Eurogroup: Προληπτικά μέτρα ζητούν οι εταίροι - Στο ΔΝΤ επιτίθεται η κυβέρνηση
Στην ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατέληξε το Eurogroup χωρίς να διευκρινίζει πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί - Δεν ψηφίζουμε νέα μέτρα εκ των προτέρων διαμηνύει η Αθήνα -Οι δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση
Τέσσερις ώρες διήρκεσε το Eurogroup της Πέμπτης με την ελληνική κυβέρνηση να παίρνει μηνύματα για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης την ώρα που οι εταίροι εμφανίζονται σε κοινή γραμμή και να ζητούν προληπτική λήψη μέτρων για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κάτι που ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ότι πρέπει να το «ξανασκεφτούμε».
Τσακαλώτος εναντίον ΔΝΤ
Την αντίθεσή του στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, να νομοθετηθούν πρόσθετα μέτρα για την ελληνική οικονομία και μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα δέσμευε τις μελλοντικές κυβερνήσεις μιας ευρωπαϊκής χώρας – και αυτό δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες.Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση αναγνώρισαν πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «εξαιρετικές επιδόσεις» και πως η ελληνική οικονομία «μπορεί να φτάσει στην ανάπτυξη. Σε όλες τις συναντήσεις βρήκαμε κοινό τόπο. Η ελληνική ανάπτυξη βαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί» ανέφερε.«Ο καθένας που μίλησε, επεσήμανε το πόσο σημαντικός είναι ο παράγων χρόνος και πως πρέπει να φτάσουμε σε λύση πολύ γρήγορα» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε «να σκεφτούμε» την απαίτηση του ΔΝΤ για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, λέγοντας πως «αφού έχουμε τέτοιες επιδόσεις, η λήψη νέων μέτρων δεν είναι και τόσο απαραίτητη».
«Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Ντάισελμπλουμ: Να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα οι θεσμοί
Την ανάγκη να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν οι θεσμοί στην Αθήνα για να αρχίσουν ξανά οι συζητήσεις για την αξιολόγηση υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.
Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως η Ελλάδα υπεραπέδωσε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 και πως ανακάμπτει "πιο γρήγορα απ' όσο πίστευε κανείς". Ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχουν "προβλήματα" στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση για τα οποία οι θεσμοί προσπαθούν να βρουν λύση, δίχως να μπει σε λεπτομέρειες.
Ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό ποιες προϋποθέσεις οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχιστεί η συζήτηση για την αξιολόγηση, ο Γερούν Ντάισελπλουμ αρνήθηκε να απαντήσει. "Αν πω εδώ γιατί, τότε θα υποκαταστήσω τους θεσμούς", αρκέστηκε να δηλώσει.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απάντησε πως συμμετέχει πλήρως στην αξιολόγηση και στον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ενδεχομένως στο μέλλον η ευρωζώνη να μπορεί να εργαστεί χωρίς το Δ.Ν.Τ ωστόσο το ζήτημα αυτό για το ελληνικό πρόγραμμα δεν τίθεται δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει εξαρχής στην εκπόνησή του. O
Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι και συνεπές και δίκαιο στα αιτήματά του και έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση και εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής", είπε ο
Γ. Ντάισελμπλουμ: ζητά ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματοποιήσιμη δημοσιονομική πορεία και βιωσιμότητα του χρέους.
Όσον αφορά το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχουν μπει οι κατευθύνσεις στο Eurogroup του Μαΐου και όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το Eurogroup έχει δεσμευθεί ότι θα εξειδικευθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος. Ο Κλάους Ρένγκλιγκ ανέφερε από πλευράς του, ότι έχει ενημερώσει το Δ.Ν.Τ για τα μέτρα τα οποία έχει ήδη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο στα μάτια του Δ.Ν.Τ.
Αναφερόμενος πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ένα τρίτο όσων έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει, ότι άλλα μέτρα θα υιοθετηθούν εντός των προσεχών ημερών και ότι απομένουν κάποια τελευταία ζητήματα που είναι και τα πιο δύσκολα.
Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, ο Γ.Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί και θα εξαρτηθεί από το αν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016 είναι δομική και θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια .
Eρωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θέτουν κοινές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού που πρέπει να επιτευχθεί και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες. Όσον αφορά το στόχο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί για πόσα χρόνια ακριβώς θα πρέπει να διατηρηθεί.
Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Μοσκοβισί: Καλή συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα στο Eurogroup
Θαυμαστά αποτελέσματα πέτυχε η Ελλάδα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλλουν την καλύτερη προσπάθεια. Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου" τόνισε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στην συνέντευξη τύπου ο επίτροπος Π.Μοσκοβισί.
Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα απ' ότι περιμέναμε. Τους ενθαρρύναμε να συνεχίσουν έτσι και να εφαρμόσουν τα μέτρα. Η Ελλάδα θα υπερκεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί το 2016" τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Π. Μοσκοβισί σε ανάρτησή του στο twitter σχολίασε "Καλή συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα στο Eurogroup, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε και όχι να γυρίσουμε πίσω".
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις
«Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εδράζεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, παράλληλα χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος: «Σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στην Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο του EFSF και του ESM υιοθέτησαν τις απαραίτητες νομικές αποφάσεις έτσι ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα γιατί θα μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων και θα βοηθήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». «Μιλάμε για μια ανταλλαγή ομολόγων, μιλάμε για ένα κυμαινόμενο επιτόκιο από τον EFSF και τον ESM προς τις ελληνικές τράπεζες, με ανταλλαγή συγκεκριμένων χρεογράφων», συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε, πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.
Διαβάστε ακόμα: Eurogroup: Απαραίτητη προϋπόθεση τα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση
Διαβάστε ακόμα: Κυβέρνηση: Δεν ψηφίζουμε νέα μέτρα εκ των προτέρων
Παρακολουθήστε όλα όσα έγιναν στο Eurogroup στη live πλατφόρμα του parapolitika.gr