«Η στέγη είναι δικαίωμα, δεν είναι πολυτέλεια», το μήνυμα που αποστέλλεται από το υπουργείο Οικονομικών, συγκεκριμένα από τον Κυριάκο Πιερρακάκη ο οποίος προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα κριτήρια για τα ενοίκια. Όπως ανέφερε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών, «τα έργα αυτά είναι η γέφυρα ώθησης που πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι τα «μέτρα έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο». Στόχος είναι να ενισχυθούν οι δικαιούχοι. Κάθε μήνα χιλιάδες πολίτες δίνουν άγχος για να πληρώνουν το ενοίκιό τους, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Για τον άγαμο φτάνει τις 20.000 ευρώ ετησίως, για τους έγγαμους τα 28.000 ευρώ συν 4.000 ευρώ για κάθε παιδί. Δηλαδή 948.000 νοικοκυριά θα επωφεληθούν, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Μάλιστα, κάλεσε τους ενοικιαστές να δηλώνουν το πραγματικό ενοίκιο που πληρώνουν.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα νέα μέτρα στήριξης

  • Το μέγιστο ενοίκιο θα είναι 800 ευρώ προσαυξημένο με 50 ευρώ για κάθε παιδί. Δηλαδή μια οικογένεια με δύο παιδιά θα λάβει επιπλέον ενοίκιο τον χρόνο 900 ευρώ.
  • Εισοδηματικά κριτήρια: Θα είναι αυτά που έχουν οριστεί για το «Σπίτι μου 2»
  • Το σύνολο της περιουσίας των δικαιούχων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
  • Για την επιστροφή ενοικίου στις φοιτητικές κατοικίες δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο

Ποιοι ωφελούνται με το επιπλέον ενοίκιο

  • 948.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 1.280.000 φορολογούμενοι, υπολογίζεται ότι θα είναι δικαιούχοι του μέτρου.
  • Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 80% των ενοικιαστών στη χώρα.
  • Το συνολικό ετήσιο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό φτάνει τα 230 εκατ. ευρώ.


Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 250 ευρώ

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, το επίδομα των 250 ευρώ θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες με κριτήρια. Οι δικαιούχοι θα είναι:

  • άτομα άνω των 65 ετών
  • θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ

Το μέτρο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα έχει ετήσιο κόστος 360 εκατ. ευρώ.

  • Το επίδομα των 250 ευρώ θα είναι αφορολόγητο.
  • Εισοδηματικό κριτήριο έως 14.000 ευρώ για άγαμους και περιουσία 200.000
  • Για εγγαμους 26.000 ευρώ και περιουσία 300.000
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Σε περίπτωση που και τα δύο μέλη των οικογενειών είναι δικαιούχοι επιδομάτων το λαμβάνουν και οι δύο.
  • Δικαιούχοι είναι 1,157.000 συνταξιούχοι, συνολικά πάνω από 1,440.000 πολίτες.
«Το πλεόνασμα δεν είναι το άθροισμα των φόρων όπως θα πει η αντιπολίτευση. Το πλεόνασμα έρχεται από τρεις πηγές. Πρώτον από την πατάξη της φοροδιαφυγής. Δεύτερον από την ανάπτυξη της οικονομίας με αύξηση της απασχόλησης. Και τρίτον από εξοικονόμηση κρατικών δαπανών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Σε τρεις κατευθύνσεις είναι τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, που από την Εurostat και την ΕΛΣΤΑΤ, που καταγράφουν μία σημαντική υπεραπόδοση της εθνικής οικονομίας και θα αναλύσουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς.

  • Πρώτον, για να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της στέγης κάθε χρόνο, και συγκεκριμένα τον μήνα Νοέμβριο, η πολιτεία επιστρέφει στους ενοικιαστές ένα πλήρες ενοίκιο, ώστε να ελαφρυνθούν τα έξοδά τους. Ενώ, βέβαια, παράλληλα θα εξελίσσονται και όλα τα σχετικά προγράμματα, δηλαδή το «Σπίτι μου ΙΙ», η κοινωνική κατοικία και οι διαδοχικοί κύκλοι του «Ανακαινίζω».
  • Το δεύτερο μέτρο απευθύνεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, κατηγορίες οι οποίες από φέτος θα στηρίζονται, σε μόνιμη βάση, με 250 ευρώ καθαρά, επιπλέον σε κάθε άλλο έσοδό τους. Και αυτό το ποσό θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου.
  • Τέλος, η τρίτη κυβερνητική απόφαση αφορά την αύξηση κατά 500 εκατομμύρια ετησίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο εδώ να επιταχυνθούν τα δημόσια έργα, καθώς και κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και, εν μέσω διεθνούς αστάθειας, να αυξηθούν οι επενδύσεις για να συνεχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.