Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του οργανισμού, Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρινσά. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γκουρινσά τόνισε την επιτακτική ανάγκη επανασχεδιασμού του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος και θέσπισης νέων κανόνων λειτουργίας, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν σημαντική κάμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι αιτίες της οικονομικής επιβράδυνσης σύμφωνα με το ΔΝΤ

Ο Γάλλος οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνει ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δεν οφείλεται αποκλειστικά στις αυξήσεις των δασμών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει επίσης η αβεβαιότητα που δημιουργείται από αυτές τις εμπορικές εντάσεις, επηρεάζοντας αρνητικά τις επενδυτικές αποφάσεις και την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί δραματικά από 3,8% το 2024 σε μόλις 1,7% το 2025. Ο Γκουρινσά υπογραμμίζει ότι οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις υπάρχουν εδώ και καιρό, κυρίως λόγω των μη δασμολογικών προστατευτικών οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες.

Η ανάγκη για νέο παγκόσμιο εμπορικό πλαίσιο

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζει την αναγκαιότητα να "επανασχεδιάσουμε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα" και να "δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο" που θα είναι συμβατό με τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία. Η πρόταση αυτή αντανακλά την αναγνώριση ότι το υπάρχον σύστημα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις σύγχρονες προκλήσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Προβλέψεις για τον πληθωρισμό παγκοσμίως

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο Γκουρινσά εκτιμά ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνει σταθερός στο 3% τόσο για το 2024 όσο και για το 2025, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις παλαιότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ που τον τοποθετούσαν στο 2%. Η αύξηση αυτή αποτελεί σημαντική ένδειξη των πληθωριστικών πιέσεων που εξακολουθούν να υφίστανται στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Αντίθετα, για την Ευρώπη και την Ασία, οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι διαφορετικές. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί θα οδηγήσουν σε μείωση των εξαγωγών προϊόντων από αυτές τις περιοχές. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει αποκλιμάκωση της οικονομικής δραστηριότητας και συρρίκνωση του πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ εκτιμά ότι ο κίνδυνος μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν είναι άμεσα ορατός, ωστόσο επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η παρατήρηση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για επαγρύπνηση από τις κεντρικές τράπεζες και τους ρυθμιστικούς φορείς παγκοσμίως.

Σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας και άλλων χωρών που αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ο Γκουρινσά τονίζει την αναγκαιότητα λήψης αντισταθμιστικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα. Η σύσταση αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποσκοπεί στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας παράλληλα με την κάλυψη των αυξημένων αμυντικών αναγκών.

Κοινωνικές εντάσεις και αναδιάρθρωση χρέους

Ο οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κοινωνικών εντάσεων σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής. Επιπλέον, θεωρεί πιθανό ορισμένες χώρες να χρειαστούν αναδιάρθρωση του χρέους τους για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που διαφαίνονται.

Οι προειδοποιήσεις αυτές του ΔΝΤ υπογραμμίζουν τις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και την ανάγκη για συντονισμένη δράση σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση των επερχόμενων οικονομικών δυσκολιών και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.