Ποιες είναι οι 30 εταιρείες του Digi Agrifood και Αgritech, στον “Απόλυτο Οδηγό” της reframe.food

Τις 30 πλέον εξωστρεφείς start ups και sme’s του Agritech και του Food Innovation, παρουσιάζει στο επενδυτικό κοινό η «reframe.food», μέσα από τον Οδηγό ‘The Ultimate Startup Directory’, στο πλαίσιο του στόχου στήριξης της αγροδιατροφικής καινοτομίας, με την ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας.
«Στο χώρο της Αγροτεχνολογίας υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές προσπάθειες από νεοφυείς επιχειρήσεις, τις οποίες και θέλουμε, με τη δική τους συνεργασία, να φέρουμε στο οπτικό πεδίο των επενδυτών που αναζητούν καινοτόμες εταιρείες, με όραμα και αναπτυξιακή προοπτική, για να τοποθετηθούν σε αυτές», δήλωσε στο powergame.gr ο κ. Γρηγόρης Χατζηκώστας, partner της reframe.food καθώς και partner του Loggerhead Ventures.
O Οδηγός, που παρουσιάσθηκε πρόσφατα, δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIH) DigiAgriFood, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επιστημονικό ίδρυμα το οποίο, παρέχει σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες τόσο στις εταιρείες του Αγροδιατροφικού Τομέα, όσο και προς τους αγρότες που θέλουν να υιοθετήσουν μεθόδους της Έξυπνης Γεωργίας.
Η reframe.food,που κινείται στο τρίγωνο Αγροδιατροφής, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, προχώρησε στην έκδοση του Οδηγού, στον οποίο «αποτυπώνουμε το αγροδιατροφικό οικοσύστημα της Ελλάδας, τις επενδύσεις, τις ιδέες για περαιτέρω επέκταση και τις καινούργιες τεχνολογίες», δήλωσε ο κ. Χατζηκώστας.
Την παρουσίαση του Οδηγού στη Beyond Expo 2025, ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας του ΔΠΘ, Γεώργιος Μπρούφας, ο Πάνος Κωστόπουλος, CEO της Proxy Foods, ο Χρήστος Ραφτογιάννης, ιδρυτής & CEO της CityCrop και ο Αναστάσιος Γιαννούλης, front-end engineer και Technical Leader της Future Intelligence ltd.
Ο Oδηγός χαρτογραφεί το τοπίο της Aγροδιατροφικής καινοτομίας στη χώρα μας και αναδεικνύει 30 ελληνικές επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας τις καινοτόμες λύσεις τους, τις στρατηγικές ανάπτυξης, τους μελλοντικούς τους στόχους και τις πηγές χρηματοδότησής τους.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη δημιουργία του Οδηγού, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στον χώρο, με τον Αγροδιατροφικό κλάδο να προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στην κατηγοριοποίηση που γίνεται στον Οδηγό, το 26,7% ανήκουν στην κατηγορία της Καινοτομίας τροφίμων (FOOD INNOVATION), το 16,7% στις Πλατφόρμες Αγοράς (MARKET PLATFORMS), το 36,7% στον πυρήνα της Αγροτεχνολογίας (CORE AGRITECH) και το 20% σε άλλες κατηγορίες όπως ο Αγροτουρισμός, η Εκπαίδευση, η Ανανεώσιμη Ενέργεια κ.α ( EDU, GREEN, ENERGY).
Προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων
Από τις 30 εταιρείες, οι 20 έχουν υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό start up, έξι (6) θεωρούν ότι έχουν περάσει στην κατηγορία των scale ups και τέσσερις (4) εντάσσονται στην κατηγορία των SMEs. Από το σύνολο τους, το 53,3% έχουν συγκεντρώσει χρηματοδοτήσεις για την δημιουργία και την ανάπτυξη τους, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης παραμένει η χρηματοδότηση μέσω επενδυτικών κεφαλαίων (62,5%).
Αgritech στην Αθήνα
Παρά την παραδοσιακή σύνδεση του τομέα με την ύπαιθρο, η καινοτομία αναπτύσσεται δυναμικά και στα αστικά κέντρα, με την Αθήνα να συγκεντρώνει παραδοσιακά το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των εταιρειών (53,3%), ενώ η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα ακολουθούν, με 13,3% η κάθε μία. Θέσεις στην λίστα διεκδικούν και τα νησιά Κρήτη και Σύρος με 6,7% και 3,3% αντίστοιχα.
Οι start ups που προσελκύουν κεφάλαια, στοχεύουν στη συνεχή ανάπτυξη, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτουν, καθώς το 60% έχει μόλις 5 υπαλλήλους και θα ήθελε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.
