Ερχονται μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με αιχμή τον Μάιο, αναδρομικά από τον επανυπολογισμό συντάξεων σε 70.000 δικαιούχους στρατιωτικούς, τραπεζοϋπαλλήλους και πρώην εργαζομένους σε ΔΕΚΟ, οι οποίοι θα λάβουν από 1.200 έως 3.500 ευρώ. Ηδη οι πρώτες δόσεις δόθηκαν σε 1.000 συνταξιούχους της Ολυμπιακής Αεροπορίας και σε 2.500 της Εθνικής Τράπεζας, ενώ αναμένεται μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο άλλοι 15.000 από τους ίδιους φορείς να λάβουν περίπου 3.500 ευρώ έκαστος.

Από τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ, ξεκινά ο επανυπολογισμός των συντάξεων, με δύο τρόπους: α) Για την ώριμη πενταετία σε 50.000 ένστολους. β) Από τη μείωση των κρατήσεων που επιβάλλονταν σε συντάξεις και μερίσματα με άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ βάσει του Νόμου 4093/2012. Τα αναδρομικά που θα λάβουν 50.000 ένστολοι προέρχονται από το γεγονός ότι η μείωση του Νόμου 4093 έπαψε να επιβάλλεται με νόμο από τον Απρίλιο του 2023 στα μερίσματα που λαμβάνουν οι απόστρατοι από τα μετοχικά τους ταμεία και έμεινε μόνο στις κύριες συντάξεις. Αυτή η μεταβολή προκάλεσε αυξήσεις σε πολλούς συνταξιούχους, καθώς στον υπολογισμό της κλίμακας μειώσεων δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη το μέρισμα, αλλά μόνον η σύνταξη. Στην πράξη, από τη στιγμή που τα μερίσματα δεν έχουν τη μείωση του Νόμου 4093, το ποσό που απομένει για την ίδια κράτηση είναι μόνον η κύρια σύνταξη και σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις το ποσοστό μείωσης είναι μικρότερο από πριν.

Η κατάργηση εφαρμόστηκε αναδρομικά από 1ης/1/2021 και, ως εκ τούτου, τα αναδρομικά για τις συντάξεις από την επιστροφή κρατήσεων είναι για 27 μήνες (Ιανουάριος 2021-Μάρτιος 2023). Πολλοί απόστρατοι είδαν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους από τον Απρίλιο του 2023 και μετά λόγω μείωσης των κρατήσεων από αυτόν τον μήνα και εφεξής, αλλά μένουν σε εκκρεμότητα τα αναδρομικά. Η αύξηση από τη μείωση των κρατήσεων περνάει απευθείας στις συντάξεις για όσους απόστρατους δεν έχουν προσωπική διαφορά, ενώ για όσους διατηρούν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς η αύξηση περνάει στο ποσό της προσωπικής διαφοράς.

Στις περιπτώσεις που οι κύριες συντάξεις εξακολουθούν να είναι στην ίδια κλίμακα περικοπών, χωρίς να υπολογίζεται το μέρισμα, οι κρατήσεις μένουν ίδιες και οι απόστρατοι θα συνεχίσουν να παίρνουν τα ίδια ποσά. Η κατάργηση των περικοπών από τα μερίσματα των αποστράτων έγινε με νόμο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και με ειδική πρόβλεψη ότι τα μετοχικά τους ταμεία δεν θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιωσιμότητας από τον τερματισμό των μειώσεων στα μερίσματα των τριών Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού. Για το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Συνταξιούχων (ΜΤΠΥ) δεν υπήρξε καμία ανάλογη μέριμνα, γιατί χωρίς τις περικοπές θα υπήρχε πρόβλημα βιωσιμότητας του φορέα.

Από 1.300 ευρώ έως 3.500 ευρώ τα ποσά που θα λάβουν

Για παράδειγμα, απόστρατος με κύρια σύνταξη 2.000 ευρώ και άθροισμα 2.528 ευρώ μαζί με το μέρισμα είχε μείωση 15% και έχανε 291 ευρώ. Χωρίς το μέρισμα, η μείωση του Νόμου 4093 πέφτει στο 10% αντί 15% και έχει αύξηση 97 ευρώ, με αναδρομικά 3.500 ευρώ. Αλλος απόστρατος με κύρια σύνταξη 1.490 ευρώ και άθροισμα 1.888 ευρώ μαζί με το μέρισμα είχε μείωση 10% και έχανε 149 ευρώ. Χωρίς το μέρισμα, η μείωση πέφτει στο 5% και έχει αύξηση 74,5 ευρώ, με αναδρομικά 2.682 ευρώ. Συνολικά, τα ποσά που θα λάβουν κυμαίνονται ενδεικτικά από 1.300 ευρώ έως 3.500 ευρώ, καθώς η κατάργηση εφαρμόστηκε αναδρομικά από 1ης/1/2021 και, ως εκ τούτου, τα αναδρομικά για τις συντάξεις από την επιστροφή κρατήσεων είναι για 27 μήνες. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία επανυπολογισμού και για άλλους συνταξιούχους, όπως εκείνοι της Εθνικής Τράπεζας, στους οποίους οι πληρωμές των αναδρομικών πραγματοποιούνται σταδιακά.

Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και για τους συνταξιούχους της πρώην ΕΤΒΑ, αλλά και για τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου 4670/2020 (Νόμος Βρούτση), που αφορούν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Αναδρομικά: Ποιες κατηγορίες αφορούν οι επανυπολογισμοί

Οι επανυπολογισμοί αφορούν σε τρεις κατηγορίες:

  • Συνταξιούχους στους οποίους βρέθηκαν ελλιπή στοιχεία στις αποφάσεις συνταξιοδότησης αναφορικά με τις συντάξιμες αποδοχές τους και με τους χρόνους ασφάλισης. Σε πολλά Ταμεία οι αποφάσεις δεν έχουν τα πλήρη στοιχεία για τις εισφορές που πληρώθηκαν, με αποτέλεσμα να μη γίνονται και οι επανυπολογισμοί.
  • Συνταξιούχους με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση. Πρόκειται για περίπου 25.000 συνταξιούχους του ΟΑΕΕΤΕΒΕ, συνταξιούχους του Δημοσίου με παράλληλη ασφάλιση σε ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και Ταμείο Νομικών, καθώς και άλλες κατηγορίες μικρότερων Ταμείων (τραπεζών και ΔΕΚΟ).
  • Συνταξιούχους που συνέχισαν να εργάζονται και έμειναν εκτός επανυπολογισμού μέχρι να διακόψουν την απασχόληση. Οι δικαιούχοι των αναδρομικών είναι συνταξιούχοι με υψηλές αποδοχές, που δεν εντάχθηκαν στους δύο προηγούμενους επανυπολογισμούς, δηλαδή ούτε του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), που εφαρμόστηκε από 1ης/1/2019, αλλά ούτε μετέπειτα στον επανυπολογισμό συντάξεων με τον Νόμο Βρούτση, που βελτίωσε τα ποσά και έδωσε αυξήσεις για τους συνταξιούχους που είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Τέλος, στους συνταξιούχους που θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά πέντε ετών συμπεριλαμβάνονται περίπου 500 δικαιούχοι δύο συντάξεων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά