Μουρμούρας: Απόλυτη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου μέσα στο 2017
Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν βασικός ομιλητής σε Διεθνή Επενδυτική Ημερίδα στο Λονδίνο
Βασικός ομιλητής σε Διεθνή Επενδυτική Ημερίδα στο Λονδίνο ήταν ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας. Την εκδήλωση διοργάνωσε η “Amundi Asset Management”, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως.
Ο κ. Μουρμούρας, στην εναρκτήρια ομιλία του με θέμα «Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές των διεθνών κεφαλαιαγορών για το 2017» υπογράμμισε ότι οι κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι παγκόσμιες αγορές είναι η χάραξη της νέας πολιτικής στην Αμερική μετά την εκλογή του Donald Trump, και οι αυξημένοι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των επικείμενων εκλογών και δημοψηφισμάτων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καθώς οι προστατευτικές πολιτικές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μεταξύ των ψηφοφόρων. Επιπλέον, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι από τις αναδυόμενες αγορές, όπως το αυξημένο χρέος της Κίνας παραμένουν στο προσκήνιο.
Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε στην ομιλία του ότι στο 1ο εξάμηνο του 2017 οι νομισματικές πολιτικές της Federal Reserve (FED) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα παραμείνουν αποκλίνουσες καθώς η FED έχει ήδη αρχίσει να ομαλοποιεί τη νομισματική της πολιτική μέσω της σταδιακής αύξησης του βασικού της επιτοκίου, ενώ η ΕΚΤ συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE). Εκτίμησε όμως ότι από το 2ο εξάμηνο του νέου έτους, η προαναφερόμενη απόκλιση θα τείνει να μειωθεί καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η ΕΚΤ να περιορίσει την επεκτατική νομισματική πολιτική της μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ειδικότερα αν επικρατήσουν αυξητικές τάσεις στον πληθωρισμό των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Για τον κ. Μουρμούρα οι παραπάνω προκλήσεις θα επιφέρουν πιέσεις στις αγορές συναλλάγματος με αποτέλεσμα την απόλυτη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου μέσα στο έτος, ενώ, όσον αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων, η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί με το νέο στοιχείο την αύξηση των αποδόσεων τους σε όλο το μήκος της καμπύλης που θα οδηγήσει σε μια πιο απότομη κλίση στις καμπύλες επιτοκίων.