Σε νέα δίνη οι διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά το νέο δασμολογικό αμόκ του Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικότερα, μετά την Ασία, όπου εκτός της ηπειρωτικής Κίνας στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση, οι ευρωαγορές άνοιξαν με απώλειες, αγκομαχώντας να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ της χθεσινής συνεδρίασης, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε στα «κόκκινα».

Διαβάστε: Τραμπ: Δασμοί 104% από σήμερα στην Κίνα - Επέστρεψαν στην πτώση οι περισσότερες ασιατικές αγορές


Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με βουτιά 2,55%, με όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης να βρίσκονται σταθερά σε αρνητικό έδαφος. Οι περιφερειακοί τραπεζικοί δείκτες, οι δείκτες εξόρυξης, πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγήθηκαν των απωλειών, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση 3%, 3,9% και 3,6%, αντίστοιχα. Μεταξύ των σημαντικότερων δεικτών στις ευρωαγορές, ο γαλλικός CAC 40 καταρρέει με 2,6%, ενώ ο γερμανικός DAX άνοιξε με απώλειες 2,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με -2%. Υπενθυμίζεται πως οι ευρωαγορές έκλεισαν ανοδικά χθες, ανατρέποντας το αρνητικό σερί τεσσάρων ημερών. Το πρωί στην Ασία σημειώθηκε βουτιά πάνω από 4,8% στον ιαπωνικό Nikkei και πάνω από 2% στο Χονγκ Κονγκ.

Χρηματιστήριο: Σε νέο κλοιό πτώσης λόγω FTSE και δασμών

Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από τη μία ο FTSE-Russell, που δεν έδωσε ημερομηνία ένταξής του στις ώριμες αγορές ούτε χθες, και από την άλλη η κατακόρυφη άνοδος των δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα σε 104% για κάθε προϊόν που θα μπαίνει στις ΗΠΑ, προκάλεσαν... νέα εγκεφαλικά στους επενδυτές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης κατά 3,36%, στις 1.517 μονάδες, αν και στη συνέχεια έδειξε σημάδια ανάκαμψης, στις 1.527 και με πτώση 2,7%. Στα πρώτα δέκα λεπτά είχαν αλλάξει χέρια 18,74 εκατ. ευρώ.

Όσοι πήραν αέρα χθες φαίνεται ότι βγαίνουν σήμερα άρον-άρον, σημειώνουν οι χρηματιστές. Η Beta σχολιάζει ότι το τρενάκι του τρόμου συνεχίζεται: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κλιμάκωσε τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις με την αύξηση των δασμών κατά της Κίνας σε ένα επιβλητικό ποσοστό 104%, ενώ η Κίνα είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» και θα εφαρμόσει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στις νέες απειλές για δασμούς. Ως εκ τούτου, το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να ανοίξει χαμηλότερα, η μεταβλητότητα θα είναι και πάλι το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης και οι επενδυτές θα επικεντρωθούν κυρίως σε τυχόν σχετικές εξελίξεις με τους δασμούς και τις επίσημες δηλώσεις. Η Κύκλος αναφέρει πως ο οίκος FTSE-Russell δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της χώρας, αποφασίζοντας να διατηρήσει τη χώρα σε παρακολούθηση για πιθανή αναβάθμιση, καθεστώς στο οποίο την είχε θέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο. H πλησιέστερη αντίσταση που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Γ.Δ. εντοπίζεται στις 1.606 μονάδες και στήριξη στις 1.553 μονάδες.