Η πλατφόρμα opencalls.fund
Η reframe.food, που τρέχει οpen calls ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων, δημιούργησε τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, opencall.fund, η οποία θα λειτουργεί ως κόμβος ενημέρωσης και διαχείρισης των OpenCalls που τρέχουν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών έργων. Όπως είπε ο κ. Δημήτρης Φωτακίδης, partner της reframe.food, η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει όλη την απαραίτητη διαδικασία, από το μητρώο Αξιολογητών μέχρι την υποβολή, την αξιολόγηση και τα τελικά αποτελέσματα των προτάσεων για καινοτόμες δράσεις, από επιχειρήσεις και start ups.
Oι 30 καινοτόμες Agritech start ups
Στην ομάδα της Αγροτεχνολογίας/ Core Agritech (robotics, farming systems, agricultural IoT), ανήκουν οι παρακάτω εταιρείες του Οδηγού:
Agrofelis: Σχεδιάζει και κατασκευάζει αυτόνομα αγροτικά ρομπότ για ελαιώνες, αμπελώνες και θερμοκήπια. Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση, αναγνώριση εικόνας και αυτόνομη πλοήγηση, τα ρομπότ εκτελούν βασικές εργασίες καλλιέργειας όπως το κούρεμα, τον ψεκασμό, τη λίπανση και τη συγκομιδή. ( ίδρυση Ιούλιο 2024, έδρα Καισαριανή, Αττική).
ΕdenCore Technologies PC: Η EdenCore Technologies PC, ιδρύθηκε το 2021, σαν spin off του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εταιρεία παρέχει λύσεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, για να ενισχύσει την αποδοτικότητα και την ακρίβεια της παρακολούθησης και διαχείρισης καλλιεργειών, βελτιστοποιώντας την αγροτική παραγωγικότητα μέσω αναλύσεων ακριβείας, σε πραγματικό χρόνο, στη γεωργία.
Εviklis Fitsakis & Sia EE: Δραστηριοποιείται στη βιώσιμη καταπολέμηση παρασίτων στη γεωργία, ειδικευόμενη σε παγίδες εντόμων που προσελκύουν και σκοτώνουν, οι οποίες στοχεύουν σε επιβλαβή παράσιτα, ενώ διατηρούν τα ωφέλιμα έντομα. Στόχος να σπάσει την εξάρτηση από φυτοφάρμακα, προσφέροντας βιολογικές, εγκεκριμένες από τη βιολογική γεωργία λύσεις.(ίδρυση 2002, έδρα Ηράκλειο)
Future Intelligence: Eταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στο IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), την AI (Τεχνητή Νοημοσύνη), τη Διαχείριση Δεδομένων και τις τεχνολογίες Cloud. Η εταιρεία βοηθά τις επιχειρήσεις σε κλάδους όπως το Περιβάλλον, η Αγροδιατροφή, η Ενέργεια και οι Υποδομές να επιτυγχάνουν αποτελεσματικά τους στόχους ψηφιακού μετασχηματισμού τους (ίδρυση 2009, έδρα Αθήνα).
Gaia Robotics IKE: Mικρομεσαία επιχείρηση που προάγει καινοτόμες λύσεις στον τομέα της αγροτικής τεχνολογίας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στις ΤΠΕ, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη και κρίσιμες υποδομές αλλά το πραγματικό πάθος της Gaia Robotics βρίσκεται στην επανάσταση της γεωργίας μέσω της κάθετης γεωργίας και των τεχνολογιών θερμοκηπίων ( ίδρυση 2018, Πάτρα).
Ιnagros P.C: Start up Αγροτεχνολογίας που επικεντρώνεται στην παροχή λύσεων ακριβείας άρδευσης που βελτιώνουν τη χρήση του νερού και ενισχύουν την αγροτική παραγωγικότητα. Η εταιρεία προσφέρει μια σειρά από εργαλεία που συνδυάζουν υλικό και λύσεις SaaS για την υποστήριξη της γεωργίας με βάση τα δεδομένα ( ίδρυση 2017, έδρα Αθήνα).
Single Member P.C. Refarm: Το REFARM είναι μια αγροτεχνολογική πρωτοβουλία που ιδρύθηκε στη Δήλο, Κυκλάδες, έναν κόμβο τεχνολογικής και βιομηχανικής καινοτομίας. Στο REFARM ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), την Παρατήρηση της Γης (EO) και την Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (BDA) για τη δημιουργία αυτόνομων αγρών που απαιτούν ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση ( ίδρυση 2021, έδρα Σύρος).
Τerra Robotics P.C: Ιδρύθηκε το 2020 και έχει έδρα Θεσσαλονίκη. Η Terra Robotics εστιάζει στην γεωργία ακριβείας με τις προηγμένες ρομποτικές λύσεις απομάκρυνσης ζιζανίων. Εφαρμόζει Λέιζερ για την ζιζανιοκτονία, μια τεχνολογία ακριβούς απομάκρυνσης ζιζανίων χωρίς χημικά, υποστηριζόμενη από τεχνητή νοημοσύνη.
ΤerraPlus IKΕ: Η εταιρεία αξιοποιεί την τεχνολογία blockchain για να ενισχύσει την ιχνηλασιμότητα, την ασφάλεια και τη διαφάνεια στην Αγροτοδιατροφική αλυσίδα ( ίδρυση 2022, έδρα Πάτρα).
ΜΙ-factor: Eταιρεία βιοτεχνολογίας αφιερωμένη στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και της περιβαλλοντικής προστασίας, αξιοποιώντας γνώσεις και δυνατότητες που προέρχονται από μικροοργανισμούς, ή τον παράγοντα Μικροβιακής Νοημοσύνης (MI) (ίδρυση 2025, έδρα Θεσσαλονίκη).CityCrop Automated Indoor Farming: Η CityCrop προτείνει συστήματα εσωτερικής υδροπονίας που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, διευκολύνοντας άτομα και επιχειρήσεις να καλλιεργούν φρέσκα λαχανικά, χωρίς φυτοφάρμακα, όλο το χρόνο (ίδρυση 2015, Αθήνα).
Στην ομάδα της Καινοτομίας Τροφίμων/Food Innovation, περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που ασχολούνται με νέα συστατικά, functional foods και εναλλακτικές πρωτεΐνες.
FoodOxys PC Spin Off: Το FoodOxys προσφέρει υπηρεσίες αιχμής για την προώθηση της μεταβολικής υγείας και την αξιολόγηση της βιοδραστικότητας τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής, ακολουθώντας τις παγκόσμιες αναδυόμενες τάσεις της εξατομικευμένης ιατρικής και της διατροφικής παρέμβασης (ίδρυση 2019, έδρα Λάρισα).
Plan(e)t Foods: Φέρνει επανάσταση στη βιομηχανία παγωτού με το πρώτο 100% φυτικής προέλευσης και ανθρακικά αρνητικό παγωτό στον κόσμο. Πιστοποιημένη ως B Corporation, είναι δεσμευμένη στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ηθική παραγωγή τροφίμων ( ίδρυση 2021, έδρα Αθήνα).
Solmeyea: Mια πολυβραβευμένη εταιρεία βιοτεχνολογίας που εστιάζει στις εναλλακτικές πρωτεΐνες, παράγοντας συστατικά τροφίμων με λειτουργική αξία που είναι αρνητικά ως προς τον άνθρακα και μη γενετικά τροποποιημένα(ίδρυση 2025, έδρα Αθήνα).
Wild Ferments PC: Eιδικεύεται στην ανάπτυξη φυσικών, υψηλής ποιότητας λύσεων για τη βιομηχανία τροφίμων. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην παραγωγή ημιτελών πρώτων υλών, ιδίως ζυμών για φούρνους και παραγωγούς ζαχαροπλαστικής, ενώ προσφέρει επίσης προσαρμοσμένες υπηρεσίες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών των επιχειρήσεων τροφίμων (ίδρυση 2021, έδρα Πάτρα).
12GODS: Καινοτόμος εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων που ειδικεύεται σε φυτικά εκχυλίσματα και βιώσιμες λύσεις συσκευασίας ( ίδρυση 2018, έδρα Αθήνα).
Feed Innova- tions & Tech- nologies I.K.E: Mία spin-off στον τομέα της αγροβιοτεχνολογίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ιδρύθηκε το 2024 από τον Καθηγητή Κ. Μουντζουρή και την ομάδα του. Εστιάζει στη βιωσιμότητα της αγροδιατροφής, ειδικεύεται σε βιοδραστικά συστατικά ζωοτροφών, διαγνωστικά εργαλεία υγείας και εξατομικευμένες υπηρεσίες που υποστηρίζουν τους στόχους της Μίας Υγείας, της Κυκλικής Οικονομίας και του Πράσινου Συμφώνου
Στην ομάδα Market Platforms, είναι εταιρείες που εστιάζουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις ψηφιακές αγορές και στις πλατφόρμες για το supply chain.
Αpla: Η apla είναι μια πλατφόρμα B2B SaaS που βελτιστοποιεί την αλυσίδα προμήθειας χονδρικής για τη βιομηχανία HoReCa. Με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών παραγγελίας και την απλοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ αγοραστών και προμηθευτών, η apla εξαλείφει τις αναποτελεσματικές διαδικασίες, ενισχύει τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και δημιουργεί μια ομαλή αγορά για καλύτερες προμήθειες και προμηθευτές ( ίδρυση 2023, έδρα Αθήνα).
ManaGi: Η ManaGi είναι μια καινοτόμος πλατφόρμα διευκόλυνσης εξαγωγών B2B που συνδέει Έλληνες παραγωγούς αγροτικών τροφίμων με παγκόσμιους αγοραστές. Η εταιρεία συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με πάνω από 150 παραγωγούς και προσφέρει περισσότερα από 2.000 προϊόντα σε 23 χώρες (ίδρυση 2017, έδρα Αθήνα).
Pimenas P.C.: Mια καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα σχεδιασμένη για να εκσυγχρονίσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο, τεχνολογικά καθοδηγούμενο οικοσύστημα για τους αγρότες, τους προμηθευτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη.( ίδρυση 2023, έδρα Κοζάνη).
WikifarMer: μια παγκόσμια πλατφόρμα που ενδυναμώνει τους αγρότες προσφέροντάς τους δωρεάν πρόσβαση σε ειδικές γνώσεις για την γεωργία και μια άμεση αγορά για να πωλούν τα προϊόντα τους σε δίκαιες τιμές (ίδρυση 2017, έδρα Αθήνα).
Digital Bites: Εταιρεία έρευνας αγοράς, που λειτουργεί με τεχνολογία VR και μεταμορφώνει τον τρόπο που οι εταιρίες τροφίμων, οι λιανοπωλητές και οι παραγωγοί δοκιμάζουν και βελτιστοποιούν τα προϊόντα τους. Η Digital Bites επιτρέπει στις εταιρείες να συγκεντρώνουν αυθεντικές καταναλωτικές πληροφορίες , πριν τα προϊόντα φτάσουν στην αγορά (ίδρυση 2022, έδρα Θεσσαλονίκη).
BioCoS: Εταιρεία βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται σε υπηρεσίες ιχνηλασίας και αυθεντικοποίησης, βασισμένες στο DNA και, απευθύνεται στη βιομηχανία τροφίμων ( ίδρυση 2016, έδρα Χανιά).
COFFEECO UPCYCLE: Eταιρεία που ειδικεύεται στην ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων καφέδων σε προϊόντα υψηλής αξίας και βιωσιμότητας. Ιδρύθηκε από τον Δρ. Αλέξη Παντζιάρο και τον Μάριο Βλαχογιάννη, η εταιρεία μετατρέπει τα απόβλητα του καφέ σε: προϊόντα περιποίησης δέρματος και βιοπλαστικά υλικά για βιομηχανικές εφαρμογές (ίδρυση 2021, Πάτρα).
ΝΟΜΑ: Στη βιομηχανία τροφών για κατοικίδια , φέρνει φρέσκα μαγειρεμένα γεύματα από υψηλής ποιότητας, φυσικά συστατικά-χωρίς συντηρητικά και επεξεργασμένα πρόσθετα (ίδρυση 2018, Αθήνα)
Synelixis S.A: H Synelixis έχει διακριθεί στον τομέα της αυτοματοποίησης, του ελέγχου συστημάτων και των λύσεων πληροφορικής, προσφέροντας προηγμένες τεχνολογίες σε πολλούς κλάδους (ίδρυση 2007, έδρα Χαλκίδα).
SCiO: Η εταιρεία ενδυναμώνει την επιστημονική έρευνα και τις ομάδες R&D με λύσεις ανάλυσης δεδομένων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία αναπτύσσει προηγμένες πλατφόρμες που απλοποιούν την προγνωστική μοντελοποίηση, βελτιστοποιούν τις αρχιτεκτονικές βαθιάς μάθησης και ενισχύουν την εξερεύνηση δεδομένων (ίδρυση 2019, Αθήνα).
PROXY FOODS: Η Proxy Foods μετασχηματίζει την ανάπτυξη προϊόντων τροφίμων και ποτών (F&B), μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, για τη σύνθεση συνταγών. Η εταιρεία προσφέρει μια ολοκληρωμένη σουίτα λογισμικού που βοηθά επιστήμονες τροφίμων και προγραμματιστές προϊόντων να απλοποιήσουν τη δημιουργία νέων προϊόντων, την αναδιατύπωση, την βελτιστοποίηση και την αισθητική αξιολόγηση (ίδρυση 2022, Αθήνα).
FiveTwenty: Eταιρεία αγροδιατροφής που ειδικεύεται σε προϊόντα ντελικατέσεν και niche. H FiveTwenty προσφέρει μια επιλεγμένη γκάμα γκουρμέ τροφίμων που αναβαθμίζουν την γαστρονομική εμπειρία (ίδρυση 2014, Αθήνα).
Track4Value: Eίναι μία εταιρεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) που ειδικεύεται σε προηγμένες λύσεις επαλήθευσης αυθεντικότητας τροφίμων και ιχνηλασιμότητας, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας (ίδρυση 2023).
«Στο χώρο της Αγροτεχνολογίας υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές προσπάθειες από νεοφυείς επιχειρήσεις, τις οποίες και θέλουμε, με τη δική τους συνεργασία, να φέρουμε στο οπτικό πεδίο των επενδυτών που αναζητούν καινοτόμες εταιρείες, με όραμα και αναπτυξιακή προοπτική, για να τοποθετηθούν σε αυτές», δήλωσε στο powergame.gr ο κ. Γρηγόρης Χατζηκώστας, partner της reframe.food καθώς και partner του Loggerhead Ventures.
O Οδηγός, που παρουσιάσθηκε πρόσφατα, δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIH) DigiAgriFood, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επιστημονικό ίδρυμα το οποίο, παρέχει σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες τόσο στις εταιρείες του Αγροδιατροφικού Τομέα, όσο και προς τους αγρότες που θέλουν να υιοθετήσουν μεθόδους της Έξυπνης Γεωργίας.
Η reframe.food,που κινείται στο τρίγωνο Αγροδιατροφής, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, προχώρησε στην έκδοση του Οδηγού, στον οποίο «αποτυπώνουμε το αγροδιατροφικό οικοσύστημα της Ελλάδας, τις επενδύσεις, τις ιδέες για περαιτέρω επέκταση και τις καινούργιες τεχνολογίες», δήλωσε ο κ. Χατζηκώστας.
Την παρουσίαση του Οδηγού στη Beyond Expo 2025, ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας του ΔΠΘ, Γεώργιος Μπρούφας, ο Πάνος Κωστόπουλος, CEO της Proxy Foods, ο Χρήστος Ραφτογιάννης, ιδρυτής & CEO της CityCrop και ο Αναστάσιος Γιαννούλης, front-end engineer και Technical Leader της Future Intelligence ltd.
Ο Oδηγός χαρτογραφεί το τοπίο της Aγροδιατροφικής καινοτομίας στη χώρα μας και αναδεικνύει 30 ελληνικές επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας τις καινοτόμες λύσεις τους, τις στρατηγικές ανάπτυξης, τους μελλοντικούς τους στόχους και τις πηγές χρηματοδότησής τους.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη δημιουργία του Οδηγού, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στον χώρο, με τον Αγροδιατροφικό κλάδο να προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στην κατηγοριοποίηση που γίνεται στον Οδηγό, το 26,7% ανήκουν στην κατηγορία της Καινοτομίας τροφίμων (FOOD INNOVATION), το 16,7% στις Πλατφόρμες Αγοράς (MARKET PLATFORMS), το 36,7% στον πυρήνα της Αγροτεχνολογίας (CORE AGRITECH) και το 20% σε άλλες κατηγορίες όπως ο Αγροτουρισμός, η Εκπαίδευση, η Ανανεώσιμη Ενέργεια κ.α ( EDU, GREEN, ENERGY).
Προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων
Από τις 30 εταιρείες, οι 20 έχουν υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό start up, έξι (6) θεωρούν ότι έχουν περάσει στην κατηγορία των scale ups και τέσσερις (4) εντάσσονται στην κατηγορία των SMEs. Από το σύνολο τους, το 53,3% έχουν συγκεντρώσει χρηματοδοτήσεις για την δημιουργία και την ανάπτυξη τους, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης παραμένει η χρηματοδότηση μέσω επενδυτικών κεφαλαίων (62,5%).
Αgritech στην Αθήνα
Παρά την παραδοσιακή σύνδεση του τομέα με την ύπαιθρο, η καινοτομία αναπτύσσεται δυναμικά και στα αστικά κέντρα, με την Αθήνα να συγκεντρώνει παραδοσιακά το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των εταιρειών (53,3%), ενώ η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα ακολουθούν, με 13,3% η κάθε μία. Θέσεις στην λίστα διεκδικούν και τα νησιά Κρήτη και Σύρος με 6,7% και 3,3% αντίστοιχα.
Οι start ups που προσελκύουν κεφάλαια, στοχεύουν στη συνεχή ανάπτυξη, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτουν, καθώς το 60% έχει μόλις 5 υπαλλήλους και θα ήθελε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.
Η πλατφόρμα opencalls.fund
Η reframe.food, που τρέχει οpen calls ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων, δημιούργησε τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, opencall.fund, η οποία θα λειτουργεί ως κόμβος ενημέρωσης και διαχείρισης των OpenCalls που τρέχουν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών έργων. Όπως είπε ο κ. Δημήτρης Φωτακίδης, partner της reframe.food, η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει όλη την απαραίτητη διαδικασία, από το μητρώο Αξιολογητών μέχρι την υποβολή, την αξιολόγηση και τα τελικά αποτελέσματα των προτάσεων για καινοτόμες δράσεις, από επιχειρήσεις και start ups.
Oι 30 καινοτόμες Agritech start ups
Στην ομάδα της Αγροτεχνολογίας/ Core Agritech (robotics, farming systems, agricultural IoT), ανήκουν οι παρακάτω εταιρείες του Οδηγού:
Agrofelis: Σχεδιάζει και κατασκευάζει αυτόνομα αγροτικά ρομπότ για ελαιώνες, αμπελώνες και θερμοκήπια. Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση, αναγνώριση εικόνας και αυτόνομη πλοήγηση, τα ρομπότ εκτελούν βασικές εργασίες καλλιέργειας όπως το κούρεμα, τον ψεκασμό, τη λίπανση και τη συγκομιδή. ( ίδρυση Ιούλιο 2024, έδρα Καισαριανή, Αττική).
ΕdenCore Technologies PC: Η EdenCore Technologies PC, ιδρύθηκε το 2021, σαν spin off του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εταιρεία παρέχει λύσεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, για να ενισχύσει την αποδοτικότητα και την ακρίβεια της παρακολούθησης και διαχείρισης καλλιεργειών, βελτιστοποιώντας την αγροτική παραγωγικότητα μέσω αναλύσεων ακριβείας, σε πραγματικό χρόνο, στη γεωργία.
Εviklis Fitsakis & Sia EE: Δραστηριοποιείται στη βιώσιμη καταπολέμηση παρασίτων στη γεωργία, ειδικευόμενη σε παγίδες εντόμων που προσελκύουν και σκοτώνουν, οι οποίες στοχεύουν σε επιβλαβή παράσιτα, ενώ διατηρούν τα ωφέλιμα έντομα. Στόχος να σπάσει την εξάρτηση από φυτοφάρμακα, προσφέροντας βιολογικές, εγκεκριμένες από τη βιολογική γεωργία λύσεις.(ίδρυση 2002, έδρα Ηράκλειο)
Future Intelligence: Eταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στο IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), την AI (Τεχνητή Νοημοσύνη), τη Διαχείριση Δεδομένων και τις τεχνολογίες Cloud. Η εταιρεία βοηθά τις επιχειρήσεις σε κλάδους όπως το Περιβάλλον, η Αγροδιατροφή, η Ενέργεια και οι Υποδομές να επιτυγχάνουν αποτελεσματικά τους στόχους ψηφιακού μετασχηματισμού τους (ίδρυση 2009, έδρα Αθήνα).
Gaia Robotics IKE: Mικρομεσαία επιχείρηση που προάγει καινοτόμες λύσεις στον τομέα της αγροτικής τεχνολογίας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στις ΤΠΕ, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη και κρίσιμες υποδομές αλλά το πραγματικό πάθος της Gaia Robotics βρίσκεται στην επανάσταση της γεωργίας μέσω της κάθετης γεωργίας και των τεχνολογιών θερμοκηπίων ( ίδρυση 2018, Πάτρα).
Ιnagros P.C: Start up Αγροτεχνολογίας που επικεντρώνεται στην παροχή λύσεων ακριβείας άρδευσης που βελτιώνουν τη χρήση του νερού και ενισχύουν την αγροτική παραγωγικότητα. Η εταιρεία προσφέρει μια σειρά από εργαλεία που συνδυάζουν υλικό και λύσεις SaaS για την υποστήριξη της γεωργίας με βάση τα δεδομένα ( ίδρυση 2017, έδρα Αθήνα).
Single Member P.C. Refarm: Το REFARM είναι μια αγροτεχνολογική πρωτοβουλία που ιδρύθηκε στη Δήλο, Κυκλάδες, έναν κόμβο τεχνολογικής και βιομηχανικής καινοτομίας. Στο REFARM ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), την Παρατήρηση της Γης (EO) και την Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (BDA) για τη δημιουργία αυτόνομων αγρών που απαιτούν ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση ( ίδρυση 2021, έδρα Σύρος).
Τerra Robotics P.C: Ιδρύθηκε το 2020 και έχει έδρα Θεσσαλονίκη. Η Terra Robotics εστιάζει στην γεωργία ακριβείας με τις προηγμένες ρομποτικές λύσεις απομάκρυνσης ζιζανίων. Εφαρμόζει Λέιζερ για την ζιζανιοκτονία, μια τεχνολογία ακριβούς απομάκρυνσης ζιζανίων χωρίς χημικά, υποστηριζόμενη από τεχνητή νοημοσύνη.
ΤerraPlus IKΕ: Η εταιρεία αξιοποιεί την τεχνολογία blockchain για να ενισχύσει την ιχνηλασιμότητα, την ασφάλεια και τη διαφάνεια στην Αγροτοδιατροφική αλυσίδα ( ίδρυση 2022, έδρα Πάτρα).
ΜΙ-factor: Eταιρεία βιοτεχνολογίας αφιερωμένη στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και της περιβαλλοντικής προστασίας, αξιοποιώντας γνώσεις και δυνατότητες που προέρχονται από μικροοργανισμούς, ή τον παράγοντα Μικροβιακής Νοημοσύνης (MI) (ίδρυση 2025, έδρα Θεσσαλονίκη).CityCrop Automated Indoor Farming: Η CityCrop προτείνει συστήματα εσωτερικής υδροπονίας που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, διευκολύνοντας άτομα και επιχειρήσεις να καλλιεργούν φρέσκα λαχανικά, χωρίς φυτοφάρμακα, όλο το χρόνο (ίδρυση 2015, Αθήνα).
Στην ομάδα της Καινοτομίας Τροφίμων/Food Innovation, περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που ασχολούνται με νέα συστατικά, functional foods και εναλλακτικές πρωτεΐνες.
FoodOxys PC Spin Off: Το FoodOxys προσφέρει υπηρεσίες αιχμής για την προώθηση της μεταβολικής υγείας και την αξιολόγηση της βιοδραστικότητας τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής, ακολουθώντας τις παγκόσμιες αναδυόμενες τάσεις της εξατομικευμένης ιατρικής και της διατροφικής παρέμβασης (ίδρυση 2019, έδρα Λάρισα).
Plan(e)t Foods: Φέρνει επανάσταση στη βιομηχανία παγωτού με το πρώτο 100% φυτικής προέλευσης και ανθρακικά αρνητικό παγωτό στον κόσμο. Πιστοποιημένη ως B Corporation, είναι δεσμευμένη στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ηθική παραγωγή τροφίμων ( ίδρυση 2021, έδρα Αθήνα).
Solmeyea: Mια πολυβραβευμένη εταιρεία βιοτεχνολογίας που εστιάζει στις εναλλακτικές πρωτεΐνες, παράγοντας συστατικά τροφίμων με λειτουργική αξία που είναι αρνητικά ως προς τον άνθρακα και μη γενετικά τροποποιημένα(ίδρυση 2025, έδρα Αθήνα).
Wild Ferments PC: Eιδικεύεται στην ανάπτυξη φυσικών, υψηλής ποιότητας λύσεων για τη βιομηχανία τροφίμων. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην παραγωγή ημιτελών πρώτων υλών, ιδίως ζυμών για φούρνους και παραγωγούς ζαχαροπλαστικής, ενώ προσφέρει επίσης προσαρμοσμένες υπηρεσίες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών των επιχειρήσεων τροφίμων (ίδρυση 2021, έδρα Πάτρα).
12GODS: Καινοτόμος εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων που ειδικεύεται σε φυτικά εκχυλίσματα και βιώσιμες λύσεις συσκευασίας ( ίδρυση 2018, έδρα Αθήνα).
Feed Innova- tions & Tech- nologies I.K.E: Mία spin-off στον τομέα της αγροβιοτεχνολογίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ιδρύθηκε το 2024 από τον Καθηγητή Κ. Μουντζουρή και την ομάδα του. Εστιάζει στη βιωσιμότητα της αγροδιατροφής, ειδικεύεται σε βιοδραστικά συστατικά ζωοτροφών, διαγνωστικά εργαλεία υγείας και εξατομικευμένες υπηρεσίες που υποστηρίζουν τους στόχους της Μίας Υγείας, της Κυκλικής Οικονομίας και του Πράσινου Συμφώνου
Στην ομάδα Market Platforms, είναι εταιρείες που εστιάζουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις ψηφιακές αγορές και στις πλατφόρμες για το supply chain.
Αpla: Η apla είναι μια πλατφόρμα B2B SaaS που βελτιστοποιεί την αλυσίδα προμήθειας χονδρικής για τη βιομηχανία HoReCa. Με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών παραγγελίας και την απλοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ αγοραστών και προμηθευτών, η apla εξαλείφει τις αναποτελεσματικές διαδικασίες, ενισχύει τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και δημιουργεί μια ομαλή αγορά για καλύτερες προμήθειες και προμηθευτές ( ίδρυση 2023, έδρα Αθήνα).
