ΔΝΤ για Ελληνική οικονομία: Στο 2% η ανάπτυξη το 2025, στο 2,4% ο πληθωρισμός
Αισιοδοξία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2% για το 2025 και του 1,8% για το 2026, υποδεικνύοντας μία μείωση από το 2,3% του 2024

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν μεν εύθραυστες, ωστόσο είναι βελτιωμένες. Αν και η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η έκθεση «World Economic Outlook» φωτίζει σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν, κυρίως στο πεδίο του εξωτερικού ισοζυγίου και του πληθωρισμού. Παράλληλα, καταγράφεται πρόοδος στην απασχόληση, με την ανεργία να επιστρέφει στα προ της κρίσης επίπεδα.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2% για το 2025 και του 1,8% για το 2026, υποδεικνύοντας μία μείωση από το 2,3% του 2024. Ωστόσο, οι επιδόσεις αυτές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, για την οποία προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,7% το 2025 και 1,2% το 2026. Το Ταμείο αποδίδει την αναπτυξιακή δυναμική στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ), καθώς και στις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις μεταρρυθμίσεις, παρά την επιβάρυνση από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.
Ως προς τον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Το 2024 έκλεισε με πληθωρισμό στο 3%, ενώ για το 2025 προβλέπεται πτώση στο 2,4% και περαιτέρω μείωση στο 2,1% το 2026. Το ΔΝΤ εξηγεί την εμμονή του υψηλότερου πληθωρισμού στην Ελλάδα –σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο– με την επίδραση των υπηρεσιών και τον δομικό πληθωρισμό. Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Ιδιαίτερα θετική είναι η πρόβλεψη για την αγορά εργασίας. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 9,4% το 2025 και στο 9% το 2026, ενώ ως το 2030 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 7%, προσεγγίζοντας τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. Αυτή η εξέλιξη δείχνει σαφή αποκατάσταση μετά την παρατεταμένη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Ωστόσο, ένα σημαντικό «αγκάθι» παραμένει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να προβλέπεται στο 6,5% του ΑΕΠ για το 2025 και στο 5,9% το 2026. Το Ταμείο αποδίδει τη δυσμενή αυτή εικόνα στην περιορισμένη εξαγωγική βάση της χώρας και στις εξωτερικές πιέσεις που εντείνονται λόγω του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Μακροπρόθεσμα, το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή επιβράδυνση της ελληνικής ανάπτυξης κοντά στο 1,5% μέχρι το 2028, εφόσον δεν διατηρηθεί ο ρυθμός επενδύσεων των τελευταίων ετών. Σημειώνει επίσης ότι η αύξηση της παραγωγικότητας και η καλύτερη ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων μπορούν να συμβάλουν σε πιο βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών και των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας.
Συνολικά, η ελληνική οικονομία διατηρεί μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ ανάκαμψης και διαρθρωτικών προκλήσεων, με το ΔΝΤ να προκρίνει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και διεθνή συνεργασία για τη διασφάλιση μακροχρόνιας σταθερότητας.
ΔΝΤ: Συγκρατημένα αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2% για το 2025 και του 1,8% για το 2026, υποδεικνύοντας μία μείωση από το 2,3% του 2024. Ωστόσο, οι επιδόσεις αυτές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, για την οποία προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,7% το 2025 και 1,2% το 2026. Το Ταμείο αποδίδει την αναπτυξιακή δυναμική στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ), καθώς και στις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις μεταρρυθμίσεις, παρά την επιβάρυνση από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.Ως προς τον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Το 2024 έκλεισε με πληθωρισμό στο 3%, ενώ για το 2025 προβλέπεται πτώση στο 2,4% και περαιτέρω μείωση στο 2,1% το 2026. Το ΔΝΤ εξηγεί την εμμονή του υψηλότερου πληθωρισμού στην Ελλάδα –σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο– με την επίδραση των υπηρεσιών και τον δομικό πληθωρισμό. Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Η πρόβλεψη για την ανεργία
Ιδιαίτερα θετική είναι η πρόβλεψη για την αγορά εργασίας. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 9,4% το 2025 και στο 9% το 2026, ενώ ως το 2030 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 7%, προσεγγίζοντας τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. Αυτή η εξέλιξη δείχνει σαφή αποκατάσταση μετά την παρατεταμένη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Ωστόσο, ένα σημαντικό «αγκάθι» παραμένει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να προβλέπεται στο 6,5% του ΑΕΠ για το 2025 και στο 5,9% το 2026. Το Ταμείο αποδίδει τη δυσμενή αυτή εικόνα στην περιορισμένη εξαγωγική βάση της χώρας και στις εξωτερικές πιέσεις που εντείνονται λόγω του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.Μακροπρόθεσμα, το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή επιβράδυνση της ελληνικής ανάπτυξης κοντά στο 1,5% μέχρι το 2028, εφόσον δεν διατηρηθεί ο ρυθμός επενδύσεων των τελευταίων ετών. Σημειώνει επίσης ότι η αύξηση της παραγωγικότητας και η καλύτερη ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων μπορούν να συμβάλουν σε πιο βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών και των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας.
Συνολικά, η ελληνική οικονομία διατηρεί μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ ανάκαμψης και διαρθρωτικών προκλήσεων, με το ΔΝΤ να προκρίνει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και διεθνή συνεργασία για τη διασφάλιση μακροχρόνιας σταθερότητας.