Ο εµπορικός πόλεµος που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραµπ µε τους εξοντωτικούς δασµούς που επέβαλε στην Κίνα αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσµου (µεταξύ αυτών και στα κράτη-µέλη της Ε.Ε.) έχει προκαλέσει χάος στις παγκόσµιες αγορές. Πλέον, µια απλή ανάρτηση του Αµερικανού προέδρου στο Truth Social, µια ένδειξη για τα επόµενα βήµατά του στο µέτωπο των δασµών, είναι αρκετή από την Τετάρτη 2 Απριλίου, όταν άνοιξε και επίσηµα ο «χορός» των δασµών, για να έχουµε φαινόµενα «ασανσέρ» στις κεφαλαιαγορές παγκοσµίως, από τη Wall Street µέχρι το Χονγκ Κονγκ και το Χρηµατιστήριο Αθηνών. Οι δασµοί λογίζονται ως τροχοπέδη στο ελεύθερο εµπόδιο και µπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους παραγωγής, µείωση της καταναλωτικής ζήτησης και αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και να οδηγήσουν σε οικονοµική ύφεση, µε όλα τα παραπάνω να λειτουργούν ως βαρίδι στις αγορές.

*Διαβάστε ακόμα: ΕΚΤ: Ώρα αποφάσεων για νέα μείωση των επιτοκίων - Τα σενάρια

Μέσα σε αυτό το διάστηµα, αρκετές είναι οι µετοχές πανίσχυρων εισηγµένων εταιρειών που είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να συρρικνώνεται, αφού οι επενδυτές, µέσα στο κλίµα αβεβαιότητας που κυριαρχεί, έσπευσαν να πουλήσουν µαζικά µετοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η πλήρως εκτεθειµένη στο «γαϊτανάκι» δασµών ΗΠΑ - Κίνας Apple, η οποία µέσα σε τρεις συνεδριάσεις έχασε 638 δισ. δολάρια. Kι αυτό, καθώς οι αναλυτές τονίζουν πως η Apple είτε θα αναγκαστεί να µετακυλήσει το κόστος στους καταναλωτές, µε σηµαντικές αυξήσεις στις τιµές των προϊόντων της, είτε θα δει τα περιθώρια κέρδους της να συρρικνώνονται. Σύµφωνα µε τη UBS, το κόστος ενός iPhone µπορεί να αυξηθεί έως και 30%. Η Barclays προειδοποιεί για ενδεχόµενη πτώση κερδών έως 15%, αν η εταιρεία δεν µεταφέρει το βάρος στους πελάτες της. Ολα αυτά, καθώς τα περισσότερα εξαρτήµατα του iPhone και άλλων συσκευών κατασκευάζονται στην Κίνα. Συνολικότερα οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχασαν τεράστιο κοµµάτι της κεφαλαιοποίησής τους µέσα σε µόλις τρεις συνεδριάσεις. Η Nvidia έχασε 385 δισ. δολάρια, ενώ η Amazon 262 δισ. δολάρια. Εδώ να σηµειωθεί ότι πριν από τις ανακοινώσεις της Τετάρτης η κεφαλαιοποίηση για τις Apple, Microsoft και Nvidia ξεπερνούσε τα 3 τρισ. δολάρια έκαστη, µε την κεφαλαιοποίηση για καθεµία από τις τρεις εταιρείες αυτή τη στιγµή να κυµαίνεται από 2,79 τρισ. έως 2,99 τρισ. δολάρια. Ακολούθησε η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, που έχασε 126 δισ. ευρώ (8% της αξίας της).

Οι αµερικανικοί γίγαντες JP Morgan, Eli Lilly, Berkshire Hathaway, Visa, Exxon Mobil, Walmart και Bank of America συνδυαστικά έχασαν περισσότερα από 50 δισ. ευρώ µέσα σε ένα τριήµερο συνεδριάσεων.


Τι συμβαίνει στην Ευρώπη μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς

Τις µεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη έχουν καταγράψει βρετανικές εταιρείες: HSBC και Shell, ακολουθούµενες από τη Siemens (Γερµανία), την LVMH (Γαλλία), την Total (Γαλλία) και τη SAP (Γερµανία). Στη λίστα των µεγάλων χαµένων περιλαµβάνονται, επίσης, η Novo Nordisk (∆ανία), η Accenture (Ιρλανδία) και η ASML (Ολλανδία). Από την Ασία, απώλειες υπέστησαν εταιρείες όπως η κινεζική Alibaba, η Toyota και η Mitsubishi (Ιαπωνία), η TSMC (Ταϊβάν), η οποία έχασε 78 δισ. δολάρια σε µόνο µία συνεδρίαση, και η Samsung, µε απώλειες 35 δισ. σε τρεις ηµέρες. Σοκ προκλήθηκε και στον αθλητικό τοµέα από τους δασµούς Τραµπ, αφού µέσα σε µία εβδοµάδα (2-9 Απριλίου) οι µετοχές του κατέγραψαν απώλειες ύψους 318 δισ. δολαρίων, σύµφωνα µε δεδοµένα της Sportico. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% της αξίας του κλάδου. Οι αθλητικές µετοχές άξιζαν 3,36 τρισ. την προηγούµενη Τετάρτη, ενώ την Τετάρτη 9 Απριλίου άξιζαν 3,04 τρισ.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίµα τρόµου στις αγορές, η 9η Απριλίου ήταν µια µέρα-κλειδί για να αντιστραφεί, προσωρινά τουλάχιστον, η κατάσταση. Κι αυτό γιατί ο Ντόναλντ Τραµπ ανακοίνωσε πως παγώνει για 90 µέρες τους δασµούς προς τουλάχιστον 75 χώρες (όσες δεν προχώρησαν σε αντίποινα), εφαρµόζοντας προσωρινά δασµό 10%, ενώ στον αντίποδα εκτοξεύει ακόµα περισσότερο τους δασµούς για τα κινεζικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ στο 125%. Και ενώ οι ευρωαγορές και το Χρηµατιστήριο Αθηνών είχαν ήδη κλείσει όταν έγινε η σχετική ανακοίνωση, στη Wall Street στο κλείσιµο της Τετάρτης αλλά και στα ασιατικά χρηµατιστήρια στο κλείσιµο της Πέµπτης συντελέστηκε ένα ξέφρενο ράλι. Περίπου 30 δισεκατοµµύρια µετοχές «άλλαξαν χέρια», καθιστώντας τη συνεδρίαση της 9ης Απριλίου την πιο «βαριά» από πλευράς όγκου συναλλαγών στην ιστορία της Wall Street. Ο δείκτης S&P 500 εκτοξεύτηκε πάνω από 9%, σηµειώνοντας την τρίτη µεγαλύτερη ηµερήσια άνοδο από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, ο Dow Jones κατέγραψε επίσης τη µεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδό του από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο Nasdaq σηµείωσε τη µεγαλύτερη ηµερήσια άνοδό του από τον Ιανουάριο του 2001 και τη δεύτερη καλύτερη ηµέρα στην ιστορία του.

Σύµφωνα µε το companiesmarketcap, η µετοχή της Nvidia εκτινάχθηκε 18,72%, της Apple 15,33%, της Microsoft 10,13%, της Amazon 11,98%, της Meta 14,76%, της Alphabet 9,88%, της Tesla 22,69% και της TSMC 12,29%. Στη συνέχεια το κλίµα επιδεινώθηκε εκ νέου, καθώς ο Τραµπ αύξησε τους δασµούς στην Κίνα στο 145% από 125% και ως αντίποινα το Πεκίνο τους αύξησε στο 125% από 84%.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 12/04/2025