Μέτρα για μείωση 20% του ελληνικού χρέους μέχρι το 2060 αποφάσισε το Eurogroup
Ζήτησε να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η β΄ αξιολόγηση - Μέτρα και μεταρρυθμίσεις για το 2018
Βραχυπρόθεσμα μέτρα αποφάσισε το Eurogroup, μετά το πέρας της συνεδρίασης του, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας. Όπως προκύπτει από την συνεδρίαση της Ευρωομάδας, τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα.
-Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF εντός της υφιστάμενης μέσης σταθμισμένης ωρίμανσης των 32,5 ετών.
-Την άρση των ανοδικά κλιμακούμενων περιθωρίων των επιτοκίων που αντιστοιχούν σε 200 μονάδες βάσης σχετικά με την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017
-Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β)το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ)την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
Αυτή είναι η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα
Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους staff-level agreement μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και επιτρέπει την υιοθέτηση του εθνικού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), που δημιουργεί έναν πραγματικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι το staff-level agreement πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα κόστους, περιλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις.
Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το Eurogroup μέχρι και το 2018 τα πρωτογενή πλεονάσματα, παραμένουν σταθερά στο 3,5%, ενώ για μετά το 2018 υπάρχει ένα "παραθυράκι" για μείωση τους.
Κυβερνητική πηγή: Εθνική επιτυχία η απόφαση του Eurogroup
Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.
"Αποτελεί εθνική επιτυχία", υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι "η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων". Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.
Ντάισελμπλουμ: Οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα - Πολύ δύσκολο να κλείσει η αξιολόγηση το 2016
Για τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018, όρισε τη λύση του ζητήματος του ελληνικού χρέους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup.
O επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως απαιτείται "περισσότερη δουλειά" από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση. "Οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έρθουν σε συμφωνία", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, ο Γερούν Ντάισελπμπουμ τόνισε ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση δίνοντας έμφαση στη ολοκλήρωση της συγκρότησης του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Την ίδια ώρα επέμεινε στη διατήρηση του στόχου για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να διατηρηθούν μετά το 2018. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η ελληνική πλευρά συμφώνησε σε ένα μηχανισμό μέτρων που θα εξασφαλίζουν τη διατήρηση του στόχου αυτού.
«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup αναφορικά με την τεχνική συμφωνία και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα. Σε ό,τι αφορά το χρέος τη συζήτηση απασχόλησαν κυρίως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Ο ίδιος, τόνισε πως το πακέτο των βραχυπρόθεσμων ξεκινά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ανέφερε ότι παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και σύμφωνα με τον Ντέισελμπλουμ «το ΔΝΤ επανεπιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις στο τεχνικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία». Πιερ Μοσκοβισί: Έγινε σημαντική πρόοδος, οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Μοσκοβισί: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β' αξιολόγηση
« Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα στις μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί
Ρέγκλινγκ: Κλείδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα προχώρησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημείωσε ότι εγκρίθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.
Ο κ. Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι «θα υπάρχουν κυμαινόμενα επιτόκια που θα αλλάξουν με σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης και παράλληλα θα συμβάλλουν στη σταθερότητα», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM ξεκαθαρίζοντας πως το πρόγραμμα δεν αλλάζει και βραχυπρόθεσμες δαπάνες θα αντισταθμιστούν με μακροπρόθεσμα οφέλη.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας επεσήμανε ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος για την Ελλάδα, αντισταθμίζεται από τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα.