Καθοριστικές θεωρούνται πλέον οι επόμενες μέρες, με σημείο εκκίνησης αύριο Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, όπου η ελληνική οικονομία θα συζητηθεί στο Euroworking Group.

Εκεί αναμένεται να καταγραφεί και η στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω επαφές και ζυμώσεις σε υψηλό επίπεδο, ακόμα και μέσα στο παρασκευοσαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ετοιμάζει αντιπρόταση με νέα μέτρα που δεν θα ξεπερνάνε πάντως σε καμία περίπτωση τα 2,5 δισ. ευρώ και θα προβλέπουν μείωση αφορολογήτου. Η ελληνική πρόταση θα προβλέπει:

*Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.200 ευρώ από 8.636 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Η περικοπή το αφορολόγητου θα οδηγήσει σε μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.600 ευρώ από 2.100 ευρώ, προκειμένου να εισπραχθούν 990εκατ ευρώ επιπλέον φόροι

*Διατήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% του ΑΕΠ από το 2019 έως το 2023

*Θεσμοθέτηση του διευρυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων

*Εφαρμογή «αντίστροφου κόφτη» με την υπεραπόδοση από τα έσοδα να κατευθύνεται για μειώσεις φόρων και κοινωνικές δαπάνες

Με τις συγκεκριμένες προτάσεις, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα κάμψουν τις αντιστάσεις των δανειστών προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων και να επανεκκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση επιμένει στη ψήφιση μόνο του δημοσιονομικού κόφτη μαζί με την περιγραφή των τομέων που θα επιβληθεί. Αντίθετα συμφωνεί να βρεθούν από τώρα τα μέτρα τα οποία όμως δεν θα ψηφιστούν από τη Βουλή απλά θα καταγραφούν αναλυτικά σε συνεργασία με τους δανειστές.

Άλλωστε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι εκτιμά το ΔΝΤ. «Η έκθεση του ΔΝΤ είναι ξεπερασμένη» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο, και παρέπεμψε στα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, διαπίστωσε πως το Ταμείο συμφωνεί πως η Ελλάδα χρήζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας ωστόσο, την έκπληξή του για την «σκληρότητα» των προτάσεων, οι οποίες αναγράφονται στην έκθεση.

«Το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους» συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Έχουμε ήδη προχωρήσει σε ορισμένη ελάφρυνση και αν απαιτηθεί επιπλέον και η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο, τότε θα κάνουμε περισσότερα» τόνισε, καταλήγοντας.

ependisinews.gr