ManaGi: Η ManaGi είναι μια καινοτόμος πλατφόρμα διευκόλυνσης εξαγωγών B2B που συνδέει Έλληνες παραγωγούς αγροτικών τροφίμων με παγκόσμιους αγοραστές. Η εταιρεία συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με πάνω από 150 παραγωγούς και προσφέρει περισσότερα από 2.000 προϊόντα σε 23 χώρες (ίδρυση 2017, έδρα Αθήνα).
Pimenas P.C.: Mια καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα σχεδιασμένη για να εκσυγχρονίσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο, τεχνολογικά καθοδηγούμενο οικοσύστημα για τους αγρότες, τους προμηθευτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη.( ίδρυση 2023, έδρα Κοζάνη).
WikifarMer: μια παγκόσμια πλατφόρμα που ενδυναμώνει τους αγρότες προσφέροντάς τους δωρεάν πρόσβαση σε ειδικές γνώσεις για την γεωργία και μια άμεση αγορά για να πωλούν τα προϊόντα τους σε δίκαιες τιμές (ίδρυση 2017, έδρα Αθήνα).
Digital Bites: Εταιρεία έρευνας αγοράς, που λειτουργεί με τεχνολογία VR και μεταμορφώνει τον τρόπο που οι εταιρίες τροφίμων, οι λιανοπωλητές και οι παραγωγοί δοκιμάζουν και βελτιστοποιούν τα προϊόντα τους. Η Digital Bites επιτρέπει στις εταιρείες να συγκεντρώνουν αυθεντικές καταναλωτικές πληροφορίες , πριν τα προϊόντα φτάσουν στην αγορά (ίδρυση 2022, έδρα Θεσσαλονίκη).
BioCoS: Εταιρεία βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται σε υπηρεσίες ιχνηλασίας και αυθεντικοποίησης, βασισμένες στο DNA και, απευθύνεται στη βιομηχανία τροφίμων ( ίδρυση 2016, έδρα Χανιά).
COFFEECO UPCYCLE: Eταιρεία που ειδικεύεται στην ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων καφέδων σε προϊόντα υψηλής αξίας και βιωσιμότητας. Ιδρύθηκε από τον Δρ. Αλέξη Παντζιάρο και τον Μάριο Βλαχογιάννη, η εταιρεία μετατρέπει τα απόβλητα του καφέ σε: προϊόντα περιποίησης δέρματος και βιοπλαστικά υλικά για βιομηχανικές εφαρμογές (ίδρυση 2021, Πάτρα).
ΝΟΜΑ: Στη βιομηχανία τροφών για κατοικίδια , φέρνει φρέσκα μαγειρεμένα γεύματα από υψηλής ποιότητας, φυσικά συστατικά-χωρίς συντηρητικά και επεξεργασμένα πρόσθετα (ίδρυση 2018, Αθήνα)
Synelixis S.A: H Synelixis έχει διακριθεί στον τομέα της αυτοματοποίησης, του ελέγχου συστημάτων και των λύσεων πληροφορικής, προσφέροντας προηγμένες τεχνολογίες σε πολλούς κλάδους (ίδρυση 2007, έδρα Χαλκίδα).
SCiO: Η εταιρεία ενδυναμώνει την επιστημονική έρευνα και τις ομάδες R&D με λύσεις ανάλυσης δεδομένων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία αναπτύσσει προηγμένες πλατφόρμες που απλοποιούν την προγνωστική μοντελοποίηση, βελτιστοποιούν τις αρχιτεκτονικές βαθιάς μάθησης και ενισχύουν την εξερεύνηση δεδομένων (ίδρυση 2019, Αθήνα).
PROXY FOODS: Η Proxy Foods μετασχηματίζει την ανάπτυξη προϊόντων τροφίμων και ποτών (F&B), μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, για τη σύνθεση συνταγών. Η εταιρεία προσφέρει μια ολοκληρωμένη σουίτα λογισμικού που βοηθά επιστήμονες τροφίμων και προγραμματιστές προϊόντων να απλοποιήσουν τη δημιουργία νέων προϊόντων, την αναδιατύπωση, την βελτιστοποίηση και την αισθητική αξιολόγηση (ίδρυση 2022, Αθήνα).
FiveTwenty: Eταιρεία αγροδιατροφής που ειδικεύεται σε προϊόντα ντελικατέσεν και niche. H FiveTwenty προσφέρει μια επιλεγμένη γκάμα γκουρμέ τροφίμων που αναβαθμίζουν την γαστρονομική εμπειρία (ίδρυση 2014, Αθήνα).
Track4Value: Eίναι μία εταιρεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) που ειδικεύεται σε προηγμένες λύσεις επαλήθευσης αυθεντικότητας τροφίμων και ιχνηλασιμότητας, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας (ίδρυση 2023).