Στην ενίσχυση των συλλογικών και κλαδικών συµβάσεων εργασίας, ώστε να αυξηθούν κι άλλο οι µέσοι µισθοί και να συµπεριληφθούν κλάδοι που βρίσκονται εκτός του πλαισίου αυξήσεων, αλλά και σε περιµετρικές αλλαγές στα προγράµµατα απασχόλησης, µε στόχο την περαιτέρω µείωση της ανεργίας, επικεντρώνεται το επόµενο στοίχηµα του υπουργείου Εργασίας. Συνολικά σε απασχόληση, αλλά και συµβάσεις θα δροµολογηθούν µεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα κατατεθούν το αµέσως επόµενο διάστηµα στη Βουλή και θα περιλαµβάνουν την αύξηση των κλαδικών και οµοιοεπαγγελµατικών συµβάσεων, ώστε να καλύπτουν το 80%, από το 30% σήµερα, των εργαζοµένων.

Διαβάστε ακόμη: Γκάλοπ parapolitika.gr: Ποιος είναι ο ιδανικός μισθός για να ζήσεις στην Ελλάδα

Ηδη, η αρµόδια υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, βρίσκεται σε διάλογο µε τους κοινωνικούς εταίρους, µε στόχο τη νοµοθετική παρέµβαση για µείωση του ποσοστού εκπροσώπησης των εργοδοτών στις διαπραγµατεύσεις µε τα συνδικάτα από 50%+1 στο 40%, ώστε να υπογράφονται περισσότερες συλλογικές συµβάσεις εργασίας και να επεκτείνονται χωρίς περιορισµούς σε όλους τους εργαζόµενους του ίδιου κλάδου. Το ερχόµενο φθινόπωρο θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης µε τις τροποποιήσεις του σηµερινού νοµοθετικού καθεστώτος. Αλλαγές θα υπάρξουν τόσο στους όρους όσο και στις προϋποθέσεις για την κήρυξη µιας Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτικής, ώστε να εφαρµόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, όσο και στη δοµή και στον ρόλο των Μητρώων Συνδικαλιστικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του συστήµατος «Εργάνη», υπάρχουν σήµερα πέντε κλάδοι της οικονοµίας που έχουν ήδη µέσο µισθό υψηλότερο των 2.000 ευρώ:

  • Ο κλάδος των χρηµατοοικονοµικών, µε µέσο µισθό τα 2.626 ευρώ µικτά.
  • Ο κλάδος παροχής ενέργειας µε µέσο µισθό τα 2.490 ευρώ.
  • Οι προγραµµατιστές Η/Υ µε µέσο µισθό τα 2.232 ευρώ.
  • Ο κλάδος έρευνας και ανάπτυξης µε µικτό µισθό τα 2.108 ευρώ.
  • Ο κλάδος της φαρµακοβιοµηχανίας µε µέσο µισθό 2.050 ευρώ.

Σηµειώνεται ότι ο µέσος µισθός το 2024 διαµορφώθηκε στα 1.342 ευρώ (αύξηση 7,2% από το 2023 και 28,3% από το 2019). Επιπλέον, 42 κλάδοι παρέχουν µέσο µισθό υψηλότερο από αυτόν του συνόλου της οικονοµίας, µε 16 να είναι βιοµηχανικοί/µεταποιητικοί. Στην απασχόληση σχεδιάζονται περισσότερα µέτρα, τα οποία σχηµατοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας σε 7 αλλαγές:

1. Αύξηση των κινήτρων για αφορολόγητες παροχές από εργοδότες προς εργαζόµενους. Ηδη, υπάρχει σχετικός µπούσουλας για τους γονείς µε έως 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

2. Αύξηση των προγραµµάτων κατάρτισης και αναβάθµισης δεξιοτήτων σε πράσινη και ψηφιακή οικονοµία. Ηδη η ∆ΥΠΑ έχει ολοκληρώσει προγράµµατα που υπερβαίνουν τους 420.000 ωφελούµενους.

3. Νέα προγράµµατα για µακροχρόνια άνεργους, ηλικίας 55 ετών και πάνω. Τα προγράµµατα αυτά θα επικεντρωθούν στην απασχόληση στους δήµους, τις περιφέρειες και τα Νοµικά Πρόσωπα ∆ηµοσίου ∆ικαίου. Ηδη µέσω τέτοιων προγραµµάτων απασχολούνται σήµερα 36.500 εργαζόµενοι.

4. Νέα προγράµµατα επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης µέσω των σχολών Μαθητείας της ∆ηµόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ιδιαίτερα σε επαγγέλµατα µε µεγάλη ζήτηση, όπως είναι οι χώροι της µαγειρικής -σεφ, ζαχαροπλάστεςκαι οι τεχνικοί πάσης φύσεως.

5. Αξιοποίηση του µηχανισµού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας που θα λαµβάνουν υπόψη ακριβώς ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς εργασίας.

6. Ενίσχυση των Ηµερών Καριέρας της ∆ΥΠΑ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 9.000 εργαζόµενοι έχουν βρει δουλειά µέσα από αυτές τις δράσεις.

7. Ενίσχυση της συµµόρφωσης µε τη εργασιακή νοµοθεσία µέσω της εκτεταµένης χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οποία αυτή τη στιγµή προστατεύει πάνω από 1,5 εκατοµµύριο εργαζόµενους, ενώ ακόµη βρίσκονται κλάδοι που είναι εκτός.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή