Συμφωνία στις «καθυστερήσεις» θα επιχειρήσει ο Τσακαλώτος μετά το τελεσίγραφο
Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών για συναντήσεις με τους Θεσμούς - Ποια πρόταση αναμένεται να πέσει στο τραπέζι - Πού κολλάει το ζήτημα του χρέους
Η τελευταία προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την ολοκληρωση των διαπραγματεύσεων ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο, αναμένεται να γίνει στις Βρυξέλλες, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μεταβαίνει εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να πραγματοποιήσει συναντήσεις.
Η συνάντηση είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για να βρεθεί πολιτική λύση. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα οι Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πιερ Μοσκοβισί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κλάους Ρέγκλινκ από τον ESM και ενδεχομένως και ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ.
Ο στόχος των συναντήσεων και των συζητήσεων θα είναι διπλός αφού εκτός από τον συμβιβασμό με την ελληνική πλευρά θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός και ανάμεσα στους Θεσμούς οι οποίοι εμφανίζουν διάσταση απόψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των Θεσμών θα πέσει στο τραπέζι ένα πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τους στόχους, μετά το τέλος του προγράμματος.
Τελεσίγραφο από το EuroWorking Group
Αυστηρό και απόλυτα ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλαν στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι εταίροι μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασής του το EuroWorking Group. Οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ υιοθετούν κοινή γραμμή όσον αφορά στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 από την ελληνική κυβέρνηση, δείχνοντας με σαφήνεια τις διαθέσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε μετά το EWG της Πέμπτης ότι η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εντείνοντας έτσι την πίεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup δεν διεξήχθη διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα. Τόνισε όμως ότι οι χώρες της ευρωζώνης ενθαρρύνουν την Αθήνα και τους θεσμούς να συνεργαστούν, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το τέλος του Μνημονίου, το 2018.
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/euroworking-group-psifiste-tora-ta-metra
"Κολλάει" το ζήτημα του χρέους
Αρχικά ήρθε η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τετάρτη, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίζει πως το κούρεμα του χρέους μπορεί να γίνει μόνο αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, καθώς αυτό θα παραβίαζε τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.
Λίγες ώρες μετά τη "βόμβα" Σόιμπλε, ο επικεφαλής του ESM και βασικός σύμμαχος στην προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους, έκανε ένα βήμα πίσω. Με συνέντευξή του στους Financial Times ο Κλάους Ρέγκλινγκ σήμερα στέλνει μήνυμα στην Αθήνα πως πρέπει να φέρει σε πρώτο πλάνο την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και όχι την ελάφρυνση του χρέους, εάν θέλει να δει την οικονομία να βγαίνει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
Η δήλωση Ρέγκλινγκ συνιστά τη χαριστική βολή των δανειστών στα σχέδια του Μαξίμου για "ψαλίδι" στο χρέος, καθώς δεν αφήνουν άλλη επιλογή από το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης με την ψήφιση προληπτικών μέτρων.
Παράλληλα ο δρόμος του κουρέματος του χρέους ταυτίζεται απόλυτα με εκείνον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο ίδιος δρόμος όμως έχει και σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές διαφαίνονται στις δύο εκθέσεις που δημοσιοποίησε το Ταμείο στις οποίες περιλαμβάνονται περικοπές συντάξεων και μεγάλη μείωση στο αφορολόγητο.