Σημαντικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό για επιχειρήσεις προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο τη διεύρυνση των δόσεων αποπληρωμής και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ρυθμίσεων οφειλών. Οι βελτιώσεις αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν ως "ανάσα" για χιλιάδες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Στην καρδιά των επερχόμενων μεταρρυθμίσεων βρίσκεται ο επανασχεδιασμός του αλγορίθμου υπολογισμού δόσεων. Ο υφιστάμενος μαθηματικός τύπος, που βασιζόταν στο «εύλογο ποσοστό κέρδους» οδηγούσε σε λίγες και υψηλές δόσεις, καθιστώντας αδύνατη την τήρηση των ρυθμίσεων από πολλές επιχειρήσεις. Η επικείμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) θα εστιάζει αποκλειστικά στα νομικά πρόσωπα, διορθώνοντας τις αστοχίες του προηγούμενου συστήματος που απέκλειε στην πράξη πολλές επιχειρήσεις από εφαρμόσιμες λύσεις.

Διαβάστε: Αναστολή ποινικών διώξεων για ρυθμισμένα χρέη - Νέα διάταξη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Το νέο πλαίσιο θα εφαρμοστεί αρχικά σε περίπου 5.000 επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά αποβλήθηκαν λόγω αδυναμίας καταβολής τουλάχιστον τριών δόσεων. Αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν προθεσμία ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου για να υποβάλουν εκ νέου αίτηση με βάση τον αναθεωρημένο αλγόριθμο. Η σχετική διάταξη ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και στοχεύει στην αποφυγή οικονομικής κατάρρευσης επιχειρήσεων που, παρά τις προσπάθειές τους, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τις αρχικές ρυθμίσεις.

Η αναθεωρημένη πλατφόρμα του εξωδικαστικού θα ενσωματώνει μια νέα φιλοσοφία υπολογισμού που λαμβάνει υπόψη την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής, τη ρευστότητα της επιχείρησης, ενώ θα προσμετράται και η αξία της περιουσίας. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επέκταση των αλλαγών και στις οφειλές προς τράπεζες και servicers, με στόχο τη διαμόρφωση ενός συνολικότερου και ευέλικτου πλαισίου ρυθμίσεων. Όπως επισημαίνουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα, η "δεύτερη ευκαιρία" έχει στόχο να καλύψει το κενό για τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τη ρύθμιση παρά τις αρχικές προσπάθειες. Ο ανασχεδιασμός του μηχανισμού επιδιώκει να διορθώσει τις αστοχίες του προηγούμενου μοντέλου, στηρίζοντας ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα και ενισχύοντας τη σταθερότητα στην αγορά.

Εντυπωσιακή αύξηση ρυθμίσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και στοιχεία επιτυχίας

Τα στοιχεία του Μαρτίου 2025 καταδεικνύουν την αυξανόμενη ανταπόκριση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με 1.475 νέες ρυθμίσεις αξίας 454 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 35,7% συγκριτικά με τον Μάρτιο 2024. Οι νέες αιτήσεις και οι οριστικές υποβολές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, διαμορφούμενες σε 5.340 και 3.080 αντίστοιχα. Επιπλέον, 3.173 ευάλωτα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από ρυθμίσεις οφειλών σύμφωνα με τη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα, καταγράφοντας αύξηση 31% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ 183 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς αξιοποιώντας το μέτρο της προκαταβολής. Συνολικά, ο αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων ανέρχεται πλέον σε 33.432 με συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών 10,90 δισ. ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 117% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024, όταν οι συνολικές επιτυχείς ρυθμίσεις ήταν 15.408 και οι ρυθμισμένες οφειλές άγγιζαν τα 5,52 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές των νομικών προσώπων που έχουν ενταχθεί στον Εξωδικαστικό ανέρχονται σε 9,55 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,78 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί και 4,76 δισ. ευρώ παραμένουν μη εξυπηρετούμενες. Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών προς Δημόσιο (Εφορία, ΚΕΑΟ κ.λπ.) και χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες, servicers κ.λπ.) άνω των 3,4 δισ. ευρώ. Το μέσο κούρεμα για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται στο 15% και για οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς στο 30,4%, ενώ περίπου μία στις δύο ρυθμίσεις οφειλής προς χρηματοπιστωτικούς φορείς έλαβε κούρεμα άνω του 30% μέσω του εξωδικαστικού. Με τις νέες παρεμβάσεις, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού πλαισίου στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας παράλληλα τη σταθερότητα στην αγορά και παρέχοντας ουσιαστικές λύσεις σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η αναθεώρηση του αλγορίθμου υπολογισμού δόσεων αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την επιτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού, επιτρέποντας σε περισσότερες επιχειρήσεις να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr