«Όσο περισσότερο περιορίσετε τη φοροδιαφυγή, τόσο µεγαλύτερο περιθώριο µείωσης των φόρων θα έχετε». Η φράση αυτή κορυφαίου οικονοµικού παράγοντα της ΕΕ σκιαγραφεί τα επόµενα βήµατα της κυβέρνησης, προκειµένου -µε ορίζοντα τη ∆ΕΘ- να έχει συνθέσει ένα πλούσιο… µπουκέτο φοροελαφρύνσεων, που θα γίνει άµεσα αισθητό στην κοινωνία και ειδικά στη λεγόµενη µεσαία τάξη.


«Ναι» από την ΕΕ για μειώσεις φόρων: Οι σχεδιασμοί Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις

Στους κυβερνητικούς σχεδιασµούς είναι οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2026 να αντιστοιχούν σε τουλάχιστον έναν επιπλέον µισθό. Και αυτό «ώστε να καρπωθούν άµεσα οι πολίτες το όφελος των παρεµβάσεων και της καλής πορείας της οικονοµίας», όπως αναφέρουν κορυφαίοι παράγοντες του οικονοµικού επιτελείου. Η Αθήνα, µετά και τις διαβεβαιώσεις Χατζηδάκη «περί βέβαιων φορολογικών ελαφρύνσεων», οδηγείται στο ασφαλές συµπέρασµα ότι η Ευρώπη έχει ήδη δώσει το πρώτο «ναι» για σηµαντικές µειώσεις φόρων, µετά τα σηµαντικά αποτελέσµατα καταπολέµησης της φοροδιαφυγής πέρυσι και φέτος, που ενίσχυσαν σηµαντικά τα δηµόσια έσοδα. Το µήνυµα έχει εκπέµψει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισηµαίνοντας ότι «είµαστε η κυβέρνηση που αφαίρεσε 73 φορολογικά βάρη από τις πλάτες πολιτών και επιχειρήσεων. Και θα συνεχίσουµε µε νέες µειώσεις φόρων, µέσα στο πλαίσιο πάντοτε των ευρωπαϊκών δηµοσιονοµικών κανόνων, των αντοχών του Προϋπολογισµού και της οικονοµίας».



Οι επόμενες κινήσεις για μειώσεις φόρων

Τι έχει να διανείµει όµως η κυβέρνηση στην κοινωνία από την άποψη της µείωσης φόρων και της αύξησης µισθών; Γνωρίζουµε όλοι ότι το ποσό για δαπάνες δεν µπορεί να ξεπερνά τα 3,5 δισ. ετησίως. Όµως, όσο περισσότερα µόνιµα έσοδα µπορούµε να εξασφαλίσουµε, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή, τόσο περισσότερα επιπλέον χρήµατα µπορούµε να µοιράσουµε. Φέτος ο στόχος είναι να ξεπεράσουµε τα 2,5 δισ. ευρώ. «Στόχος µας σε αυτή τη φάση είναι η ελάφρυνση της µεσαίας τάξης», τονίζουν οι οικονοµικοί υπουργοί, «φωτογραφίζοντας» τα µελλούµενα στις µειώσεις φόρων. Να δούµε όµως ποιες θα είναι οι κινήσεις, σύµφωνα µε την «Απογευματινή»:
  • Μείωση φορολογικών συντελεστών. Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους ελάφρυνσης, µε επικρατέστερο το σενάριο αλλαγών στην κλίµακα φόρου µε τη δηµιουργία συντελεστή 15%, µεταξύ 9% και 22% που ισχύει σήµερα. Η δηµιουργία ενδιάµεσων κλιµακίων θα βοηθήσει ιδιαίτερα, τονίζουν από το υπουργείο Οικονοµικών, επιφέροντας ελαφρύνσεις φόρων ακόµα και 1.000-1.500 ευρώ ετησίως για µεσαία και υψηλότερα εισοδήµατα.
  • Νέο «πλαφόν» υψηλού εισοδήµατος. Εξετάζεται αντί των 40.000 ευρώ να πάµε στα 50.000 για τα εισοδήµατα που φορολογούνται µε τον ανώτατο συντελεστή 44%.
  • Μείωση τεκµηρίων. Αν καταστεί εφικτό να επιτευχθεί µείωση αυτής της άδικης φορολογίας, πάνω από 1 εκατ. πολίτες θα δουν µόνιµη ελάφρυνση. Ένα σενάριο είναι η µείωσή τους 10%-25%, αν όχι και ακόµα υψηλότερα, κατά 30%, από το 2026 και η πλήρης κατάργηση.
  • «Κεφαλικοί» φόροι. Εδώ έχουµε το επερχόµενο «τέλος» του τέλους επιτηδεύµατος, που κυµαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ και νέα σταδιακή µείωση του ΕΝΦΙΑ είτε µέσω αυξηµένων ποσοστών έκπτωσης είτε µε µείωση του φόρου σε ακίνητα µε χαµηλές-µεσαίες τιµές ζώνης.
  • Ασφαλιστικές εισφορές. Η περαιτέρω µείωσή τους κατά 0,5% για εργαζοµένους και εργοδότες θα επιφέρει άµεση αύξηση των καθαρών αποδοχών στους εργαζοµένους και περιορισµό του µη µισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις. Όλα δείχνουν ότι οι επόµενες 100 ηµέρες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη νέα µείωση σηµαντικών φορολογικών βαρών, που κουβαλά η οικονοµία από την εποχή των µνηµονίων. «Ο δρόµος είναι δύσβατος, αλλά όχι αδιάβατος», τονίζουν στο υπουργείο Οικονοµικών.
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»