Ξεκινά µετά το Πάσχα ο διάλογος κυβέρνησης και κοινωνικών - επαγγελµατικών φορέων για τα µέτρα ενίσχυσης των συλλογικών συµβάσεων και της αύξησης της απασχόλησης, µε ελαστικότερα από αυτά για τις προσλήψεις, αλλά και την κατάργηση της διαβούλευσης για διευθέτηση της απασχόλησης σε µηνιαία βάση.

*Διαβάστε ακόμα: Πάσχα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στους δημοφιλείς προορισμούς - Έως 100% οι πληρότητες


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τον «κορµό» του νοµοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές καλοκαιριού και αναµένεται να απαντά στις επισηµάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του ∆ιεθνούς Oργανισµού Εργασίας (ILO). Οι δηµοσιοποιηµένες εκθέσεις των δύο παραπάνω φορέων καταδεικνύουν τη µη συνεπή εφαρµογή από την Ελλάδα των κυρωµένων ∆ιεθνών Συµβάσεων Εργασίας και του αναθεωρηµένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Και τα δύο ελεγκτικά όργανα εξέτασαν τις εκθέσεις της κυβέρνησης και τις παρατηρήσεις της ΓΣΕΕ σχετικά µε την εφαρµογή των διεθνών κανόνων που δεσµεύουν τη χώρα και προστατεύουν τα θεµελιώδη εργατικά δικαιώµατα.

Ειδικότερα, επισηµαίνονται:

  • Η προστασία από την ανεργία και η πρόσβαση σε κατάλληλη εργασία: ∆ιασφάλιση πρόσβασης σε εργασία µε αντιστοίχιση των προσόντων των εργαζοµένων χωρίς αποκλεισµούς.
  • Εξασφάλιση εργατικού εισοδήµατος και αντιµετώπιση της κρίσης κόστους ζωής: Ρύθµιση του κατώτατου µισθού σε αξιοπρεπές επίπεδο, σεβασµός των συλλογικών διαπραγµατεύσεων και των συλλογικών συµβάσεων εργασίας και διεύρυνση του πεδίου εφαρµογής τους.
  • Προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των εργαζοµένων: Ενίσχυση των υποχρεώσεων κοινωνικής προστασίας εκ µέρους του κράτους, µε διασφάλιση του δικαιώµατος στη στέγαση µέσω προσιτών ενοικίων και επαρκών παροχών, προστασία από την ενεργειακή φτώχεια, σταθερή πρόσβαση σε ενέργεια, διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου και προστασία από τον πληθωρισµό µέσω αναπροσαρµογής των κοινωνικών παροχών και της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Κατάργηση των έµφυλων διακρίσεων: Εξάλειψη των διακρίσεων στις αµοιβές και τους όρους εργασίας. Με το ισχύον σύστηµα, µια επιχείρηση που λειτουργεί µε αυξηµένες υποχρεώσεις 8 µήνες τον χρόνο, αν χρειαστεί να προχωρήσει σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας αυξάνοντας και µειώνοντας τις ώρες απασχόλησης για κάποια χρονική περίοδο θα πρέπει να προηγηθεί συµφωνία µε το προσωπικό ή το σωµατείο της επιχείρησης πριν από την εφαρµογή του µέτρου και να προβλεφθεί και ποια ακριβώς θα είναι η περίοδος της αυξοµείωσης του χρόνου εργασίας. Αυτή η πρακτική συναντά προβλήµατα και η διευθέτηση εφαρµόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Με τη διάταξη που προωθείται θα γίνεται διευθέτηση µόνον για έναν µήνα, ενώ στην περίπτωση της εβδοµαδιαίας διευθέτησης ο συµβατικός χρόνος εργασίας θα µπορεί µέσα στην εβδοµάδα να αυξάνεται για κάποιες µέρες και να µειώνεται για τις επόµενες, ώστε ο µέσος όρος του εβδοµαδιαίου ωραρίου εργασίας να παραµένει στις 40 ώρες. 


Κατανομή ωραρίου

Συγκεκριµένα, επιχειρήσεις µε 40ωρο εβδοµαδιαίας απασχόλησης µπορούν να χρησιµοποιήσουν µέχρι 256 ώρες από τον ετήσιο συνολικό χρόνο απασχόλησης για να προσαυξήσουν τον ηµερήσιο και εβδοµαδιαίο χρόνο απασχόλησης µιας περιόδου του ηµερολογιακού έτους, η οποία δεν µπορεί να υπερβαίνει τις 32 εβδοµάδες (περίοδος αυξηµένης απασχόλησης). Ακολούθως, για το υπόλοιπο διάστηµα του ίδιου ηµερολογιακού έτους (περίοδος µειωµένης απασχόλησης) ο εργαζόµενος θα πρέπει να απασχολείται λιγότερες ώρες από το συµβατικό εβδοµαδιαίο ωράριό του ή να λαµβάνει περισσότερες ηµέρες ανάπαυσης (ρεπό) ή ανάλογη προσαύξηση των ηµερών της ετήσιας άδειάς του ή συνδυασµό µειωµένων ωρών και ηµερών ανάπαυσης ή ηµερών αδείας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 16/04/2025