Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων είναι η «απάντηση» της κυβέρνησης στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που ενδέχεται να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα οι υψηλοί δασμοί που αποφάσισε να επιβάλει σε όλες τις χώρες του εξωτερικού ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ουάσινγκτον και σε διεθνές επίπεδο και προετοιμάζουν το έδαφος ώστε, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, η οικονομία της χώρας να περάσει την «καταιγίδα» αυτή με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Κυβέρνηση: Στόχος οι ανοιχτοί δίαυλοι με όλους και κυρίως με τις ΗΠΑ

Βούληση της κυβέρνησης είναι να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους διεθνείς παίκτες και κυρίως φυσικά με τις ΗΠΑ, με τις οποίες θέλει να γίνουν οι κατάλληλες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθούν συμφέρουσες συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση είναι ότι τα φετινά δημοσιονομικά μεγέθη και συνεπώς οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό. «Οι συνέπειες των δασμών θα γίνουν αισθητές στην οικονομία, στην καθημερινή ζωή του νοικοκυριού σε 12 με 18 μήνες», υποστήριξε ο Μιχάλης Αργυρού, προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Ηδη, δε, δημιουργεί μια πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία το γεγονός ότι την Πέμπτη ο Ντ. Τραμπ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή του πλαισίου των υψηλών δασμών τους οποίους είχε επιβάλει σε μία σειρά από χώρες, μέχρι δηλαδή περίπου τα μέσα Ιουλίου.

Η προσέγγιση με τις ΗΠΑ επιχειρείται τόσο σε διμερές επίπεδο, όπου μεταξύ άλλων επιδιώκεται εξαίρεση από τους δασμούς μοναδικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα που εξάγονται στις ΗΠΑ, όπως είναι οι ελιές, το λάδι και η φέτα, όσο και σε ευρωπαϊκό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντάσσεται με την πιο ήπια προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, των διαπραγματεύσεων και της σταδιακής υιοθέτησης αντίμετρων και όχι της πιο σκληρής, όπως, π.χ., αυτής που ήδη εφαρμόζει η Κίνα.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ένα από τα αγαπημένα Μέσα του κ. Τραμπ και αυτό το οποίο τον στηρίζει διαχρονικά, το Breitbart, για να περάσει το μήνυμα που ήθελε προς τον Λευκό Οίκο. «Υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας win-win λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής», επεσήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός, μία δήλωση την οποία επικρότησε λίγο αργότερο ο Αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πριν από έναν μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στο γνωστό πλέον στην Αμερική μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, είχε κοινοποιήσει ρεπορτάζ του Breitbart News που αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη στρατηγική αξία του διαδρόμου IMEEC, που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη. Πρόκειται για το φιλόδοξο σχέδιο «Οικονομικός Διάδρομος Ινδία - Μέση Ανατολή - Ευρώπη», που η Ελλάδα επιθυμεί να συμπεριλάβει το λιμάνι του Πειραιά ως κομβικό του σημείο. Ετσι, στη συνέντευξή του στο Breitbart, ο κ. Μητσοτάκης έριξε το «χαρτί» αυτό, που αντιλαμβάνεται ότι είναι υπολογίσιμο στη νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική που επιχειρεί να διαμορφώσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση. «Οταν κοιτάζω τον IMEEC, η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της ισχυρότερης δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός διατύπωσε δημόσια μια θέση την οποία είχε εκφράσει προ ημερών και ο προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης του κ. Τραμπ, ο Ελον Μασκ, περί μηδενικών δασμών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που θα δημιουργούσε δηλαδή επί της ουσίας μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου.

«Κλειδί» οι νέες επενδύσεις και αγορές

Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να περάσει τις όποιες συνέπειες δημιουργήσει αυτή η νέα αμερικανική δασμολογική πολιτική κρύβεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, την εξωστρέφεια και την αναζήτηση νέων αγορών. Προς την κατεύθυνση της εξωστρεφούς οικονομίας πρέπει να τρέξει και να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του Οδικού Χάρτη Διευκόλυνσης Εμπορίου, ο οποίος διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: Α. Τη θεσμική διακυβέρνηση της διευκόλυνσης του εμπορίου. Β. Την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των προ-τελωνειακών διαδικασιών. Γ. Την υλοποίηση της ψηφιακής ενιαίας θυρίδας εξωτερικού εμπορίου (Ε-trade Single Window). Δ. Την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με γειτονικές χώρες.

Προτεραιότητα είναι, επίσης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα και η εξωστρεφής γεωργία, μεταξύ άλλων με την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και πρωτοβουλιών για την προβολή του ελληνικού σήματος, τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων και τη σύνδεση των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων με τις αγορές του εξωτερικού. Είναι παράλληλα το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», το οποίο στηρίζει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»