Όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Ο νέος "αυτοκράτορας" στη φέτα το χαλούμι
Η ιστορία της οικογένειας από τα Τρίκαλα και οι διαδοχικές επενδύσεις
Με την εξαγορά της "∆ωδώνης", ο Όµιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία δεσπόζει στην αγορά τυριού

Σε δύο βασικούς πυλώνες αµιγώς εξαγωγικού ενδιαφέροντος θα ενδυναµωθεί µε την υπό εξαγορά γαλακτοβιοµηχανία «∆ωδώνη» ο Οµιλος Ελληνικά Γαλακτοκοµεία, συµφερόντων της οικογένειας Σαράντη, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγµή ήδη τη µεγαλύτερη ελληνικών συµφερόντων βιο µηχανία στον τοµέα των γαλακτοκοµικών προϊόντων. Ο λόγος για τη φέτα, που αποτελεί βασικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας µας στον τοµέα των τροφίµων, αλλά και για το χαλούµι, όπου ήδη από τον Οκτώ βριο 2024 τα Ελληνικά Γαλακτοκοµεία εγκαινίασαν ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής στο Τσέρι της Λευκωσίας, επενδύοντας συνολικά 70 εκατοµµύρια ευρώ. Η «∆ωδώνη» αποτελεί ισχυρό παί κτη τόσο στη φέτα όσο και στο χαλούµι, όπου στη δεύτερη περίπτωση διατηρεί και εκείνη παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο. Θυµίζουµε ότι πριν από λίγες ηµέρες κατατέθηκε δεσµευτική προσφορά από τα Ελληνικά Γαλακτοκοµεία µε απο δέκτη τη CVC Capital Partners, το επενδυ τικό fund στο οποίο ανήκει η «∆ωδώνη».
Το χαλούµι αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Κύπρου, µε διεθνείς πωλήσεις αξίας 323,9 εκατ. ευρώ το 2024, ποσόν που αντιστοιχεί σε µερίδιο 13,4% επί των συνολικών εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων. Συ γκεκριµένα, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου για το 2024 έδειξαν ότι εξήχθησαν ποσότητες 42.427 τόνων χαλουµιού αξίας 323,94 εκατοµµυρίων ευρώ, σε σύγκριση µε 39.078 τόνους αξί ας 315,5 εκατοµµυρίων ευρώ το 2023. Υπολογίζεται ότι σε αξία οι εξαγωγές χαλουµιού αυξήθηκαν ετησίως κατά 2,67%, ενώ σε όγκο αυξήθηκαν κατά 8,6%. Η φέτα αποτελεί ένα προϊόν διεθνώς αναγνωρισµένο λόγω της µοναδικότητας και των ποιοτικών-γευστικών χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν, γεγονός που αποτυπώνεται στις εξαγωγές του προϊόντος ανά τον κόσµο. Το 2024 οι εξαγωγές φέτας κατέγραψαν νέο ρεκόρ, καθώς οι πω λήσεις σε αξία εκτός Ελλάδας ανήλθαν στα 785,08 εκατοµµύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,8% σε σχέση µε τα 735,23 εκατοµµύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσόν του 2023. Ανοδική ήταν η πορεία των εξαγωγών και σε όγκο πωλήσεων, καθώς, από τους 87.000 τό νους που διατέθηκαν το 2023, οι ποσότητες το 2024 αυξήθηκαν κατά 11,5%, φτάνοντας τους 97.000 τόνους.
Η επιχειρηµατική διαδροµή για τους αδερφούς ∆ηµήτρη και Μιχάλη Σαράντη ξεκίνησε το 1985 από τα Τρίκαλα. Τότε ανέλα βαν να αναπτύξουν τη µικρή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής τυροκοµικών προϊόντων. Σταδιακά οι δύο επιχειρηµατίες δηµιούργησαν έναν από τους µεγαλύτερους οµίλους τροφίµων στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Γαλακτοκοµεία, όπου εκτός από παραγωγή στη χώρα µας διατηρούν εργοστάσια στη Βουλγαρία και τη Ρουµανία και ισχυρή δραστηριοποίηση στον τοµέα των εξαγωγών, µε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% του ετήσιου τζίρου τους. Η επιχειρηµατική τους δραστηριοποίηση σηµατοδοτήθηκε µε την εταιρεία «Τυρο κοµικά Αδελφών Σαράντη Ο.Ε.», το 1985 στα Τρίκαλα.
Ο πατέρας των δύο επιχειρηµατιών, Στέλιος Σαράντης, µαζί µε τους δυο γιους του ξεκίνησαν σταδιακά να δηµιουργούν την µετέπειτα γαλακτοβιοµηχανία ΤΥΡΑΣ. Σηµείο-ορόσηµο αποτέλεσε η αναβίωση της συνεταιριστικής βιοµηχανίας «Ολυµπος», που είχαν ιδρύσει η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισµών Λαρίσης και η Αγροτική Τράπεζα, όπου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αποφάσισαν να συγκεντρώνουν το γάλα της περιοχής και να παρασκευάζουν αυθεντικά γαλακτοκοµικά προϊόντα. Το 2000 η εταιρεία βρέθηκε στο κατώφλι της χρεοκοπίας, κατάφερε όµως παρ’ όλ’ αυτά να διασωθεί, έχοντας χρέη 10 εκατοµµυρίων ευρώ. Οι αδερφοί Σαράντη την εξαγόρασαν, έχοντας ήδη στην ιδιοκτησία τους τη βιοµηχανία ΤΥΡΑΣ µε έδρα τα Τρίκαλα, και κατάφεραν να την αναπτύξουν µε ταχύτατους ρυθµούς. Με την εξαγορά της «Ολυµπος» τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν την παραγωγή φρέσκου γάλακτος, γεγονός που σύστησε την εταιρεία στο ευρύτερο κοινό, διευρύνοντας σταδιακά την τοποθέτησή τους στα σουπερµάρκετ ανά την επικράτεια.
Αυτή τη στιγµή ο όµιλος εκτός από τα γαλακτοκοµικά έχει παρουσία στα αναψυκτικά µέσω της εταιρείας «Κλιάφα», αλλά και στους χυµούς µέσω της πρόσφατα εξαγορασθείσας εταιρείας «Κάµπος Χίου». Επίσης, έχει εξαγοράσει και την εταιρεία εµφιάλωσης ανθρακούχου φυσικού µεταλλικού νερού «∆ουµπιά». Στον τοµέα των επενδύσεων ο όµιλος έχει προγραµµατίσει προσθήκες στα εργοστάσια που διατηρεί στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, µε συνολικό προϋπολογισµό 25 εκατοµµύρια ευρώ. Και στις δύο εγκαταστάσεις θα αυξήσει τη χωρητικότητα των ψυχόµενων αποθηκευτικών χώρων, ενώ πρόκειται να προσθέσει νέες γραµµές παραγωγής και συ σκευασίας.
Πρόσφατα υλοποιήθηκαν νέες επενδύσεις από τα Ελληνικά Γαλακτοκοµεία στη Ρουµανία, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο του 2024. Εκεί ο όµιλος υλοποίησε κινήσεις ενίσχυσης της παραγωγής και διανοµής των προϊόντων του, συνολικού ύψους 40 εκατοµµυρίων ευρώ, για την κατασκευή νέων ψυχόµενων χώρων logistics συνολικής επιφάνειας 13.500 τ.µ., που αποτελούν έναν από τους µεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους υψηλής στάθµης στη Ρουµανία, µε κύριο στόχο -εκτός από την εξυπηρέτηση των αναγκών της επιχείρησης στη γειτονική χώρα- και τη µείω ση κατανάλωσης ενέργειας. Το 2024 ο τζίρος του Οµίλου Ελληνικά Γαλακτοκοµεία ανήλθε στα 650 εκατοµ µύρια ευρώ και της υπό εξαγορά «∆ωδώνης» σε περίπου 180 εκατοµµύρια ευρώ. Κάτι που σηµαίνει ότι συνδυαστικά ο τζίρος των δύο επιχειρήσεων µε την ολοκλήρωση της εξαγοράς θα αγγίξει τα 850 εκατοµµύρια ευρώ.
∆ύο ισχυρά εξαγωγικά προϊόντα
Το χαλούµι αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Κύπρου, µε διεθνείς πωλήσεις αξίας 323,9 εκατ. ευρώ το 2024, ποσόν που αντιστοιχεί σε µερίδιο 13,4% επί των συνολικών εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων. Συ γκεκριµένα, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου για το 2024 έδειξαν ότι εξήχθησαν ποσότητες 42.427 τόνων χαλουµιού αξίας 323,94 εκατοµµυρίων ευρώ, σε σύγκριση µε 39.078 τόνους αξί ας 315,5 εκατοµµυρίων ευρώ το 2023. Υπολογίζεται ότι σε αξία οι εξαγωγές χαλουµιού αυξήθηκαν ετησίως κατά 2,67%, ενώ σε όγκο αυξήθηκαν κατά 8,6%. Η φέτα αποτελεί ένα προϊόν διεθνώς αναγνωρισµένο λόγω της µοναδικότητας και των ποιοτικών-γευστικών χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν, γεγονός που αποτυπώνεται στις εξαγωγές του προϊόντος ανά τον κόσµο. Το 2024 οι εξαγωγές φέτας κατέγραψαν νέο ρεκόρ, καθώς οι πω λήσεις σε αξία εκτός Ελλάδας ανήλθαν στα 785,08 εκατοµµύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,8% σε σχέση µε τα 735,23 εκατοµµύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσόν του 2023. Ανοδική ήταν η πορεία των εξαγωγών και σε όγκο πωλήσεων, καθώς, από τους 87.000 τό νους που διατέθηκαν το 2023, οι ποσότητες το 2024 αυξήθηκαν κατά 11,5%, φτάνοντας τους 97.000 τόνους.
