Στην πράξη, ωστόσο, οι περισσότεροι οφειλέτες δεν οδηγούνται στη φυλακή. Αφενός επειδή η πληρωμή του χρέους ακόμη και λίγο πριν από την εκδίκαση οδηγεί σε παύση δίωξης, αφετέρου λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης. Οι φορολογούμενοι, επιπλέον, προσφεύγουν μαζικά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και στα διοικητικά δικαστήρια, καθυστερώντας την τελεσίδικη κρίση που είναι απαραίτητη για την ποινική διαδικασία.

Ενώ στη ΔΕΔ οι αποφάσεις εκδίδονται συνήθως εντός 120 ημερών, στα δικαστήρια οι υποθέσεις λιμνάζουν για χρόνια. Χωρίς τελεσίδικη απόφαση για την οφειλή (ύψος, προσαυξήσεις, πρόστιμα), δεν μπορεί να κινηθεί ή να ολοκληρωθεί ποινική διαδικασία. Αν μάλιστα το ποινικό δικαστήριο διαπιστώσει ότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει, οδηγείται σε αναβολή για τουλάχιστον έναν χρόνο. Να σημειωθεί ότι η ποινική δίωξη κινείται μετά από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, των Ελεγκτικών Κέντρων ή των Τελωνείων προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, συνοδευόμενη από αναλυτικό πίνακα χρεών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η νέα διάταξη έρχεται να κωδικοποιήσει και να ενισχύσει το πλαίσιο αναστολής των ποινικών διώξεων, με στόχο να ενθαρρύνει την ένταξη σε ρυθμίσεις και την επαναφορά των οφειλετών στην κανονικότητα. Από τη στιγμή που κάποιος πληρώνει τις δόσεις της ρύθμισης «μπλοκάρεται» η ποινική διαδικασία.