«Πρωταθλητισμό» κάνει σήμερα η Ελλάδα -μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος-, με την περιοχή να εμφανίζει πάλι τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Όπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται η στήλη Game Over του powergame.gr, για το φαινόμενο ευθύνεται εν πολλοίς στο ψυχρό μέτωπο που ενέσκηψε στην περιοχή που ανέβασε απότομα τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρά το υψηλό ποσοστό των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή (50,29% έναντι μεριδίου 29,60% για το φυσικό αέριο), η μέση τιμή στην βασική αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται για σήμερα (Τετάρτη 9 Απριλίου) στα 130,7 ευρώ/MWh και είναι η δεύτερη υψηλότερη πανευρωπαϊκά μετά τη Ρουμανία (131,39 ευρώ/MWh). Την ίδια στιγμή, δυναμικά έχει κάνει την επανεμφάνισή του και το φαινόμενο των ακραίων ενδοημερήσιων διακυμάνσεων στις χονδρικές τιμές, καθώς η ελάχιστη τιμή -τις μεσημεριανές ώρες- διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 15 ευρώ/MWh, ενώ τις βραδινές ώρες -που μπαίνουν στο σύστημα οι μονάδες φυσικού αερίου και η υδροηλεκτρική παραγωγή που τιμολογείται ακριβά λόγω σπανιότητας- οι τιμές υπερβαίνουν τα 300 ευρώ/MWh. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους μεγάλους καταναλωτές με ωριαία τιμολόγηση ρεύματος, όπως οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Διαβάστε: Θερινό ωράριο: Σε ισχύ από σήμερα για το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, ποιες ώρες είναι πιο φτηνό


Η εικόνα των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στην Ευρώπη σήμερα παραπέμπει για πολλοστή φορά σε μια αγορά ηλεκτρισμού που μόνο ενιαία δεν είναι, αφού σε όλη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη παρατηρείται μια γκάμα τιμών από 90 ευρώ/ΜWh (Γερμανία) έως 130 ευρώ/MWh (Ελλάδα). Στην Γαλλία -ελέω της φθηνής πυρηνικής παραγωγής- η μέση τιμή είναι σήμερα στα 34,67 ευρώ/MWh, σε Ισπανία και Πορτογαλία λίγο κάτω από τα 32 ευρώ/MWh, στη δε Σκανδιναβία όπου η υδροηλεκτρική παραγωγή αποτελεί ισχυρή «ασπίδα» έναντι των διακυμάνσεων των πιο στοχαστικών πηγών ενέργειας, στη Φινλανδία η μέση τιμή είναι μόλις 1,17 ευρώ/MWh, ενώ σε δυο ζώνες στη Σουηδία καταγράφονται αρνητικές τιμές.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η φειδωλή χρήση της υδροηλεκτρικής παραγωγής (καθώς τα αποθέματα στους ταμιευτήρες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο ελλείψει έντονων χιονοπτώσεων μέσα στο χειμώνα που θα τα ανέβαζαν) και οι συντηρήσεις συμβατικών μονάδων σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και σε γραμμές μεταφοράς που διενεργούνται παραδοσιακά την άνοιξη περιορίζουν την προσφορά συμβατικής παραγωγής -και τη μεταφορική ικανότητα σε κάποιες διασυνδέσεις- , λειτουργώντας επιβαρυντικά για το «σκηνικό» των χονδρεμπορικών τιμών στην παρούσα φάση, σε συνδυασμό με την μεγάλη και απότομη αύξηση της ζήτησης τις τελευταίες ημέρες. Οι ίδιες πηγές παρατηρούν ότι «Τα βραδινά spikes (σ.σ. άλματα τιμών) θα μας συνοδεύουν για καιρό, τουλάχιστον έως ότου δημιουργηθεί ικανή αποθηκευτική ισχύς στο σύστημα». Από την άλλη πλευρά, αντίρροπες δυνάμεις που παραπέμπουν σε πτώση των τιμών ηλεκτρισμού είναι η μείωση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου στα επίπεδα των 35 ευρώ/MWh, στη σκιά των φόβων για τις παρενέργειες του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου στην διεθνή οικονομία και της προοπτικής μιας ύφεσης που θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ζήτησης για ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr