Ξεκλειδώνει τον επόµενο µήνα το ποσό των 20 εκατ. ευρώ για τα πρώτα µπόνους που θα δοθούν µέσα στο καλοκαίρι µε βάση τους µετρήσιµους στόχους του α' εξαµήνου για τους δηµοσίους υπαλλήλους. Τα µπόνους αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον σε δύο µισθούς ανειδίκευτου εργαζόµενου, δηλαδή 1.760 ευρώ, και αφορούν δράσεις που ολοκληρώνονται µε βάση τον σχεδιασµό του 2024. Οι διαθέσιµοι πόροι θα κατευθυνθούν σε εµβληµατικές δράσεις που ολοκληρώθηκαν εντός του προηγούµενου έτους, επιβραβεύοντας οικονοµικά όσες και όσους εργάστηκαν στο ∆ηµόσιο για την επίτευξή τους.

*Διαβάστε ακόμα: ∆ημόσιοι υπάλληλοι: Πώς θα μοιραστούν μπόνους 40 εκατ. ευρώ - Τι προβλέπει το νέο σύστημα κινήτρων και ανταµοιβής



Μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους: Η επιβράβευση αφορά υπαλλήλους υψηλής απόδοσης

Να σηµειωθεί ότι το µπόνους «ξεκλειδώνει» µε την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε επίπεδο οµάδας και όχι ατόµου, ενώ δεν υφίσταται καµία απολύτως εµπλοκή της πολιτικής ηγεσίας ως προς την κατανοµή του. Άλλωστε, δεν πρόκειται για επίδοµα, ούτε καταβάλλεται οριζόντια σε όλους τους δηµοσίους υπαλλήλους, ενώ το ύψος της ανταµοιβής κάθε υπαλλήλου ανέρχεται µέχρι το 15% του ετήσιου µισθού του. Η επιβράβευση θα αφορά υπαλλήλους υψηλής απόδοσης, καθώς η επίδοσή τους ως προς την επίτευξη των ετήσιων στόχων έχει τεκµηριωθεί από τους προϊσταµένους τους µε βάση πραγµατικά περιστατικά. Σηµειωτέον ότι µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας το υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί συγκεκριµένο έργο για την εφαρµογή πάγιας διαδικασίας κινήτρων και ανταµοιβών των υπαλλήλων µέσω Κρίσιµων ∆εικτών Απόδοσης, µε την αξιοποίηση της τεχνητής νοηµοσύνης, ώστε µέσω της επεξεργασίας δεδοµένων να προκύπτουν στο άµεσο µέλλον οι δικαιούχοι (της ανταµοιβής) µε αυτοµατοποιηµένο τρόπο.

Το αρχικό ποσό της ανταµοιβής που αντιστοιχεί ανά φορέα υπολογίζεται µε βάση τη µισθολογική δαπάνη του. Τα επιλέξιµα προς ανταµοιβή έργα και οι στόχοι των φορέων λαµβάνουν υπόψη τις εκάστοτε κυβερνητικές προτεραιότητες και η αρµόδια επιτροπή δύναται να εισηγείται έως τέσσερις στόχους για κάθε ειδικό φορέα δεύτερου επιπέδου και έως τρεις για φορείς γενικής κυβέρνησης, επίσης τα ορόσηµα και τους αντίστοιχους δείκτες µέτρησης για κάθε στόχο, αλλά και τις αρµόδιες οργανικές µονάδες που εµπλέκονται άµεσα στην υλοποίηση των στόχων.


Μπόνους έως 7.200 ευρώ για τους υπαλλήλους στους φορείς ασφάλισης

Πριµ έως 7.200 ευρώ για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που εργάζονται στον τοµέα της απονοµής και της συντόµευσης έκδοσης των συντάξεων για τα έτη 2021-2024 περιλαµβάνεται ως διάταξη στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Προβλέπει συγκεκριµένα ότι στο προσωπικό που συµµετέχει σε κλιµάκια, οµάδες, υποοµάδες εργασίας και σε οµάδες εργασίας που συστάθηκαν ή συστήνονται και λειτουργούν εντός των ετών 2021, 2022, 2023 και 2024 µε συγκεκριµένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεµών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τον κανονισµό και την πληρωµή συντάξεων του δηµόσιου τοµέα και όλων των πρώην Ταµείων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, καθορίζεται αποζηµίωση, εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει το όριο των 7.200 ευρώ το έτος. Το προηγούµενο εδάφιο εφαρµόζεται µε τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις και στο προσωπικό του e-ΕΦΚΑ, το οποίο απασχολείται µέσω του ενιαίου αριθµού εξυπηρέτησης πολιτών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το οποίο ορίζεται µε απόφαση του διοικητή. Η επιλογή των υπαλλήλων που θα είναι υποψήφιοι για το µπόνους θα γίνεται από τον προϊστάµενο της Γενικής ∆ιεύθυνσης, της οποίας οι οργανικές µονάδες εµπλέκονται στην πλήρη επίτευξη του επιλεγέντος προς ανταµοιβή στόχου, σε συνεργασία µε τους προϊσταµένους αυτών των µονάδων. Αν δεν υφίσταται οργανική µονάδα επιπέδου Γενικής ∆ιεύθυνσης, η επιλογή διενεργείται από τον προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης. Το 40% του τελικού ποσού κατανέµεται ισοµερώς µεταξύ των δικαιούχων, ενώ το υπόλοιπο 60% κατανέµεται σε συνάρτηση µε την προσφορά εκάστου δικαιούχου στη λειτουργία και το έργο της υπηρεσίας, σε σχέση µε την επίτευξη των συγκεκριµένων στόχων που έχουν τεθεί.



Ποιους δημοσίους υπαλλήλους αφορά το μπόνους παραγωγικότητας

Οι υπάλληλοι δικαιούνται ανταµοιβή εφόσον:

α) έχουν συµµετάσχει στη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης
β) έχουν υπηρετήσει σε οργανική µονάδα, η οποία συνέβαλε στην πλήρη επίτευξη του επιλεγέντος προς ανταµοιβή στόχου για διάστηµα τουλάχιστον 4 µηνών
γ) κατά τον χρόνο καταβολής της ανταµοιβής δεν τελούν σε αργία ή σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για αδίκηµα του Κώδικα Κατάστασης ∆ηµοσίων Πολιτικών ∆ιοικητικών Υπαλλήλων και δεν τους έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή.

Το κίνητρο επίτευξης στόχων δεν συµψηφίζεται µε την τυχόν προσωπική διαφορά που λαµβάνουν οι δηµόσιοι υπάλληλοι µετά την ενσωµάτωση των επιδοµάτων στο νέο µισθολόγιο.