Πρόταση για πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια κατέθεσε στους θεσμούς με επιστολή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως αποκάλυψε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες σήμερα.

Στην επιστολή του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, προτείνεται επίσης κόφτης για μετά το 2018 για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αυξήσεις εσόδων, αν υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο το 2019.

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέρρευσαν στο Reuters πως ακόμα κι αφού το πλεόνασμα ροκανιστεί από τις ανάγκες τις γενικής κυβέρνησης θα ισοδυναμεί με πρωτογενές πλεόνασμα `1 έως 1,5% του ΑΕΠ, σαφώς πάνω από τον μνημονιακό στόχο για 0,5%.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).