Από τις αρχές καλοκαιριού και έπειτα από διεθνή διαγωνισµό θα µπουν στο κυνήγι των οφειλετών του ΕΦΚΑ οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές µε τη διαχείριση των ληξιπρόθεσµων ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελµατιών και των αγροτών, στους οποίους αντιστοιχεί το 26,73% του συνολικού χρέους που έχει συσσωρευθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλετών (ΚΕΑΟ). Στόχος της ρύθµισης είναι η ενίσχυση της εισπραξιµότητας των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιµότητα και η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήµατος.

*Διαβάστε ακόμα: ΑΑΔΕ: Στις 25/04 η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Τι πρέπει να ελέγξουν οι φορολογούμενοι


Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ

Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, µε τα 32 δισ. ευρώ να είναι κύριες, ενώ τα υπόλοιπα είναι προσαυξήσεις και πρόστιµα. Σύµφωνα µε τη διάταξη, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα ανατίθενται σε Νοµικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ∆ικαίου µε διεθνή διαγωνισµό, ενώ στις συµβάσεις θα προβλέπονται ειδικοί όροι για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων και τον τρόπο επικοινωνίας µε τους οφειλέτες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από την τηλεφωνική ενηµέρωση των οφειλετών του ΕΦΚΑ, οι εταιρείες θα αναλάβουν να διαχωρίσουν τις οφειλές ανάλογα µε τη δυνατότητα είσπραξής τους, αλλά και µε βάση τις δυνατότητες καταβολής µέρους τους, προκειµένου να διαχωριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τους οφειλέτες που µπορούν να τηρήσουν τις ρυθµίσεις.

Σηµειώνεται ότι στο επίκεντρο της συγκεκριµένης νοµοθετικής διάταξης θα βρεθούν οι 1.888.365 µικροοφειλέτες, που έχουν δηµιουργήσει χρέος 13,18 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, ενώ χρωστούν έως 30.000 ευρώ έκαστος. Σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ που αφορούσε το τέταρτο τρίµηνο του 2024, το συνολικό χρέος προς τον ΕΦΚΑ φθάνει τα 49,3 δισ. ευρώ, τα οποία επιµερίζονται ως εξής:
  • Το 73,44% των οφειλετών (575.353 οφειλέτες) έχουν χρέος έως 15.000 ευρώ έκαστος. Οι συνολικές οφειλές αυτής της κατηγορίας ανέρχονται σε 6,41 δισ. ευρώ.
  • Μεγάλο µέρος του υπόλοιπου χρέους (περίπου 6,77 δισ. ευρώ) αφορά 313.012 οφειλέτες µε οφειλή από 15.000-30.000 ευρώ έκαστος (ποσοστό 13,75%). Άρα, το 88,03% του συνόλου, δηλαδή 1.888.365 οφειλέτες, έχουν χρέος έως 30.000 ευρώ ο καθένας. Οι κατηγορίες αυτές βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας νοµοθετικής ρύθµισης. Όπως προκύπτει, οι περισσότεροι οφειλέτες χρωστούν µέχρι 15.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σηµαίνει, όπως σηµειώνουν πηγές του ασφαλιστικού φορέα, ότι 7 στους 10 επαγγελµατίεςαγρότες εγκαταλείπουν τη ρύθµιση για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ και 9 στους 10 επαγγελµατίες-αγρότες επέλεξαν την 1η (χαµηλότερη) ασφαλιστική κλάση για το 2025, η οποία οδηγεί στην απολαβή χαµηλών συντάξεων.


Αντιδράσεις

Πάντως, έντονα αντιδρά το σύνολο των φορέων των µικροµεσαίων επιχειρήσεων στην είσοδο ιδιωτών στη διαδικασία είσπραξης οφειλών. Είναι ενδεικτικό πως οι έµποροι (ΕΣΕΕ), η ΓΣΕΒΕΕ και το Βιοτεχνικό Επιµελητήριο εκφράζουν αντιρρήσεις για τη συγκεκριµένη απόφαση, σηµειώνοντας ότι θα πλήξει τις επιχειρήσεις και θα επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωση του εγχώριου επιχειρείν, χωρίς να βελτιώσει την εισπραξιµότητα του ΕΦΚΑ για την οποία λαµβάνεται το µέτρο. Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργοδοτών αντιπροτείνουν τη θέσπιση µιας διευρυµένης και ρεαλιστικής ρύθµισης οφειλών (ασφαλιστικών και φορολογικών) προς το ∆ηµόσιο σε 100 ή 120 µηνιαίες δόσεις, µε σταθερές επιβαρύνσεις επιτοκίων στα επίπεδα του 3%-4%.

Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν, θα δοθεί η ευκαιρία να ρυθµίσουν τα χρέη τους οι µικρές επιχειρήσεις που επιθυµούν, αλλά λόγω της οικονοµικής ασφυξίας που υφίστανται δεν µπορούν να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εργασίας, ξεκαθαρίζει πως οι εν λόγω εταιρείες που θα ενταχθούν στο σύστηµα θα έχουν περισσότερο ρόλο ενηµερωτικό, υπενθυµίζοντας στους οφειλέτες το χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ. Επίσης προστίθεται ότι σε καµία περίπτωση δεν επιχειρείται να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ασκούν πιέσεις προς τους οφειλέτες, στη λογική των εισπρακτικών εταιρειών που αξιοποιούνται για τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν µεταφερθεί σε funds.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»