Αγορές: Τι να περιμένουν οι επενδυτές για χρυσό, bitcoin και μετοχές από τα δασμολογικά μπρος - πίσω του Τραμπ
Χάος, πανικός ή ευκαιρίες;
Ο οικονομολόγος Πέτρος Στεριώτης εξετάζει στο parapolitika.gr την κατάσταση στις αγορές μετά τα δασμολογικά πισωγυρίσματα του Τραμπ, αλλά και τις επόμενες κινήσεις των επενδυτών
Χάος, πανικός ή ευκαιρίες στις αγορές; Τι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να συμβαίνει πίσω από το κρεσέντο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίναςκαι τη μεγάλη αστάθεια στις αγορές και ποια θα ήταν η πιο ψύχραιμη στάση για τους μικρομεσαίους επενδυτές; Πριν από δύο εικοσιτετράωρα η UBS ανακοίνωσε ότι αναμένεται συνεχόμενη αστάθεια, βραχυπρόθεσμα, όσον αφορά βιώσιμες επενδυτικές στρατηγικές επενδύσεις, ενώ, αντίστοιχα, η Citigroup, άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωζώνη ίσως έρθει και πάλι αντιμέτωπη με αρνητικές επιπτώσεις όπως τον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού. Λίγες ώρες μετά, ξημέρωσε ένα ξέφρενο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που αποδίδεται καθαρά στην πρόσκαιρη ανακωχή του Ντόναλντ Τραμπ.
«Με την επιβολή δασμών, τα αντίποινα, τις διαψεύσεις και τα “παζάρια” ο απρόβλεπτος πρόεδρος Τραμπ έχει βαλθεί να κάνει άνω-κάτω το παγκόσμιο εμπόριο, συγκεντρώνοντας ο ίδιος τα φώτα της δημοσιότητας σε υπερβολικό βαθμό. Όλα αυτά έχουν συνθέσει μια ιστορική περίοδο για τα Χρηματιστήρια, με τη γενικότερη ψυχολογία των αγορών να είναι εύθραυστη, τα χαρτοφυλάκια μετοχών να ματώνουν και τους επενδυτές σε όλα τα σημεία του πλανήτη να βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης», λέει σε επικοινωνία με το parapolitika.gr o Πέτρος Στεριώτης, Οικονομολόγος και Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Το μεγάλο ερώτημα αυτές τις μέρες είναι αν ο χρυσός, εξακολουθεί να είναι το ασφαλέστερο καταφύγιο για τοποθέτηση χρημάτων. «Ο χρυσός έχει προσελκύσει αυξημένο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα όντας σε υψηλό όλων των εποχών», απαντά ο Πέτρος Στεριώτης, ενώ για τους Έλληνες επενδυτές, που θα σπεύσουν να αποκτήσουν χρυσές λίρες συνιστά πρωτίστως γνώση των τιμών και αποφυγή των υπερβολικών χρεώσεων. Τονίζει δε, πως θα πρέπει να προσμετρηθούν αρκετές τεχνικές παράμετροι για το συγκεκριμένο είδος.
O οικονομολόγος και αναλυτής Πέτρος Στεριώτης
Από την άλλη, πολλοί αναρωτιούνται τι γίνεται γύρω από τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, που αποτελεί και την πιο δημοφιλή τάση. «Θεωρώ πως η απομίμηση του Bitcoin παραμένει αμφιλεγόμενη, πόσω μάλλον για μη επαγγελματίες. Συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι νέες τεχνολογίες πληρωμών αποτελούν το μέλλον αλλά η μεταβλητότητά τους δεν συνιστάται σε όσους δεν την αντέχουν ή επενδύουν ποσά που δεν αντέχουν να χάσουν», εκτιμά, συμπληρώνοντας πως πολλές από τις crypto αγορές θα καταλήξουν στο... καλάθι των αχρήστων. Η ελληνική Κεφαλαιαγορά πλήρωσε εσχάτως βαρύ τίμημα λόγω του μικρού μεγέθους της και του εντυπωσιακού ράλι που είχε προηγηθεί, το οποίο σαφώς “έκλεινε το μάτι” σε όσους γλυκάθηκαν από τα γρήγορα κέρδη και έσπευσαν να “πάνε ταμείο”, αναφέρει σχετικά με την κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Πέτρος Στεριώτης. «Οι τραπεζικές μετοχές εντυπωσίασαν με την άνοδο των προηγούμενων μηνών αλλά και με τη βίαιη πτώση των τελευταίων ημερών», υπογραμμίζει, λέγοντας πως μεταξύ των υπόλοιπων σημαντικών μετοχών της Λεωφόρου Αθηνών υπάρχουν αρκετές με θετικά χαρακτηριστικά αλλά πάντα χρειάζεται ψάξιμο και προσεκτικές κινήσεις. Βέβαια, χτες μετά το πισωγύρισμα Τραμπ με το «πάγωμα» των δασμών για 90 ημέρες, οι αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γύρισαν σε rebound
Εκείνο που παρατηρεί σε γενικότερο πλαίσιο είναι το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται σε ακραίο βαθμό η συσχέτιση των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων με τις τιμές στα Χρηματιστήρια και ότι σε αυτά δεν υπάρχουν εγγυήσεις και η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο. «Οι τρέχουσες εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο θα προκαλέσουν αναπροσαρμογή στις προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών, καθώς επηρεάζεται άμεσα η καταναλωτική εμπιστοσύνη και ο πληθωρισμός. Η ψύχραιμη αποτίμηση των αριθμών αποτελεί ξανά το ζητούμενο», εκτιμά. Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά, για τους traders;«Σε πρώτη φάση θα χρειαστεί να αποκτήσουμε μεγαλύτερη “ορατότητα” αναμένοντας τις διεθνείς και την ελληνική Κεφαλαιαγορά να “συνέλθουν” από το σοκ των δασμών. Δεδομένων των συνθηκών, με τις βαθιές πτώσεις και τις απότομες αναπηδήσεις των τιμών, συνιστούμε στους επενδυτές να αποφύγουν τα μεγάλα “ανοίγματα”, τουλάχιστον έως ότου η μεταβλητότητα επιστρέψει σε πιο “κανονικά” επίπεδα. Να αποφύγουν δηλαδή τις “μαγκιές”, προς αποφυγή νέων… εγκλωβισμών», καταλήγει.