Μια γρήγορη επίλυση της διαφωνίας με τους πιστωτές είναι σύμφωνα με την Credit Suisse το επικρατέστερο σενάριο για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος, όσο η λύση καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επιβεβαιωθούν άλλα, λιγότερο ευνοϊκά για την Ελλάδα σενάρια.

Ο αναλυτής της Credit Suisse, Giovanni Zanni, δίνει πέντε πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, από το πιο πιθανό στο πιο απίθανο.

Σενάριο 1: Μια γρήγορη λύση (στις επόμενες ημέρες). Η συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου αποτελεί σημείο – κλειδί, καθώς εάν τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά γίνουν δεκτά, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η Credit Suisse εκτιμά ότι στο σενάριο αυτό, θα αρχίσει και η αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ.

Σενάριο 2: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος (Μάρτιος-Απρίλιος). Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα σε όλες τις πλευρές (η Ελλάδα θέλει λιγότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ελάφρυνση χρέους και χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα - το ΔΝΤ θέλει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους και χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα – οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται για τις μεταρρυθμίσεις, θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερη ελάφρυνση χρέους και προτιμούν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να κάνουν το χρέος βιώσιμο) μπορούν να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει όμως η πολιτική βούληση να κλείσουν οι ελληνικές διαπραγματεύσεις πριν από τις γαλλικές εκλογές, για να μην «δηλητηριαστεί» περισσότερο η ευρωπαϊκή πολιτική συζήτηση. Επομένως, εάν οι διαφωνίες δεν είναι πολύ ακραίες, η συμφωνία μπορεί να έρθει τον επόμενο μήνα ή τον Απρίλιο.

Σενάριο 3: Παρακινδυνευμένη διπλωματία – brinkmanship (Ιούλιος). Πρόκειται για ένα σενάριο στα πρότυπα του 2015, όπου η σύγκρουση έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η Credit Suisse εκφράζει την άποψη ότι η στρατηγική αυτή δεν έφερε αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αλλά την αβεβαιότητα και την ύφεση. Επομένως, δεν θεωρεί ότι κάποιοι επιδιώκουν σκόπιμα το σενάριο αυτό, χωρίς ωστόσο να το αποκλείει, στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν τα σενάρια 1 και 2 και σε ένα περιβάλλον όπου οι εκλογές στην υπόλοιπη Ευρώπη θα κάνουν το ελληνικό ζήτημα δευτερεύον.

Σενάριο 4: Πρόωρες εκλογές (πριν από το καλοκαίρι): Εάν δεν υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία τους επόμενους 2-3 μήνες, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν. Παρότι οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν τις εκλογές, αφού όπως όλα δείχνουν θα χάσουν τις έδρες τους, εντούτοις αυτός θα ήταν ένας τρόπος για να διατηρήσει το κόμμα τον αντισυστημικό του ρόλο, με την ελπίδα ότι θα επιστρέψει στην εξουσία σε μετέπειτα (όχι πολύ μακρινό) στάδιο, σε έναν επόμενο εκλογικό κύκλο. Για τις αγορές, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν ξεκάθαρα αρνητικές βραχυπρόθεσμα, αλλά η Credit Suisse τονίζει ότι η αναμενόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελούσε κατά πάσα πιθανότητα ένα θετικό αποτέλεσμα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σενάριο 5: Grexit; Η Credit Suisse δείχνει να δυσανασχετεί («Oh pleeease!» είναι το σχόλιο των αναλυτών της) με την επιστροφή των σεναρίων περί Grexit, έπειτα και από τις σχετικές δηλώσεις του Ν. Ξυδάκη. Όπως τονίζει ο οίκος, έχει αναφερθεί εκτενώς στο θέμα και στο παρελθόν και έχει καταλήξει ότι δεν έχει νόημα για την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Ακόμα και η συζήτηση προκαλεί ζημιά στη χώρα, αναφέρει η ανάλυση. Προφανώς αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει στήριξη μέσα στην ελληνική βουλή ή στη χώρα, καταλήγει ο οίκος.

πηγη:ependisinews.gr