avatar

Όλα στο στόχαστρο
Αντώνης Μπληζιώτης

Αγεφύρωτο χάσμα κυβέρνησης-δανειστών για τα εργασιακά

Το πιο κρίσιμο ζήτημα οι ομαδικές απολύσεις

xyrpadfreghwfmndtfjx

Από την εφημερίδα "Επένδυση" 

Ολο και πιο καθαρή γίνεται, πλέον, η εικόνα του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις του ελληνικού επιτελείου με τους δανειστές για την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Η συνάντηση της Τετάρτης ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και την αντιπροσωπεία του υπουργείου Εργασίας δεν απέδωσε καρπούς, αφού αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν -για ακόμα μία φορά- ότι διαφωνούν στα περισσότερα «καυτά» θέματα.

Το περιβάλλον δεν ήταν το ευνοϊκότερο για την ελληνική πλευρά, καθώς η κυβέρνηση από τη μια μεριά είχε προχωρήσει χωρίς την έγκριση των θεσμών στην ψήφιση της «13ης σύνταξης» και από την άλλη έμπαινε στις διαπραγματεύσεις απαιτώντας τη στήριξη των Ευρωπαίων για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν όλα τα επίμαχα θέματα, με τους θεσμούς να ζητούν από το ελληνική πλευρά λεπτομέρειες για τον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και τις συλλογικές συμβάσεις. Η ομάδα διαπραγμάτευσης παρουσίασε λεπτομερώς τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, ενώ επανέλαβε τις πάγιες προτάσεις της για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις παραμένει το ΔΝΤ, το οποίο ναρκοθετεί τον διάλογο ζητώντας αιματηρές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Μάλιστα, το χάσμα ανάμεσα στο Ταμείο και την κυβέρνηση επιβεβαίωσε και η υπουργός Εργασίας, η οποία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι «το ΔΝΤ αρνείται να συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα διακινδύνευε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει στοιχεία για να υποστηρίξει αυτή την άποψη».

Λίγο νωρίτερα, η Εφη Αχτσιόγλου έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές, καθώς με άρθρο της στη «Huffington Post» διαμήνυε ότι μια Ευρώπη που είναι διατεθειμένη να εξαιρέσει την Ελλάδα από τα εργασιακά κεκτημένα ουσιαστικά λειτουργεί κόντρα στην ίδια την ύπαρξή της.

Εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης συνεχίζει να είναι εκείνο των ομαδικών απολύσεων. Πηγές του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν στην «Ε» ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση, επιμένοντας σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα, υπηρεσιακά στελέχη που συμμετέχουν στις συζητήσεις με τους δανειστές επισημαίνουν ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών συνεχίζουν να λειτουργούν διστακτικά, καθώς για ακόμα μία φορά κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους για μια σειρά θεμάτων, όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις.

Πάντως, η υπουργός Εργασίας στη συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων. «Αναφορικά με τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, οφείλω να πω ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχα αρκετές συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, με συνδικάτα κ.λπ. Διαπίστωσα ένα ευρύ κύμα αλληλεγγύης στο ελληνικό αίτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την εφημερίδα "Επένδυση"