Oι ημερομηνίες-σταθμοί που κρίνουν τη διαπραγμάτευση [Timeline]
Από το EuroWorking Group μέχρι το κρίσιμο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου και την απόφαση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
Μπορεί να βραχυπρόθεσμα μέτρα για χρέος να ενεργοποιήθηκαν, πλην όμως η διαπραγμάτευση παραμένει ακόμη κολλημένη. Μετά την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτου, μία ημέρα πριν τα Χριστούγεννα, λύνονται εν μέρει οι διαφορές με τους δανειστές αναφορικά με το πακέτο εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, από την Πρωτοχρονιά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πέφτει με τα… μούτρα στην δουλειά.
Οι δανειστές μπορεί να είπαν τυπικά «ok» αλλά ζητούν την λήψη ισοδύναμων μέτρων για την αναστολή των αυξήσεων του ΦΠΑ ύψους 100-150 εκατ. ευρώ.
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας χρονιάς θα υπάρχουν καθημερινές τηλεδιασκέψεις και email του κ. Τσακαλώτου με τους θεσμούς σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί το κοινό έδαφος.
Στις 12 Ιανουαρίου το πρώτο μεγάλο ραντεβού
Επόμενο ορόσημο είναι πλέον η 12η Ιανουαρίου 2017. Εκείνη την ημέρα συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG) το οποίο και επισήμως θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία έως τώρα είχαν «παγώσει» εξαιτίας των παροχών που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Μπορεί το θέμα ουσιαστικά να έκλεισε με την επιστολή που απέστειλε ο υπουργός αλλά τυπικά θα πρέπει να περιμένει η Αθήνα έως τις 12 Ιανουαρίου για να θεωρηθεί λήξαν το ζήτημα. Στο EWG θα εξεταστεί επίσης και η πορεία της αξιολόγησης.
Εκείνη την ημέρα εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί και το εάν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα για να προχωρήσει η αξιολόγηση
Εν αναμονή της πολιτικής απόφασης
Για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει εφικτός στόχος η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο ούτως ώστε στο προγραμματισμένο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να επιβεβαιωθεί το κλείσιμο της διαδικασίας.
Με βάση το θετικό σενάριο, στο Eurogroup μπορεί να ληφθεί η πολιτική τουλάχιστον απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Άλλωστε στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση έχουν βάλει και οι Βρυξέλλες.
Τα ανοιχτά θέματα
Όμως τα θέματα στα οποία υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση με τους δανειστές παραμένουν ανοιχτά: Για παράδειγμα τα εργασιακά εξακολουθούν να δημιουργούν εστίες διαφωνιών ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΔΝΤ με το Ταμείο να επιμένει ότι επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως το ΔΝΤ αντιστέκεται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελεί απαράβατο όρο για την ελληνική κυβέρνηση και επιμένει στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων.
Φυσικά το μεγάλο αγκάθι συνδέεται με την αξίωση του ΔΝΤ να ψηφιστούν νέα μέτρα ύψους 4,2% από τώρα για το ενδεχόμενο που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για την περίοδο μετά το 2018.
ΔΝΤ-ΗΠΑ-Χρέος
Μαζί με τα τεχνικά θέματα της διαπραγμάτευσης υπάρχει και άλλο ένα μείζον θέμα, αυτό της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του θα ενημερωθεί αρμοδίως από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν για τις υποθέσεις του Ταμείου και μία από αυτές δεν άλλη από το ελληνικό πρόγραμμα σε συνάρτηση με την εξέλιξη της απομείωσης του ελληνικού χρέους. Από τις 20 Ιανουαρίου που αναλαμβάνει ο νέος πλανητάρχης τα καθήκοντά του μέχρι τις 26 Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup μεσολαβούν 6 μέρες μέσα στις οποίες στην Ουάσινγκτον θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Η εβδομάδα λοιπόν που μεσολαβεί από την ανάληψη καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ουσιαστικά κρίνει τα πάντα και μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μέχρι τώρα κρατάει κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με την Ελλάδα.