Οι δανειστές δίνουν στην Ελλάδα το χρέος και περιμένουν προτάσεις
"Πράσινο φως" από τον ESM για τα μέτρα του χρέους, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει προτάσεις για την αξιολόγηση
"Ναι μεν, αλλά" το μήνυμα των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα.
Ο ESM προχώρησε στην αναμενόμενη έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, τη στιγμή που η αξιολόγηση παραμένει στον "αέρα. Ωστόσο ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό της Αθήνας, κάτι που Ευρωπαϊκή πηγή υπενθύμισε σήμερα στην κυβέρνηση.
Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως η Ελλάδα πρέπει να κλείσει το ζήτημα της αξιολόγησης πριν τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία) μπουν σε εκλογικούς ρυθμούς. Αυτό σημαίνει πως η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, καθώς στις 23 εκείνου του μήνα θα στηθούν οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να συνεχίσει στο πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο ίδιος έθεσε ως ημερομηνία-κλειδί για το κλείσιμο της αξιολόγησης την 20η Φεβρουαρίου, ημέρα στην οποία θα συνεδριάσει το Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας όμως πως αν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τότε, αυτό δεν θα είναι "το τέλος του κόσμου" για την Αθήνα, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα και έτσι δεν μπορεί να επαναληφθεί το σκηνικό του 2015.
Τσακαλώτος: "Στο Eurogroup οι θέσεις μας"
Από την πλευρά της η κυβέρνηση απέφυγε να παρουσιάσει θέσεις για την αξιολόγηση, παραπέμποντας τους δανειστές στο Eurogroup της Πέμπτης, στο οποίο το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να απασχολήσει πολύ τη συνεδρίαση. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση.
Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε για το θέμα αυτό τους θεσμούς, μέσω της επιστολής του αρμόδιου υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στην επιστολή δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής πλευράς.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% και μετά το 2018, ωστόσο στη συμβιβαστική πρόταση, αναμένεται να συμπεριληφθεί και το μέτρο που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με αυτό, από τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μία ποσοστιαία μονάδα –εφόσον επιτυγχάνεται εξ’ ολοκλήρου ο δημοσιονομικός στόχος- θα μπορεί να διατίθεται για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Απαντώντας στον Έλληνα Υπουργό, ο εκπρόσωπος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς αρκέστηκε να πει πως «Η Κομισιόν δουλεύει εντατικά με τις ελληνικές αρχές και άλλους εταίρους για να γίνει όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόοδος πριν το Eurogroup της Πέμπτης».
"Πράσινο φως" από τον ESM για το χρέος
Στο ζήτημα του χρέους, στο οποίο ποντάρει πολλά το Μαξίμου, το απόγευμα της Δευτέρας ήρθε το "ΟΚ" από τον ESM, ο οποίος επιβεβαίωσε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν αποτελούν ένα «σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Διοικητικών Συμβουλίων του ESM και EFSF, που συνεδρίασαν σήμερα με τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, εκτιμάται ότι όταν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εφαρμοστούν πλήρως θα μειωθεί ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Αναμένεται, επίσης, ότι οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.
Στη συνέχεια, κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν συνεπάγονται την ανάληψη επιπλέον κόστους από τα κράτη-μέλη του ESM και ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος. Τέλος, τόνισε ότι «η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος έγκειται στη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».
ESM: Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων - Οι αναφορές στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα
Στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς και στο πλαίσιο για την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων - μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων -, αναφέρεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με ένα κείμενο ερωτήσεων - απαντήσεων που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να επιλέξουν, αν ανταλλάξουν τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου που είχαν λάβει από τον ESM με ομόλογα σταθερού επιτοκίου ή μετρητά.
Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο μέλλον, ο ESM απαντά: «Στην ανακοίνωσή του στις 25 Μαΐου 2016, το Eurogorup σημείωσε επίσης ένα πιθανό δεύτερο σύνολο μέτρων, εάν αυτό χρειασθεί, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM από την Ελλάδα. Αυτά αποκαλούνται μεσοπρόθεσμα μέτρα. Για τη μακροπρόθεσμη διάρκεια, το Eurogroup συμφώνησε σε έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους στην περίπτωση που υλοποιηθεί ένα πιο δυσμενές οικονομικό σενάριο στη χώρα».
Στην ερώτηση για το ποιες θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η απάντηση έχει ως εξής: «Το Eurogroup έχει αποκλείσει ονομαστικά κουρέματα. Αποφάσισε, επιπλέον, ότι τα μέτρα πρέπει: να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά για την αντικατάσταση χρέους που κατέχουν δημόσιοι φορείς από χρέος που θα έχουν ιδιώτες, να εξομαλύνουν το προφίλ αποπληρωμών, να δίνουν κίνητρα για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας (και μετά το τέλος του προγράμματος του ESM) και να διασφαλίσουν ευελιξία για την προσαρμογή στις αβέβαιες εξελίξεις αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη και τα επιτόκια στο μέλλον».
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων, ο ESM αναφέρει: «Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών αναμένεται να εφαρμοσθεί στις αρχές του 2017. Τα τρία πλαίσια για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου θα προωθηθούν στην έκταση που θα είναι αυτό δυνατό, με δεδομένες τις συνθήκες της αγοράς και τη δυνατότητα εφαρμογής τους». Η τυπική απόφαση για την άρση του αυξημένου περιθωρίου επιτοκίου 2% για το 2017, αναφορικά με τη δόση δανείου 11,3 δισ. ευρώ που είχε δοθεί από το EFSF στην Ελλάδα για την επαναγορά ομολόγων της, ελήφθη στις 23 Ιανουαρίου 2017 (σήμερα).
Σημειώνεται ότι ο ESM αποφάσισε σήμερα την ανταλλαγή των ομολόγων του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) με ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων του EFSF στην Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.