Κυρίαρχοι των Βαλκανίων
Η επιχειρηµατική διαδροµή για τους αδερφούς ∆ηµήτρη και Μιχάλη Σαράντη ξεκίνησε το 1985 από τα Τρίκαλα. Τότε ανέλα βαν να αναπτύξουν τη µικρή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής τυροκοµικών προϊόντων. Σταδιακά οι δύο επιχειρηµατίες δηµιούργησαν έναν από τους µεγαλύτερους οµίλους τροφίµων στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Γαλακτοκοµεία, όπου εκτός από παραγωγή στη χώρα µας διατηρούν εργοστάσια στη Βουλγαρία και τη Ρουµανία και ισχυρή δραστηριοποίηση στον τοµέα των εξαγωγών, µε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% του ετήσιου τζίρου τους. Η επιχειρηµατική τους δραστηριοποίηση σηµατοδοτήθηκε µε την εταιρεία «Τυρο κοµικά Αδελφών Σαράντη Ο.Ε.», το 1985 στα Τρίκαλα. Ο πατέρας των δύο επιχειρηµατιών, Στέλιος Σαράντης, µαζί µε τους δυο γιους του ξεκίνησαν σταδιακά να δηµιουργούν την µετέπειτα γαλακτοβιοµηχανία ΤΥΡΑΣ. Σηµείο-ορόσηµο αποτέλεσε η αναβίωση της συνεταιριστικής βιοµηχανίας «Ολυµπος», που είχαν ιδρύσει η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισµών Λαρίσης και η Αγροτική Τράπεζα, όπου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αποφάσισαν να συγκεντρώνουν το γάλα της περιοχής και να παρασκευάζουν αυθεντικά γαλακτοκοµικά προϊόντα. Το 2000 η εταιρεία βρέθηκε στο κατώφλι της χρεοκοπίας, κατάφερε όµως παρ’ όλ’ αυτά να διασωθεί, έχοντας χρέη 10 εκατοµµυρίων ευρώ. Οι αδερφοί Σαράντη την εξαγόρασαν, έχοντας ήδη στην ιδιοκτησία τους τη βιοµηχανία ΤΥΡΑΣ µε έδρα τα Τρίκαλα, και κατάφεραν να την αναπτύξουν µε ταχύτατους ρυθµούς. Με την εξαγορά της «Ολυµπος» τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν την παραγωγή φρέσκου γάλακτος, γεγονός που σύστησε την εταιρεία στο ευρύτερο κοινό, διευρύνοντας σταδιακά την τοποθέτησή τους στα σουπερµάρκετ ανά την επικράτεια.
Οι "προσθήκες"
Αυτή τη στιγµή ο όµιλος εκτός από τα γαλακτοκοµικά έχει παρουσία στα αναψυκτικά µέσω της εταιρείας «Κλιάφα», αλλά και στους χυµούς µέσω της πρόσφατα εξαγορασθείσας εταιρείας «Κάµπος Χίου». Επίσης, έχει εξαγοράσει και την εταιρεία εµφιάλωσης ανθρακούχου φυσικού µεταλλικού νερού «∆ουµπιά». Στον τοµέα των επενδύσεων ο όµιλος έχει προγραµµατίσει προσθήκες στα εργοστάσια που διατηρεί στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, µε συνολικό προϋπολογισµό 25 εκατοµµύρια ευρώ. Και στις δύο εγκαταστάσεις θα αυξήσει τη χωρητικότητα των ψυχόµενων αποθηκευτικών χώρων, ενώ πρόκειται να προσθέσει νέες γραµµές παραγωγής και συ σκευασίας.Πρόσφατα υλοποιήθηκαν νέες επενδύσεις από τα Ελληνικά Γαλακτοκοµεία στη Ρουµανία, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο του 2024. Εκεί ο όµιλος υλοποίησε κινήσεις ενίσχυσης της παραγωγής και διανοµής των προϊόντων του, συνολικού ύψους 40 εκατοµµυρίων ευρώ, για την κατασκευή νέων ψυχόµενων χώρων logistics συνολικής επιφάνειας 13.500 τ.µ., που αποτελούν έναν από τους µεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους υψηλής στάθµης στη Ρουµανία, µε κύριο στόχο -εκτός από την εξυπηρέτηση των αναγκών της επιχείρησης στη γειτονική χώρα- και τη µείω ση κατανάλωσης ενέργειας. Το 2024 ο τζίρος του Οµίλου Ελληνικά Γαλακτοκοµεία ανήλθε στα 650 εκατοµ µύρια ευρώ και της υπό εξαγορά «∆ωδώνης» σε περίπου 180 εκατοµµύρια ευρώ. Κάτι που σηµαίνει ότι συνδυαστικά ο τζίρος των δύο επιχειρήσεων µε την ολοκλήρωση της εξαγοράς θα αγγίξει τα 850 εκατοµµύρια ευρώ.