Τα «σκοτεινά» σημεία της επιστολής Τσακαλώτου στον Ντάισελμπλουμ
Ποιες είναι οι θυσίες που κάνει η κυβέρνηση για τον μποναμά του Αλέξη Τσίπρα
Ο «μποναμάς» του Αλέξη Τσίπρα στους συνταξιούχους μπορεί να πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους αλλά όπως φαίνεται έχει αρκετά «σκοτεινά» σημεία τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια όσο περνάει ο καιρός.
Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών στον Γερούν Ντάισελμπλουμ το πρωί της Τρίτης είναι αρκετά αποκαλυπτική για τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει από εδώ και στο εξής.
Αποκαλυπτικό είναι το σημείο της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου που αναφέρει:
««Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016»
Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Ότι σε περίπτωση που το ελληνικό πρόγραμμα παρεκκλίνει άνω του 0,25% στο στόχο του 0,5% εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» είναι οι συνταξιούχοι. Με λίγα λόγια θα πληρώσουν και εκείνοι που πήραν τον «μποναμά» και εκείνοι που δεν τον πήραν και μάλιστα όχι «εφάπαξ».
Με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών "πάει περίπατος" το προστατευτικό τείχος που προσπαθούσε να υψώσει το ΥΠΟΙΚ, με τις διατάξεις του "κόφτη" καθώς πλέον υπάρχει ρητή δέσμευση για ενεργοποίηση του "κόφτη" στις συντάξεις.
Πλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βάζει την υπογραφή του στα ακόλουθα σημεία:
Θα επιβεβαιώνεται ότι η ενδεχόμενη υπεραπόδοση έχει μόνιμο χαρακτήρα, δηλαδή οφείλεται σε μόνιμη μεγαλύτερη απόδοση κάποιων μέτρων όπως π.χ. η αύξηση του ΦΠΑ
Θα υπάρχει συμφωνία με τους Θεσμούς για το ότι η χρήση αυτού του δημοσιονομικού χώρου δεν θέτει σε κίνδυνο τους στόχους των πλεονασμάτων
Η χρήση θα είναι στοχευμένη και όχι στα «τυφλά», δηλαδή χωρίς να μετρηθούν οι κοινωνιοοικονομικές επιπτώσεις ήτοι ποιοι ωφελούνται και πόσο.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα ενισχύεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή/και θα μειώνονται φορολογικοί συντελεστές ή/και θα αποπληρώνονται οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες ή/και θα δημιουργείται «μαξιλάρι» ασφαλείας στον Προϋπολογισμό. Αυτές οι δύο τελευταίες κατηγορίες (αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων και ειδικό αποθεματικό Προϋπολογισμού) είναι, μάλιστα, νέες, καθώς ΔΕΝ προβλέπονται στη σχετική παράγραφο (2.1 Fiscal Policy) του Επικαιροποιημένου Μνημονίου.